Widget Recent Post No.

Κατασκευή κυψελών για γρήγορη διαίρεση μελισσιών και ανάπτυξη παραφυάδων. Πατέντα


Του μελισσοκόμου Κώστα Ελευθερίου...
Πριν αρκετό καιρό είδα ένα βιντεάκι του Νίκου Βασιλειάδη στο διαδίκτυο , μια πολύ καλή δουλειά στο πνεύμα που διακατέχει κι εμένα . Δεν το γνωρίζω το παλικάρι , μπράβο του όμως και για την κατασκευή αλλά και για την δημοσιοποίηση της .Προσπάθησα λοιπόν να τον αντιγράψω τον Νίκο βάζοντας κι εγώ την δική μου ¨πινελιά¨ στην κατασκευή , την οποία θα εξηγήσω για να την φτιάξετε ή να την βελτιώσετε κι εσείς ακόμα περισσότερο. Δείτε το βιντεάκι του Νίκου...





Ξεκίνησα από την βάση την οποία χωρίζω σε τέσσερα διαμερίσματα με την δική του είσοδο – έξοδο το κάθε ένα...





Στην βάση θα προσθέσω τον όροφο , έναν όροφο κοινό που προηγουμένως έχω χαράξει στο μέσο της κάθε πλευράς του από την μια άκρη έως την άλλη μια σχισμή βάθους πέντε χιλιοστών.





Τώρα ,κατά το πλάτος του ορόφου (37,5 εσωτερικά), θα τοποθετήσω ένα χώρισμα με πατούρα- κυρηθροφορέα για τα πλαίσια (πλαίσια χρησιμοποιώ αυτά που χρησιμοποιώ και στις εξάρες κυψέλες), οι φωτογραφίες μιλούν καλύτερα από εμένα.






Το χώρισμα αυτό είναι χωρισμένο στην μέση με μια πατούρα κι αυτό (κόκκινη μολυβιά) και στην άκρη του έχει (πώς να το πω , εξούρα? Από το πατούρα ) κάτι για να μπει και να συρθεί στις απέναντι σχισμές του ορόφου . Για άλλη μια φορά θα σας το πουν καλύτερα οι φωτογραφίες.








Το καταλάβαμε ?? τσακάλιααααα , μεγάλη ανακάλυψη η φωτογραφία.
Χωρίσαμε τον όροφο στην μέση, πάμε τώρα να τον χωρίσουμε στα τέσσερα τοποθετώντας στις ελεύθερες έως τώρα σχισμές κατά μήκος του ορόφου και του χωρίσματος δύο ακόμα χωρίσματα από ψιλό κόντρα – πλακέ .





Τελειώσαμε, αυτό ήταν, βάζουμε τα πλαίσια μέσα (πέντε αυτή την φορά) και τους αυτόνομους τροφοδότες (που δεν έχω τελειώσει ακόμα) και φύγαμε .







Αυτό που έχω διαπιστώσει σχετικά με τα κυψελίδια σύζευξης είναι πως στην διάρκεια του μελισσοκομικού έτους χρειάζονται συχνά συνενώσεις και χωρίσματα αλλά θα πρέπει να βγάλουν και τον χειμώνα ( το ιδανικό) γι αυτό και τέτοιου πνεύματος κατασκευές (που παίρνουν πολλές μορφές ) πιστεύω και πάλι πως είναι χρήσιμες . Είναι κρίμα να φτιάξεις κάτι ή να αγοράσεις κάτι για να το χρησιμοποιείς μερικό διάστημα του μελισσοκομικού έτους.

Να σας πω και λίγα λόγια για τα πορτάκια , κάπου τα πρωτοείδα ειλικρινά δεν θυμάμαι ποιός τα είχε κατασκευάσει , τα χρησιμοποιώ πολύ στις μικρές κυψέλες και τα κυψελίδια γιατί ρυθμίζονται όπως θέλουμε εμείς και δεν φεύγουν από το σώμα της κυψέλης (δεν είναι ανάγκη , ειδικά στα κυψελίδια) για να τα ψάχνουμε.





Επιμέλεια Κειμένου: Κώστας Ελευθερίου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια