Widget Recent Post No.

Πόσο μέλι καταναλώνει ένα μελίσσι για να χτίσει μία κηρήθρα



Πόσο μέλι καταναλώνει ένα μελίσσι για να χτίσει μία κηρήθρα; Έχουμε ακούσει τόσες πολλές απόψεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, και ο κάθε μελισσοκόμος έχει τη δική του άποψη. Φυσικά κανένας δεν έχει άδικο, εφόσον η εμπειρία είναι μεγάλο πράγμα, και η θεωρία διαφέρει πολύ απο την πράξη. Σήμερα η Ορεινή Μέλισσα έχει να σας δώσει κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία πάνω στο θέμα. Πόσο μέλι χρειάζεται ένα μελίσσι για να χτίσει 1 κιλό κερί, και πόσο μέλι για 1 κηρήθρα; Τι λένε οι ερευνητές πάνω στο συγκεκριμένο θέμα;

Σε ξένη βιβλιογραφία και συγκεκριμένα στο βιβλίο Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ, αναφέρεται ότι για να παραχθεί 1 κιλό κερί, καταναλώνονται κατά μέσο όρο 8.4 κιλά μέλι. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στη σελίδα 36 του βιβλίου: Το κερί που χρησιμοποιείτε για όλες τις κατασκευές μέσα στη κυψέλη, είναι ένα μοναδικό προϊόν, που παράγεται αποκλειστικά απο τις μέλισσες. Οι μέλισσες καταναλώνοντας μέλι, το μεταβολίζουν στον οργανισμό τους, μετατρέποντας το σε λιπώδη ιστό, ο οποίος συνδέεται άμεσα με τους κηρογόνους αδένες. Οι μέλισσες δεν μπορούν να παράξουν μέλι, αν δεν υπάρχει αρκετή ποσότητα μελιού στις κηρήθρες. Οι μέλισσες Χρειάζονται να καταναλώσουν 8.4 κιλά μέλι, για να παράξουν 1 κιλό κερί, το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 991.000 λέπια κεριού, τα οποία θα παραχθούν απο τους αδένες που έχουν οι μέλισσες στη κοιλιά τους. (whitcomb 1946)


Επίσης δεν είναι μόνο το μέλι. Οι νεαρές μέλισσες, για να μπορέσουν να εκκρίνουν κερί, πρέπει τις πρώτες 5 ημέρες της ζωής τους, να τραφούν με πλούσια γύρη, έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν οι αδένες τους. Είναι πολύ σημαντικό να τραφούν με γύρη, διότι η πρωτείνη που περιέχει, θα τις βοηθήσει να αναπτύξουν λιπώδη ιστό, ο οποίος με τη σειρά του θα παίξει σημαντικό ρόλο στη παραγωγή του κεριού.

Οι μέλισσες χρησιμοποιούν την θερμοκρασία, για να αποκτήσει το κερί πλαστιμότητα, και να μπορέσουν να χτίσουν τη κηρήθρα. Η διαδικασία ξεκινάει ως εξής. Οι μέλισσες δένονται μεταξύ τους κάνοντας μια σφιχτή αλυσίδα. Αυξάνουν τη θερμοκρασία στους 35 βαθμούς. Νιφάδες κεριού παράγονται μέσα στη κοιλιά τους, και με τα πίσω πόδια, τα μεταφέρουν στα μπροστινά ποδαράκια, όπου ανακατεύοντας το κερί με σάλιο, σε συνδιασμό με τη θερμοκρασία, το πλάθουν και το φέρνουν στα μέτρα τους, κατασκευάζοντας έτσι τις κηρήθρες. Η διαδικασία επεξεργασία, κάθε νιφάδας κεριού χρειάζεται 4 λεπτά. Πιο αναλυτικά χρειάζονται 66.000 μέλισσες για 1 ώρα, προκειμένου να επεξεργαστούν 77.000 κελιά κηρήθρας, τα οποία συνολικά μας κάνουν 1 κιλό κερί. Για παράδειγμα μια φυσιολογική κηρήθρα κυψέλης με 9.000 κελιά, χρειάζεται περίπου 116 γραμμάρια καθαρού κεριού, σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα του βιβλίου, και τις ερευνητικές αναφορές που έγιναν σε αυτό.

Πρακτικά, γνωρίζουμε ότι μια κηρήθρα χτισμένη ζυγίζει περίπου 200 γραμμάρια. Συνεπώς για να χτιστεί χρειάζεται περίπου 1680 γραμμάρια μέλι. Ωστόσο όπως γνωρίζουμε δεν αρκεί μόνο το μέλι αλλά χρειάζεται και επαρκείς ποσότητα γύρη, για να παράξουν αυτό το κερί. Όπως καταλαβαίνουμε, η παραγωγή κεριού, δεν είναι μια τόσο απλή υπόθεση, και το μελίσσι υποβάλλεται σε μια αρκετά επίπονη διαδικασία, προκειμένου να ολοκληρώσει όλο αυτόν τον όγκο εργασίας, πράγμα το οποίο ίσως έχει και άμεσες συνέπειες στις επόμενες μελιτοφορίες.

Πολλοί μελισσοκόμοι γνωρίζουν τις υψηλές ανάγκες σε κατανάλωση μελιού για την παραγωγή του κεριού, γι αυτό και στις μελιτοφορίες, πάντα εξασφαλίζουν χτισμένες κηρήθρες και όχι άχτιστες, για να μη πέσει η παραγωγή μελιού. (Οι μέλισσες τρώνε απο το μέλι για να παράξουν το κερί). Φυσικά λέγοντας όλα αυτά δεν εννοούμε να μη χτίζουν κηρήθρες τα μελίσσια μας, αλλά να μη γίνονται υπερβολές πάνω σε μελιτοσυλλογές, και ότι μόνο τα μεγαλύτερα μελίσσια μπορούν να μας αποδόσου στο μέγιστο. Επίσης λόγω ότι το μέλι επεξεργάζεται στους 35 βαθμούς, ειναι φυσικό ότι όταν έχουμε πτώση θερμοκρασίας, το χτίσιμο της κηρήθρας σταματάει.

Αυτά ήταν μερικά απο τα πιο σημαντικά, που θέλαμε να μοιραστούμε πάνω στο χτίσιμο της κηρήθρας. Ελπίζουμε πολύ σύντομα να έχουμε νεότερες πληροφορίες, και να σας πούμε και άλλα μυστικά, πως θα χτίσετε πολλές κηρήθρες με μέγιστες αποδόσεις.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια