Widget Recent Post No.

Ανάπτυξη μικρών μελισσιών: Βήμα βήμα για να γίνουν μεγάλα, απο 2 πλαίσια στα 5 πλαίσια!


Το πιο δύσκολο κομμάτι, είναι η ανάπτυξη των μικρότερων μελισσιών. Ένα μελίσσι δυσκολεύεται πάρα πολύ να μεγαλώσει, απο 1-2 πλαίσια, και να φτάσει τα 5. Δηλαδή η αρχή είναι δύσκολη τις περισσότερες φορές. Ο λόγος είναι ότι το μικρό μελίσσι δε μπορεί να κάνει πολύ γόνο, δε μπορεί να θερμάνει σωστά το γόνο, δε μπορεί να συλλέξει μεγάλες ποσότητες τροφής, έτσι η όποια ανάπτυξη είναι μικρή στην αρχή. Για παράδειγμα, ένα μελίσσι για να γίνει την Άνοιξη απο 2 σε 5 πλαίσια θα κάνει 1 μήνα. Για να γίνει απο 10άρι 20άρι μπορεί να κάνει 15 μέρες. Δηλαδή το μελίσσι όσο μεγαλύτερο είναι τόσο πιο γρήγορα αυξάνεται. Γι αυτό οι παλιοί μελισσοκόμοι κόβουν παραφυάδες 4 πλαίσια, για να μεγαλώνουν γρήγορα τα μελίσσια τους.
Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα πολύ πρακτικό θέμα. Πως αναπτύσσουμε ένα μικρό μελίσσι με 1-2 πλαίσια, για να το κάνουμε 5άρι; Σήμερα θα σας δώσω αυτές τις συμβουλές βήμα βήμα, όσο πιο απλά μπορώ. 

1ο Βήμα
Αν έχουμε μικρό μελίσσι το στριμώχνουμε σε 1 πλαίσιο ή 2 ανάλογα με το πλυθησμό του. Πχ αφηνουμε τόσα πλαίσια, έτσι ώστε το φελιζόλ που θα κολλήσουμε στο πλάι να ακουμπά πάνω στις μέλισσες. Ο γόνος πρέπει να "ακουμπά" πάνω στο φελιζόλ, αν γίνεται και απο τις δύο μεριές. (εννοούμε να είναι στριμωγμένος με δύο φύλλα φελιζόλ και απο τις δύο πλευρές). Αν δεν έχουμε πολλά κομματάτια φελιζόλ, βάζουμε 1 απο τη μια πλευρά, και την άλλη τη κολλάμε στο τοίχωμα της κυψέλης να βλέπει το ξύλό.

Δηλαδή ο γόνος απο τη μια μεριά θα βλέπει το φελιζόλ, και απο την άλλη πλευρά το ξύλο. Έχω παρατηρήσει ότι ένα μικρό μελίσσι αμέσως εκμεταλεύεται την μόνωση του φελιζόλ, και κάνει περισσότερο γόνο απο τη ζεστή πλευρά. Οι μέλισσες να ξέρετε χρησιμοποιούν με το σώμα τους κάνοντας κάποιες δονήσεις και παράγουν θερμότητα. Όσο πιο πολύ στριμώξουμε το μελίσσι, τόσο πιο πολύ γόνο μπορεί να διατηρήσει. Και πιστέψτε με ένα υγιές μελίσσι με καλή βασίλισσα αλλά μικρό σε πλυθησμό, αμέσως θα εκμεταλλευτεί την όποια βοήθεια του δώσουμε.

Για παράδειγμα στη παρακάτω φωτό βλέπουμε 1 μελισσάκι που είναι μισό πλαίσιο σε πλυθησμό. (το 2ο ξύλινο πλαίσιο μετά το φελιζόλ είναι άχτιστο που βάλαμε για να στηρίξουμε το φελιζόλ και τη τροφή. Το μελισσάκι αυτό Έχει γόνο όσο με μισή παλάμη χεριού και έχει βασίλισσα περσινή ανοιξιάτικη. Βρίσκεται στη περιοχή του Αγρινίου, και είναι στριμωγμένο με το φελιζόλ του, με τη τροφή του επάνω.

Μόλις βρούμε τη κατάλληλη ευκαιρία θα του δώσουμε λίγο πλυθησμό για να τα καταφέρει. Είχα καιρό να δω τόσο μικρό μελίσσι με τόσο μεγάλη θέληση για ζωή. Και εφόσον αυτό θέλει με τόση δύναμη να επιζήσει, εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να τα καταφέρει. Εξάλλου είναι στο χέρι μας... (το μελίσσι είναι βράδυ και δεν φαίνονται οι μέλισσες, διότι έχουν μελισσόσφαιρα). Η ενόχληση απο εμάς έγινε τόσο αθόρυβα, ίσα για μερικές φωτογραφίες. Κανονικά δε πειράζουμε ΠΟΤΕ μελίσσια μετά τη δύση του Ηλίου.


2. Βήμα
Το πλαίσιο του μελισσιού ή τα πλαίσια του μελισσιού μαζί με το φελιζόλ, τα στριμώχνουμε στη πλευρά της κυψέλης που χτυπά περισσότερες ώρες ο ήλιος. Επίσης σαν βάση βάζουμε λάστιχτο στο μελίσσι, το οποίο μόλις βγαίνει ο ήλιος μαζεύει τη θερμότητα και την ακτινοβολεί στο μελίσσι. Επίσης κλείνουμε την είσοδο τόσο που το μελίσσι να μπορεί να εξυπηρετείτε, αλλα να μη μπαίνει πολύς αέρας. 2 Εκατοστά κενό στην είσοδο αρκεί. 

3ο Βήμα
Τοποθετούμε ζυμάρι, τροφή. Προσέχουμε η τροφή να έχει μικρό κενό, και να βρίσκεται ακριβώς πάνω απο τον γόνο του μελισσιού. Τώρα το πρώτο ερώτημα που έχετε, είναι πως θα τοποθετήσετε τη τροφή, εφόσον 1κιλο τροφή είναι πολύ μεγάλη και δεν χωρά πάνω απο ένα δυάρι μελίσσι. Με ένα μαχαίρι κόβουμε τη τροφή στο μέγεθος που θέλουμε (μια λωρίδα), και στη συνέχεια την τυλίγουμε με μια σακούλα πολιμπάκ. Έπειτα με ένα μαχαίρι κόβουμε το κάτω μέρος της τροφής για να πηγαίνει μέσα το μελίσσι. Ουσιαστικά τυλίγουμε τη τροφή με σακούλα για να μη ξεραθεί. Το κόψιμο της τροφής το κάναμε γιατί δεν χωρούσε όλη μέσα στο μελίσσι....
Το πλαίσιο έξω απο το φελιζόλ είναι άχτιστο κενό, το οποίο βάλαμε για να σφινώσουμε το φελιζόλ.



Είδατε πόσο εύκολο είναι να σώσουμε και τα πιο μικρά μελίσσια. Ένας νέος μελισσοκόμος δεν πρέπει ποτέ να τα παρατά με αυτά τα μελίσσια. Μπορεί να τα σώσει, αρκεί να έχει όρεξη για δουλειά και αγάπη γι αυτό που κάνει. Και η μέλισσα θα ανταποδόσει αργότερα για όλο αυτό το κόπο!

Τέλος αυτό το μελισσάκι που είναι τώρα μισό πλαίσιο, υπολογίζουμε μέσα στον Απρίλιο να έχει ξεπεράσει τα 5 πλαίσια σε πλυθησμό. Με τους κατάλληλους χειρισμούς τέλη Απρίλίου έως και Μάιο θα πάρει και δεύτερο πάτωμα. Όλα θα δείξουν στη πορεία...

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!