Widget Recent Post No.

Πως φτιάχνουμε σιρόπι σε μεγάλες ποσότητες



Πως φτιάχνετε σιρόπι σε μεγάλες ποσότητες;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι που δουλεύουν οι μελισσοκόμοι για να λιώσουν τη ζάχαρη στο νερό. Ο στόχος του μελισσοκόμου είναι γίνει πολύ γρήγορα η δουλειά και να λιώσει μεγάλες ποσότητες με όσο το δυνατόν λιγότερο κόπο. Αλήθεια έχετε αναρωτηθεί τι κάνει ένας μεγάλος μελισσοκόμος με πάνω απο 50 μελίσσια, για να ταΐσει με σιρόπι όλα τα μελίσσια;  Πχ ένας μελισσοκόμος έχει 300 μελίσσια, και θέλει να φτιάξει 200 λίτρα σιρόπι σε μια ημέρα. Τι κάνει; Σήμερα η Ορεινή Μέλισσα θα σας παρουσιάσει μερικές απο τις πιο "διάσημες" μεθόδους, επαγγελματιών και μη μελισσοκόμων, που χρησιμοποιούνται για τη παρασκευή σιροπιού

1η μέθοδος - Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο πλαστικό  δοχείο
Μια καλή μέθοδος είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα πλαστικό δοχείο, που να έχει μεγάλη χωριτικότητα πχ 50 - 100 lt. Χρησιμοποιούμε ζεστό νερό αν υπάρχει δυνατότητα, πχ νερό απο ηλιακό θερμοσύφωνα. Η ζάχαρη όσο πιο ζεστό είναι το νερό τόσο πιο γρήγορα λιώνει. Με κρύο νερό δεν γίνετε καλή δουλειά, γιατί η ζάχαρη αφήνει κρύσταλλους στον πάτο του βαρελιού πάντα, και το σιρόπι δεν είναι τόσο ομοιόμορφα ανακατεμένο. Μόλις ρίξουμε πχ 50 κιλά ζάχαρη και 50 λίτρα νερό θα προκύψει σιρόπι γύρω στα 85 λίτρα. Ανακατεύουμε όση ώρα κάνει να λιώσει η ζάχαρη. Σύμφωνα με την εμπειρία το πιο αποδοτικό ταίσμα γίνετε βάζοντας μόνο ζάχαρη και νερό, τίποτα άλλο.
2η μέθοδος - Χρησιμοποιώντας χειροκίνητο μελιτοεξαγωγέα
Χρησιμοποιώντας τον άδειο χειροκίνητο μελιτοεξαγωγέα μπορούμε να φτιάξουμε πολύ γρήγορα σιρόπι. Η διαδικασία έχει ως εξής. Ρίχνουμε πρώτα το νερό, και αφού βεβαιωθούμε ότι ο μελιτοεξαγωγέας μας είναι κομπλέ (δε χάνει πχ σιρόπι απο τη κάνουλα), μετά ρίχνουμε και τη ζάχαρη. Το νερό όπως είπαμε είναι κατα προτίμηση ζεστό έως καυτό. Έπειτα αφού ρίξουμε τη ζάχαρη πιάνουμε το χερούλι του μελιτοεξαγωγέα, και αναδεύουμε μέχρι να λιώσει πλήρως η ζάχαρη. Στη συνέχεια γεμίζουμε δοχεία και μετά τους τροφοδότες των μελισσιών μας. Ο χειροκίνητος μελιτοεξαγωγέας χρησιμοποιείτε αρκετά διαδεδομένα απο πολλούς μελισσοκόμους και είναι μια πολύ έξυπνη πατέντα για γρήγορη δουλειά και μπόλικο σιρόπι...

Επαγγελματίας μελισσοκόμος που φτιάχνει το σιρόπι χρησιμοποιώντας χειροκίνητο μελιτοεξαγωγέα 4 πλαισίων γράφει στην Ορεινή Μέλισσα...
Χρησιμοποιώ την Άνοιξη, μελιτοεξαγωγέα για να φτιάχνω το σιρόπι που διεγείρω τα μελίσσια. Κάνω το εξής. Στην αρχή ρίχνω καυτό νερό, και γυρίζω σιγά σιγά τη ζάχαρη να λιώσει. Να ξέρετε ότι ακόμα και καυτό νερό να βάλετε, αν θέλετε το σιρόπι να βγεί πυκτό θέλει αρκετό ανακάτεμα, και είναι αρκετά δύσκολο για μεγάλες ποσότητες. Κουράζονται πολύ τα χέρια. Για το νερό, εγώ χρησιμοποιώ τον ηλιακό θερμοσύφωνα.

Ένας άλλος μελισσοκόμος γράφει...
Εγώ χρησιμοποιώ βαρέλι 200 λίτρων με κανουλα. ΄Κάνω μείγμα σιροπιού περίπου μέχρι τη μέση του βαρελιού και λίγο παραπάνω. Μετά παίρνω ένα τρυπάνι βάζοντας μπροστά αναδευτήρα. Ανακατεύω το σιρόπι και καθώς γυρίζει προσέχουμε να μην πετάει έξω το σιρόπι. Γι αυτό δε γεμίζουμε μέχρι πάνω το σιρόπι. Εγώ προσωπικά τα νερά τα βάζω απο τη προηγούμενη μέρα σε μπουκάλες για να ζεσταθούν, και την επόμενη κάνω το σιρόπι. Φέτος σκέφτομαι να βάλω το νερό κατευθείαν στο βαρέλι για να ζεσταθεί. Στην τοποθεσία που βρίσκομαι δυστυχώς δεν έχω ζεστό νερό ούτε ρεύμα, οπότε αναγκάζομαι να βρίσκω τέτοιες λύσεις όπως και οι περισσότεροι



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια