Widget Recent Post No.

Πόσα χρήματα χρειάζονται για να γίνεις μελισσοκόμος; Πως μπορεί να ζήσει κάποιος την οικογένεια του;



Γράφει το site ypaithros.gr...
Το κόστος παραγωγής θεωρούν οι νέοι ως τον υπ’ αριθμό ένα ανασταλτικό παράγοντα για την ενασχόλησή του με την μελισσοκομία. Για τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές του κλάδου – από την ματιά ενός νέου στο επάγγελμα – η «ΥΧ» μίλησε με τον 32χρονο ερασιτέχνη μελισσοκόμο, Γιώργο Χατζόπουλο από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Με την παρακίνηση ενός φίλου του που ήταν χρόνια ερασιτέχνης μελισσοκόμος και έχοντας διαβάσει πολλά βιβλία για την μελισσοκομία ο Γ. Χατζόπουλος, που ασχολείται με την εστίαση, το 2014 ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον κόσμο της μέλισσας.
Όπως μας λέει χαρακτηριστικά «Τον πρώτο χρόνο ξεκίνησα πειραματικά με 3 κυψέλες και τον επόμενο χρόνο τις έκανα 18. Τώρα έχω 30 που απαιτούν φροντίδα (τάισμα, άνοιγμα κυψέλης, καθάρισμα) τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα».

Προσθέτει δε πως: «το κόστος αποτελεί έναν ανασταλτικό παράγοντα τόσο για το ξεκίνημα όσο και για την ανάπτυξη μίας μελισσοκομικής μονάδας από ερασιτεχνική σε επαγγελματική καθώς χρειάζεται να αγοράσεις κυψέλες (περίπου 30 ευρώ/κυψέλη με το βάψιμο) εργαλεία και φυσικά το σμήνος (από 100 έως 200 ευρώ ανάλογα την περίοδο).



Η μελισσοκομία απαιτεί πέρα από αρκετή προσωπική δουλειά (κυρίως από Φεβρουάριο μέχρι Αύγουστο) και τη συνεχή μετακίνηση των μελισσών τόσο εντός του νομού Ημαθίας όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας. Τέλος ο Γ. Χατζόπουλος θεωρεί πως «μια ικανοποιητική παραγωγή θα πρέπει να κυμαίνεται τουλάχιστον στα 30 κιλά μέλι ανά κυψέλη και τις δύο παραγωγικές περιόδους, ενώ με ένα αρχικό κεφάλαιο της τάξεως των 50.000 ευρώ κάποιος θα μπορούσε να ξεκινήσει επαγγελματικά την μελισσοκομία και να είναι βιώσιμος».

Γράφει η Ορεινή Μέλισσα...
Πράγματι για να ξεκινήσει ένας νέος μελισσοκόμος το επάγγελμα της μελισσοκομίας χρειάζεται ένα αρκετά μεγάλο κεφάλαιο. Σύμφωνα με πολλούς επαγγελματίες μελισσοκόμος, για να ζήσει κάποιος μια τετραμελή οικογένεια απο τα μελίσσια, δεν αρκεί μόνο να έχει πολλά μελίσσια, αλλά να προσπαθήσει να τα εκμεταλλευτεί κατά το δυνατό περισσότερο, και όσο πιο αποδοτικά γίνετε. Σύμφωνα με τις γνώμες πολλών, για να ζήσει κάποιος χρειάζεται να έχει τουλάχιστον 150 μελίσσια, ενώ όπως λένε οι περισσότεροι τα 200-300

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Προσωπική μου άποψη , για να ζήσει κάποιος τετραμελή οικογένεια από την μελισσοκομία θα πρέπει να διαβάζει πολύ , να ακούει πολύ , να μην κάνει ότι τα ξέρει όλα , αγάπη πολύ και καμιά 300 μελισσόπουλα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιλάω με κάποιους Ρώσους μελισσοκόμους και πραγματικά μας κοροϊδεύουν!δεν γίνεται στην Ελλάδα να βγάζουμε 30 κιλά Ανα Κυψέλη και να κάνουμε τούμπες...
    ο καλός Μελισσοκομος είναι αυτός που πέρνει πολλά κιλά με λίγα Μελισσια και όχι αυτός που έχει πολλά Μελισσια και τα κάνει βόλτα στο βουνό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έτσι είναι θέλεις αρκετά λεφτά και πολύ γνώση πάνω στα μελισσοκομικα φυτά και της μέλισσες φυσικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!