Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017

Τρόποι και μυστικά για να μη σμηνουργήσουν τα μελίσσιαΚαλησπέρα σε όλη την παρέα,
καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω την ορεινή μέλισσα και να αναφέρω πόσο χρήσιμη είναι σε εμάς τους νέους μελισσοκόμους με τα άρθρα και τα βιντεάκια που δημοσιεύει. Ευχαριστούμε πολύ!

Νέα φορολογικά μέτρα που τελειώνουν τους μελισσοκόμους; Ένας αγανακτισμένος μελισσοκόμος...Νέες μεταρυθμίσεις που καίνε.. Μελισσοκόμους???
Γράφει ένας ιδιαίτερα αναστατωμένος μελισσοκόμος, στην Ορεινή Μέλισσα:
 Καταταξανε τους μελισσοκομους σε τρεις κατηγορίες...
1)Τους κανονικους μελισσοκομους που ειναι οτι και οι ελευθεροι επαγγελματιες με βιβλια φπα κλπ  2)ειδικου καθεστωτος  που ειναι οι μισθωτοι αλλα χωρις φπα  αλλα με εναρξη στην εφορια και
3) του αφανες καθεστωτος ειναι αυτοι ολοι που εχουν μελισσια για χομπυ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΟ ΚΕΡΙ .

5 βήματα για την ανάπτυξη της ελληνικής μελισσοκομίαςΗ μελισσοκομία είναι ένας σημαντικός κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής για τη χώρα μας, όχι μόνο για την παραγωγή μελισσοκομικών προϊόντων, αλλά κυρίως για την τεράστια προσφορά της μέλισσας στην επικονίαση των φυτών και, κατ’ επέκταση, στην ισορροπία του οικοσυστήματος.

Έβαλε τη τέλεια προστασία στο μελισσοκομείο του: Δεν φαντάζεστε πως σώθηκε απο τους κλέφτες...Ένας μελισσοκόμος έκανε κάτι πρωτοφανές για να σωθεί από τους κλέφτες που θερίζουν μελίσσια και κυψέλες στη περιοχή του. "Εγκατέστησε" κάτι τελείως τρελό στο μελισσοκομείο του. Δεν είναι κάμερα, ούτε gps ούτε σκύλος. Το βίντεο ξεκίνησε όταν ένας αμέριμνος ποδηλάτης διέσχισε δασικό "χωματόδρομο" και τέλος έφτασε σε κάποια μελίσσια. Αυτό που τον περίμενε θα του μείνει αξέχαστο...

Πατέντα για τροφοδότη σιροπιού χωρίς καθόλου έξοδα: Από την Οικογένεια Αλαμπασύνη...Έχω χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη πατέντα και όντως δουλεύει άψογα. Οι μέλισσες ρουφούν μια χαρά το σιρόπι και προσφέρεται μεγάλη άνεση στους χειρισμούς με μηδενικά έξοδα. Δείτε το βίντεο πως γίνεται αναλυτικά...

Δείτε πως ξεχειμώνιασαν φέτος τα μελίσσια τους οι μελισσοκόμοι που έχουν τα μελίσσια στο βουνό...Πρόκειται για μια τεχνική για να ξεχειμωνιάζουν καλύτερα τα μελίσσια που βρίσκονται σε ψηλά υψόμετρα. Πάνω απο μια κυψέλη τοποθετούν ένα τσίγγο, ο οποίος στερεώνεται με πολλές πέτρες για να μην τον πάρει ο αέρας. Το αποτέλεσμα είναι να μη χιονίζονται οι κυψέλες μπροστά στην είσοδο και γύρω γύρω, αλλά και να προστατεύονται απο τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Το μελισσοκομείο που βλέπετε στις φωτογραφίες είναι στο έλατο στο βουνό, κοντά στο Καρπενήσι. Εκεί οι μελισσοκόμοι εφαρμόζουν αυτή τη μέθοδο προκειμένου να τη βγάζουν καθαρή το χειμώνα...

Τι δουλειές κάνουν οι μέλισσες και σε ποιά ηλικία;
Οι εργασίες που πραγματοποιούν οι εργάτριες μέλισσες ποικίλει ανάλογα με την ηλικία τους. Μόλις γεννηθεί αναλαμβάνει τον καθαρισμό των κελιών. Έπειτα όσο περνάνε οι μέρες αρχίζει να σφραγίζει τα κελιά του γόνου, περιποιείται γόνο και βασίλισσα, κατασκευάζει και συντηρεί της κηρήθρες. Επίσης χρησιμοποιώντας το κεντρί της φρουρεί και υπερασπίζεται την αποικία με αυτοθυσία.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που εργάτριες πραγματοποιούν πολλές εργασίες σε μία ημέρα ανάλογα με τις ανάγκες του μελισσιού. Σε περιόδους έντονης δραστηριότητας (Άνοιξη-Καλοκαίρι) η εργάτρια ζεί το πολύ 45 ημέρες ενώ το χειμώνα μέχρι και 6 μήνες.

Μετάγγιση μελισσιού από τριπλοκυψελίδιο σε κανονική κυψέλη


Γράφει η μελισσοκόμος Μαρία Βαλαβάνη...
Μετάγγιση μελισσιού από τριπλοκυψελίδιο σε κανονική κυψέλη
Φτιάξαμε ωραίες φρέσκες βασιλοπούλες με τριπλοκυψελίδια.
Ωραία, τι κάνουμε όμως με αυτές τώρα ?

Πως βρίσκουμε τη βασίλισσα γρήγορα μέσα στο μελίσσιΣήμερα θα μοιραστούμε ένα μικρό μυστικό σχετικά με τον εντοπισμό της βασίλισσας μέσα στο μελίσσι. Για πολλούς αρχάριους μελισσοκόμους , η εύρεση της βασίλισσας πολλές φορές μπορεί να γίνει δύσκολη και χρονοβόρα. Σίγουρα όμως αυτό συμβαίνει όταν δεν γνωρίζουμε να ερμηνεύουμε τις κινήσεις των μελισσών μας επάνω στα πλαίσιο! Οι οποίες πολλές φορές μπορούν να μας πουν πολλά χρήσιμα πράγματα!

Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017

Επαναστατική μέθοδος τροφοδοσίας μελισσιών: Ταίζουμε ολόκληρο το μελισσοκομείο ταυτόχρονα μέσα σε λίγη ώραΣήμερα έχουμε μια επαναστατική μέθοδο τροφοδοσίας μελισσιών που εφαρμόζεται από παλιούς και έμπειρους μελισσοκόμους. Αρχικά να συμβουλεύσω να μην την εφαρμόσουν όσοι έχουν πολύ μικρή εμπειρία στη μελισσοκομία γιατί μπορεί άθελα τους να δημιουργήσουν πρόβλημα. Επίσης η μέθοδος δεν εφαρμόζεται ποτέ σε έλλειψη ανθοφορίας μελιτοφορίας πχ τον Ιούλιο- Αύγουστο. Μόλις θα ακούσετε τη μέθοδο που θα σας δώσω είναι φυσιολογικό οτι μερικοί θα "αντιδράσετε" όμως να ξέρετε ότι δεν θα δημοσιευόταν εδώ στην Ορεινή Μέλισσα αν δεν είχε αποτέλεσμα. Προσωπικά έχω δούλεψει τη συγκεκριμένη μέθοδο και στα δικά μου μελίσσια όμως η "παρότρυνση" έγινε απο φίλους μου μελισσοκόμους με μεγάλη εμπειρία και γνώσεις πάνω στη μελισσοκομία.

Μελισσοκομικοί Χειρισμοί ΑπριλίουΟ μήνας αυτός της Άνοιξης, που με τον ερχομό του απομακρύνεται ο κίνδυνος παρατεταμένων δυσμενών καιρικών συνθηκών για την μελισσοκομία, είναι η πιο πλήρης μελισσοκομική περίοδος. Αναφέρομαι βέβαια, τόσο στη δραστηριότητα των μελισσοσμηνών, όσο και στις εργασίες του μελισσοκόμου.

Πρόληψη σμηνουργίας στα μελίσσια: Έξυπνοι χειρισμοί


Η θερμοκρασία σιγά, σιγά ανεβαίνει και ο κίνδυνος για σμηνουργία παραμένει.
Είναι καιρός λοιπών στις περισσότερες περιοχές να γίνουν τα παρακάτω:

Αναστροφή πατωμάτων
Την άνοιξη , η αναστροφή πατωμάτων είναι μία μέθοδος η οποία μπορεί να μείωση την τάση για σμηνουργία (πρόληψη). Πρόκειται για μία πολύ απλή μέθοδο στην οποία αλλάζουμε την θέση του άνω πατώματος με το κάτω (Αναστροφή). Εναλλακτικά μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα δεύτερο πάτωμα πάνω στο πρώτο.

Πως επιλέγουμε το καλύτερο μελίσσι για να κάνουμε παραφυάδες και να φτιάξουμε βασίλισσες. Παλιός μελισσοκόμος μας λέει τα μυστικά τουΜερικά μυστικά για να διαλέξουμε το καλύτερο μελίσσι που θα μας κάνει τις καλύτερες παραφυάδες και τις πιο παραγωγικές μάνες. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα μελίσσι την Άνοιξη έχουν διαφορετική πορεία στην ανάπτυξη τους. Η κάθε βασίλισσα γεννά με διαφορετικούς ρυθμούς και το κάθε μελίσσι έχει την δική του ανάπτυξη άλλοτε μικρή και άλλοτε πολύ μεγάλη. Ο μελισσοκόμος πρέπει να παρατηρεί αυτές τις διαφορές προκειμένου να αναπαράγει μόνο τα καλύτερα μελίσσια. Με αυτό το τρόπο άλλωστε κάνουμε βελτίωση της φυλής των μελισσιών μας και την φέρνουμε στα μέτρα μας. Έτσι λοιπόν σε αυτή την ανάρτηση θα μιλήσουμε για τα μυστικά επιλογής του καλύτερου μελισσιού.

Καθαρίζουμε τις κυψέλες απο τα χόρτα: Γρήγορος τρόπος για να μην μας επιτίθούν οι μέλισσεςΤα χόρτα αποτελούν ένα πολύ έντονο πρόβλημα για τα μελίσσια μας. Πέρα του ότι εμποδίζουν εμάς τους μελισσοκομους στους μελισσοκομικούς μας χειρισμούς κλείνουν τις εισόδους και τα πλάγια των κυψελών με αποτέλεσμα τα μελίσσια να μην μπορούν να πετάξουν,  να χάνουν τον ήλιο τους και γενικά να επικρατεί ανεβασμένη υγρασία στα μελίσσια. Στόχος μας λοιπόν είναι να ξεχορταριάσουμε τις κυψέλες χωρίς να αναστατώσουμε τις μέλισσες πράγμα εξαιρετικά δύσκολο. Μάλιστα μπορεί να γίνει και επικίνδυνο εφόσον πολλοί συνάδελφοι έχουν δεχτεί επίθεση κατα τη διαδικασία. Σήμερα θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω τρόπους που μπορείτε να τα καθαρίσετε τα μελίσσια χωρίς επιθέσεις.

Πως εμβολιάζουμε τα πεύκα για να δίνουν μέλιΣήμερα μαθαίνουμε να εμβολιάζουμε τα πεύκα για να δίνουν μέλι στα μελίσσια μας. Ένα πευκοδάσος μπορεί να δώσει τόνους μέλι στα μελίσσια μας, και είναι πραγματικά κρίμα να μένει ανεκμετάλλευτο. Ξέρετε η μεγαλύτερη παραγωγή μελιού στην Ελλάδα είναι το πευκόμελο το οποίο ξεπερνά το 65% της συνολικής παραγωγής. Ωστόσο ο εργάτης που βγάζει μέλι επάνω στο πεύκο δεν δίνει μόνο μια ή δύο φορές αλλά όλο το χρόνο. Δίνει την Άνοιξη το Καλοκαίρι το Φθινόπωρο ακόμη και το χειμώνα αν ο καιρός δεν είναι βαρύς. Δεν νομίζω οτι υπάρχει άλλο φυτό που να αποδίδει τόση μεγάλη ποσότητα μελιού.

Αυτός είναι τυχερός που κερδίζει το ΝΕΟ απολεπιστικό μηχάνημα της Μελισσοκομικής ΑθηνώνΟ τυχερός που κερδίζει το δώρο έπειτα απο κλήρωση της Μελισσοκομικής Αθηνών είναι ο:
Dimitris Tsabazis
Ένα μεγάλο μπράβο στη Μελισσοκομική Αθηνών για τη προσφορά της!

 Το μηχάνημα μπορείτε να δείτε εδώ, και η συνολική του αξία είναι 1.463 ευρώ τελική τιμή.

Πωλείται μέλι θυμάρι, κουμαριας, δρυς, πεύκο!!! Αποστολή σε όλη την Ελλάδα!!!

~ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ~
Πωλείται μέλι θυμάρι, κουμαριας, δρυς, πεύκο!!!
Αποστολή σε όλη την Ελλάδα!!!
Όνομα: Φίλιππος
Τηλέφωνο :6974589776

Αυτός είναι ο τυχερός που κέρδιζει ένα κουτί ποιοτικές κηρήθρες απο την Αρκαδική Μελισσοκομία!


Ο τυχερός που κερδίζει έπειτα απο κλήρωση που έγινε απο την Ορεινή Μέλισσα είναι ο:
George Chatzigeorgiou
Νέος Διαγωνισμός στο facebook, απο την Αρκαδική Μελισσοκομία, μια εταιρία με ποιοτικά μελισσοκομικά προϊόντα και τεράστια ποικιλία σε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, απο τις πρώτες σε πωλήσεις σε όλη την Ελλάδα! Η εταιρία θα κληρώσει σε ένα τυχερό μελισσοκόμο ένα κουτί κηρήθρες 50 φύλλων, εξαιρετικής ποιότητας, πιστοποιημένες!

Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017

Μεταφορά μελισσιών σε μικρή απόσταση 200 μέτραΠολλοί μελισσοκόμοι με ρωτάνε πως να μεταφέρουν τα μελίσσια τους σε μικρή απόσταση. Πχ έχουμε ένα μελισσοκομείο σε μια περιοχή, και θέλουμε να το μετακινήσουμε στα 200 μέτρα. Καλώς η κακώς, όσο και να ακούγεται εύκολο, δεν μπορεί να γίνει έτσι απλά. Ο μελισσοκόμος δεν μπορεί να μετακινήσει τις κυψέλες τόσο μικρή απόσταση, έτσι κατευθείαν. Χρειάζεται κόλπο το οποίο και θα εξηγήσουμε σήμερα.

Νέα απο τα μελίσσια μας σήμερα στις 26 Μαρτίου 2017


Σήμερα είχαμε σχετική πτώση θερμοκρασίας, όμως τα μελίσσια συνεχίζουν ακάθικτα την ανάπτυξη τους. Ο καιρός σήμερα ήταν συννεφιασμένος με αυξημένη υγρασία, ότι πρέπει για συλλογή γύρης. Ξέχασα να σας αναφέρω ότι απο χθές μπήκαν οι πρώτες γυρεοπαγίδες για τη παραγωγή γύρης της χρονιάς. Αυτή τη στιγμή παράγεται πρώτης ποιότητας γύρη. Εδώ στο Αγρίνιο έχουμε σε πλήρη άνθηση, τις γκορτσιές, τις κερασιές, τις βερικοκιές και όλα τα πυρηνόκαρπα δέντρα. Επιπροσθέτως είναι γεμάτο χορτονομές, όποτε η γύρη είναι σε μεγάλη αυθονία.

Ωστόσο το νέκταρ και το μέλι που χρειάζονται τα μελίσσια είναι πάρα πολύ. Απο νέκταρ, δεν βλέπω να έρχεται μέλι, και η ζυγαριά μας λέει ότι τα μελίσσια χρειάζονται άμεσα τροφή, πάλι. Είχαμε μεγάλη πτώτη και σήμερα, και αυτό θα γίνεται και τις επόμενες ημέρες. Μόλις σε λίγες εβδομάδες ανοίξει η πορτοκαλιά, θα έχουμε και τα πρώτα θετικά νούμερα στη ζυγαριά μας, και έπειτα στη μεταφορά του Ελάτου. Έρε γλέντια, και μελάκια που έχουμε να πάρουμε φέτος...

Ανοιξιάτικη ανάπτυξη μελισσιών και βασικοί χειρισμοί στο μελισσοκομείο μέσα απο την πολυετή εμπειρία...


Γράφει το μελισσοκομικό blog beezeusblog.com
Στο σημερινό άρθρο θα πούμε λίγα λόγια ακόμα για χειρισμούς ανάπτυξης μελισσιών , στα προηγούμενα άρθρα είχαμε μιλήσει πως δημιουργούμε καλύτερες συνθήκες για ανάπτυξη μελισσοσμήνους ( αναδιάταξη , προς ήλιο πλευρά , τροφές κτλ. ) παρακάτω θα αναπτύξουμε το προσωπικό μοντέλο χειρισμών σε μεγάλο μελισσοκομείο . Μετά από πολυετή ενασχόληση με μεγάλο αριθμό μελισσιών το μοντέλο αυτό προέκυψε από μόνο του και φέρει πολλά πλεονεκτήματα για μας.

Φτιάχνει τετρακυψελίδιο για βασίλισσες. Βήμα βήμα η κατασκευή απο την αρχή!


Δείτε το βίντεο του μελισσοκόμου Νίκου Σπανού, όπου μας δείχνει το νέο τετρακυψελίδιο που έφτιαξε μόνος του σε 6 αναλυτικά βίντεο. Το τετρακυψελίδιο, και γενικά τα μικρά κυψελίδια βολεύουν απίστευτα για να φτιάχνουμε νέες βασίλισσες. Οι είσοδοι πρέπει να έχουν διαφορετικό χρώμα για να μην μπερδεύονται οι βασίλισσες όταν βγαίνουν για τη γαμήλια πτήση τους... Δείτε ολα τα βιντεάκια λοιπόν, με αναλυτικά βήματα!

Τι μπορεί να συμβεί στα μελίσσια ενώ αναπτύσσονται, και να σταματήσουν... Ένας πολύ σοβαρός χειρισμός

Βρισκόμαστε κυριολεκτικά στη καρδιά της Άνοιξης! Γόνοι μέλια γύρες, τα μελίσσια οργιάζουν αυτή τη περίοδο! Η βασίλισσα τώρα που ο καιρός είναι ζεστός και η μέρα μεγαλύτερη, φτάνει στο μέγιστο της απόδοσης της. Σύμφωνα με την εμπειρία ενός παλιού μελισσοκόμου, η βασίλισσα φτάνει στο μέγιστο της γέννας της τον Απρίλιο, και ο χρόνος που είναι ο πιο αποδοτικός είναι ο δεύτερος. Δηλαδή μια καλή βασίλισσα που έχει κλείσει τουλάχιστον 12 μήνες ζωής, και έχει ξεχειμωνιάσει., γεννάει σε απίστευτους ρυθμούς. Όταν βλέπετε μελίσσια που αναπτύσσονται με τρελούς ρυθμούς, δεν σημαίνει μόνο ότι ο καιρός βοηθά, αλλά και ότι η μάνα του μελισσιού είναι κορυφαίας ποιότητας! Μόνο οι καλές μάνες φτιάχνουν τα τριόροφα μελίσσια που βλέπουμε στις εικόνες και στα μελισσοκομεία των άλλων συναδέλφων!

Όπως έχουμε πεί, ταίζοντας τακτικά τα μελίσσια, και προσθέτοντας νέα πλαίσια μπορούμε να εξασφαλίσουμε μέγιστη ανάπτυξη. Όμως όταν έρχεται η μεγάλη ανάπτυξη, και έχουμε πολλές συλλέκτριες υπάρχει ένα μεγάλο μειωνέκτημα! Η γύρη που έρχεται στη κυψέλη είναι τόσο πολύ που το μελίσσι, αντί να ταίζει τον γόνο την αποθηκεύει, με αποτέλεσμα να γεμίζει όλος ο χώρος σε όλες τις κηρήθρες. Στο μέρος που έχω εγώ τα μελίσσια μου, δηλαδή Αγρίνιο Κεντρική Ελλάδα, τα μελίσσια μπλοκάρουν με γύρες τέλη Μαρτίου, έως τον Απρίλιο. Στη Νότια Ελλάδα μπορεί να συμβεί και νωρίτερα.Γιατί μπλοκάρουν τα μελίσσια με γύρη νωρίς την Άνοιξη, πως συμβαίνει; Ας το δούμε... Η άνοιξη για τις μέλισσες είναι ένας παράδεισος! Υπάρχουν παντού λουλούδια που περιμένουν να τους "ρουφιχτεί" το πεντανόστιμο νέκταρ και η γύρη τους. Όλα αυτά τα λουλούδια βρίσκονται παντού γύρω απο το μελισσοκομείο σε κάθε πιθαμή του εδάφους, και είναι πολύ κοντά! Η γύρη που παράγεται απο κάθε δέντρο είναι πάρα πολύ, και επειδή τα μελίσσια είναι κοντά τη συλλέγουν πολύ γρήγορα. Για να συλλεχθεί η γύρη χρειάζεται υγρασία. Νωρίς την Άνοιξη λοιπόν έχουμε με λίγα λόγια τις ιδανικότερες συνθήκες για να παραχθεί πολύ γύρη. Όμως αν είναι τόσο πολύ, αντί για ανάπτυξη μπορεί να μας μπλοκάρει τα μελίσσια.

Πολλοί μελισσοκόμοι, μόλις βλέπουν να μπλοκάρει ο γόνος απο γύρες κάνουν το εξής κόλπο. Τοποθετούν γυρεοπαγίδες! Δηλαδή όσα μελίσσια είναι περίπου 10άρια, και αρχίζουν μέσα στον γόνο, ακριβώς ανάμεσα να μπαίνουν φρέσκιες πολύχρωμες γύρες, αυτό σημαίνει ότι οι μέλισσες προλαβαίνουν τη βασίλισσα με γύρη, και δεν βρίσκει χώρο για να γεννήσει. Βάζοντας γυρεοπαγίδα βοηθάμε σημαντικά στην αποσυμφόρηση απο την πολύ γύρη. Το μελίσσι όταν μπαίνει γυρεοπαγίδα, περνάει μέσα όση γύρη καταναλώνει ο γόνος, και όχι παραπάνω!

Πλαίσιο στα πρώτα στάδια μπλοκαρίσματος με γύρη

Τελικό στάδιο, ολικό μπλοκάρισμα με γύρη
Πολλοί μελισσοκόμοι ισχυρίζονται ότι το μπλοκάρισμα με γύρη στο μελίσσι είναι κάτι καλό. Και αληθεύει. Μπορεί μέν να μπλοκάρει την ανάπτυξη, αλλά αν κάποιος έχει σκοπό να μεταφέρει τα μελίσσια του πχ στο έλατο, τότε όλη η αποθηκευμένη χύρη θα μετατραπεί σε χρυσό! Το μελίσσι θα καταναλώσει ολη αυτή τη γύρη στη περίοδο του Ιουλίου, όπου η λυψεινδρία δημιουργεί μεγάλη έλλειψη γύρης για να ταιστεί ο γόνος. Μην ξεχνάμε ότι ένα μελίσσι χωρίς γύρη, δεν αναπτύσσετε ακόμα και αν είναι τίγκα στο μέλι! Η γύρη άλλωστε είναι το ψωμί του γόνου, όπως λένε και οι παλιοί μελισσοκόμοι.

Απλώς έχω να πω ένα ακόμα μυστικό. Όταν βάλουμε γυρεοπαγίδες, προσέχουμε να μπει μόνο στα δυνατά μελίσσια. Το δεύτερο που πρέπει να προσέξουμε είναι η τροφή. Μελίσσι που έχει τοποθετημένη γυρεοπαγίδα χρειάζεται ενίσχυση με ζυμάρι ταυτόχρονα με τη παραγωγή γύρης. Ξέρετε με τη παγίδα χάνεται η σειρά του μελισσιού, όποτε η τροφοδότηση είναι απολύτως απαραίτητη. Αυτά για σήμερα, και ελπίζω να έχετε όλοι μέγιστη ανάπτυξη σε όλα τα μελίσσια σας!

Αλματώδη ανάπτυξη αυτή την εποχή. Επιθεώρηση Μάρτιου 2017Γράφει η μελισσοκόμος Μαρία Βαλαβάνη...
Επιθεώρηση στα μελίσσια...Μάρτιος 2017

Μετά τον "κανονικό" χειμώνα που πέρασε, ήρθε και η... κανονική Άνοιξη, τα μελίσσια παρουσιάζουν αλματώδη ανάπτυξη αυτή την εποχή.
Καθημερινά εκκολάπτονται πολλές νέες μέλισσες και η εικόνα τους είναι πολύ διαφορετική, ακόμα και στο χρονικό διάστημα της μιας εβδομάδας...
Γύρω στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου έβαλα το πρώτο δεύτερο πάτωμα της χρονιάς, ανοίγοντας το για επιθεώρηση, περίπου μια εβδομάδα αργότερα, είχα μια ευχάριστη εικόνα...

Οι χρησιμότεροι χειρισμοί της Άνοιξης απο τον Μόσχο Ντιώνια ΒΙΝΤΕΟΣήμερα θα δούμε και θα ακούσουμε τον Μόσχο Ντίωνια σε Ερωτοαπαντήσεις αναγνωστών σχετικά με:

 • Τα ορφανά μελίσσια
 • Αρρενοτόκο μελίσσι
 • Αναστροφή πλαισών
 • Η συμβολή της γύρης
 • Χτίσιμο κηρηθρών
 • Τάϊσμα μελισσών
 • Βαρρόα
 • Παραφυάδες
 • Μέθοδος Ντεμαρί
 • Γονιμοποίηση της Βασίλισσας

Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017

Πως μεγαλώνουν γρήγορα τα αδύναμα μελίσσιαΣήμερα σας έχω ένα πανεύκολο "κόλπο" για να δυναμώσετε γρήγορα τα αδύναμα μελίσσια. Ξέρετε ένα μικρό μελίσσι αν αποκτήσει γρήγορα πλυθησμό η βασίλισσα θα γεννά με τρελούς ρυθμούς. Ο έξυπνος μελισσοκόμος ξέρει να εκμεταλεύεται στο έπακρο τη γέννα της βασίλισσας και να δυναμώνει τα μικρά μελίσσια τα οποία από τη στιγμή που θα γίνουν 6άρια 7άρια παίρνουν τρελή ανάπτυξη από εκεί και μετά. Αλλά πως θα καταφέρουμε να τα κάνουμε 6άρια 7άρια αν τώρα είναι 2-3 πλαίσια;

Πως φτιάχνουμε πολλά μελίσσια που να βγάζουν πολύ μέλιΠως μπορείτε να κόψετε παραφυάδες από τα μελίσσια και να πάρετε μέλι ταυτόχρονα. Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο να τα πετύχουμε και τα δύο μαζί, όμως σήμερα θα σας δώσω μερικές σημαντικές πληροφορίες για να το πετύχετε. Πρώτο και κυριότερο είναι να δυναμώσουμε τα μελίσσια μας. Δηλαδή να αναπτυχθούν περισσότερο και σε μικρότερο χρόνο από το αναμενόμενο. Ο πλυθησμός που θα κερδίσουμε μπορεί να γίνει μια παραφυάδα και τόσο που συνεχίζει να είναι παραγωγικό το μελίσσι. Πχ αν έχουμε ένα 20άρι μελίσσι και βλέπουμε ότι πάει για τρίτο πάτωμα δεν είναι τίποτα να του πάρουμε 2-3 πλαίσια πλυθησμό. Το μυστικό στην ανάπτυξη είναι η τροφοδοσία τότε που έρχεται πολύ γύρη και οι θερμοκρασίες είναι ανεβασμένες για να γίνει εντατική εκτροφή γόνου. Όταν δεν δίνει κάποια ανθοφορία, μπορούμε να βάλουμε 1 λίτρο σιρόπι αναλογίας 2 λίτρα νερό και 1 κιλό ζάχαρη κάθε 2-3 ημέρες ανα 10άρι μελίσσι. Όλη η τροφή διατίθεται στον γόνο.

Ενίσχυση αδύνατων μελισσιων με τη πιο γρήγορη μέθοδο: Εφαρμόζεται από παλιό μελισσοκόμο


Μια μέθοδος έχουμε σήμερα για να μάθουμε πως να κάνουμε γρήγορη ενδυνάμωση των μικρών μας μελισσιών κατευθείαν με πλυθησμό. Ξέρουμε ότι ο πιο εύκολος τρόπος είναι να πάρουμε ένα σκέτο ψημένο γόνο, όμως τι γίνεται όταν το μελίσσι που θέλουμε να δυναμώσουμε είναι 1 ή 2 πλαίσια; Κάποιος έμπειρος μελισσοκόμος θα πεί να το σκοτώσουμε γιατί δεν δικαιολογείτε μελίσσι με δύο πλαίσια, όμως πολλές φορές από την ανθρώπινη δραστηριότητα, φάρμακα για τη βαρρόα πχ οξαλικό οξύ, ράντισμα σε κοντινό χωράφι με φυτοφάρμακα και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο μπορεί να οδηγήσουν το σμήνος στην αφάνεια χάνοντας μεγάλο μέρος του πλυθησμού. Οπότε αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να το δυναμώσουμε, να του δώσουμε μια ευκαιρία και να εκμεταλλευτούμε τη γέννα της βασίλισσα, εφόσον το μελίσσι μπορεί μέσα σε λίγους μήνες να γίνει παραγωγικό και να βγάλει μέλι γύρη πρόπολη η ότι έχει σκοπό να κάνει ο μελισσοκόμος.

Μέθοδος ΧΑΛΚΙΑ για 400 κιλά μέλι από 11 μελίσσιαΞεκινώντας σήμερα τη σειρά δημοσιευμάτων με τον βασικό τίτλο «Έξυπνοι χειρισμοί-Περισσότερα μέλια!» που σας υποσχεθήκαμε, θα αναφερθούμε στη μέθοδο ή καλύτερα στην επινόηση Χαλκια, που εφαρμόστηκε από τον αείμνηστο Γεώργιο Χαλκιά, τις προηγούμενες δεκαετίες, στο πανέμορφο νησί της Καρπάθου, ειδικά σε ανθοφορίες θυμαριού.

Συλλογή δηλητηρίου μέλισσαςΓράφει ο μελισσοκόμος Λεωνίδας Τσιαμήτρος...
Δηλητήριο Μελισσών.
Η συλλογή του δηλητηρίου των μελισσών γίνεται χωρίς να τραυματιστούν ή να πάθουν κάποια βλάβη από τη διαδικασία αυτή. Τοποθετούνται γυάλινες επιφάνειες στην είσοδο της κυψέλης τις οποίες τροφοδοτούμε με ηλεκτρική τάση χαμηλής ισχύος με αποτέλεσμα οι μέλισσες φρουροί της κυψέλης να νοιώθουν ότι απειλείται η φωλιά τους κι έτσι βγαίνουν από την κυψέλη προσπαθώντας να κεντρίσουν την γυάλινη επιφάνεια. Βλέπουμε χαρακτηριστικά πως λίγο πάνω από το γυαλί υπάρχουν λεπτές μεταλλικές βέργες έτσι ώστε να μην έρχονται οι μέλισσες σε επαφή με το δηλητήριο που στάζει πάνω στην γυάλινη επιφάνεια.

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017

Νέα απο τα μελίσσια μας σήμερα στις 24 Μαρτίου 2017


Πολύ καλά νέα έχουμε απο τα μελίσσια τις τελευταίες ημέρες. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι οι οι πιο ωραίες ανοιξιάτικες μέρες για να απλώσουν γόνους τα μελίσσια να χτίσουν τις κηρήθρες και να αναπτυχθούν στο μέγιστο για την επόμενη μελιτοφόρα περίοδο. Ο πολύ ζεστός καιρός μαζί με την κατάλληλη υγρασία έχουν βοηθήσει σημαντικά τα μελίσσια τις τελευταίες ημέρες. Η γύρη που έρχεται ειναι μπόλικη ενώ το νέκταρ είναι λιγοστό. Όσες μέρες επισκέπτομαι τα μελισσάκια μου, γίνεται χαρά θεού, βούισμα. Αυτή τη περίοδο έχουμε σε πλήρη άνθηση πολλές χορτονομές, βότανα, τις αγραπιδιές και άλλα δέντρα.

Λόγω όμως τις περίοδο τα μελίσσια βρίσκονται σε φάση ραγδαίας ανάπτυξης, και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής. Σήμερα είχαμε πτώση λοιπόν, αρκετά μεγάλη θα έλεγα, και οφείλετε στις καλές συνθήκες που επιτρέπουν να τρώει πολύ τροφή ο γόνος. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ευελπιστούμε σε ακόμα μεγαλύτερα αποτελέσματα,!

Επιθεώρηση μελισσιών χωρίς άνοιγμα της κυψέλης: Μυστικά που λίγοι γνωρίζουνΣήμερα θα ασχοληθούμε με μια άλλη, διαφορετική από εκείνη που γνωρίζουμε, επιθεώρηση μελισσών. Πρόκειται για την επιθεώρηση κατά την οποία δεν είναι αναγκαίο να ανοίξουμε τη κυψέλη, αφού αυτή πραγματοποιείται ...με τις αισθήσεις μας. Αναφερόμαστε στην «επιθεώρηση των αισθήσεων», όπως αποφασίσαμε να βαπτίσουμε αυτή την εκδοχή της επιθεώρησης των μελισσιών.

Κατακόρυφη ανάπτυξη μελισσιών: Εύκολα και απλά απο την εμπειρία μουΒάζουμε δεύτερο πάτωμα στα μελίσσια! Πρόκειται για ένα σημαντικότατο χειρισμό, που πρέπει να γίνει στο σωστό χρόνο! Αν αργοπορήσουμε μπορεί να έχουμε σμηνουργία, ενώ αν το βάλουμε νωρίτερα, μπορεί να καθυστερήσουμε την ανάπτυξη του μελισσιού μας. Καλά τα λέμε στη θεωρία, όμως τι γίνετε με τη πράξη; Σήμερα λοιπόν θέλω να σας εξηγήσω όσο πιο καλά μπορώ, ποιά μελίσσια επιλέγουμε για δεύτερο πάτωμα, δείχνοντας τα και με φωτογραφίες.

Καταρχήν το πρώτο πράγμα που πρέπει να κοιτάξουμε πρίν τοποθετήσουμε το πάτωμα είναι ο πλυθησμός. Μελίσσια με κάτω απο 7-8 πλαίσια πλυθησμό απορρίπτονται. Μελίσσια που έχουν αρχήσει να αγγίζουν το 9ο πλαίσιο μπορούμε να βάλουμε πάτωμα. Μερικοί μελισσοκόμοι λένε ότι μόνο για τον μήνα Απρίλιο, μπορούμε να βάλουμε πάτωμα και με 7-8 πλαίσια πλυθησμό. αλλά μόνο σε μελίσσια που έχουν τουλάχιστον 6 καλούς γόνους. Γιατί όμως τον Απρίλιο βάζουμε πιο εύκολα πάτωμα; Μα γιατί ο απρίλιος έχει ζέστη, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος να μας κρυώσουν τα μελίσσια.

Το επόμενο σημαντικότερο κομμάτι, είναι οι γόνοι του μελισσιού. Ένα μελίσσι που έχει 7-8 καλούς γόνους, και όχι μια σταλίτσα ο καθένας, χρειάζεται επειγόντως πάτωμα. Όταν λέμε καλούς γόνους εννοούμε όπως της φωτογραφίας περίπου....

Βλέπουμε ανοιξιάτικους γόνους, σε ένα πολύ καλό μελίσσι. Αν ένα μελίσσι έχει 7-8 τέτοιους γόνους μπαίνει πάτωμα κατευθείαν. Σκεφτείτε ότι ένας τέτοιος γόνος αποδίδει τουλάχιστον 2 πλαίσια πλυθησμό, οπότε το μελίσσι αναπτύσσετε με τρελούς ρυθμούς. Κάντε λοιπόν υπολογισμούς ότι απο 7 τέτοιους γόνους προκύπτουν πάνω απο 10 πλαίσια γεμάτα με μέλισσες!


Εδώ βλέπουμε ένα μελίσσι με 10 πλαίσια πλυθησμό, ταισμένο με 3 δίκιλες βανίλιες. Όσο όμορφο και να φαίνεται, εδώ υπάρχει πρόβλημα. Μελίσσι που ταίστηκε τόσο πολύ, και δεν πήρε πάτωμα όταν ήταν στα 8-9 πλαίσια, είναι πολύ πιθανό να αναπτύξει τάση για σμηνουργία. Ο πολύς πλυθησμός και η αυθονία τροφής δίνει μύνημα στις μέλισσες ότι η φύση έχει αυθονία, και ξυπνάει το ένστικτο της σμηνουργίας.
Υπάρχουν μερικά μελίσσια που απλώνονται σε όλα τα πλαίσια, πχ και στα 9, όμως δεν έχουν μεγάλους γόνους. Πχ είναι  το μισό πλαίσιο ίσως και λιγότερο. Ένα μελίσσι τέτοιο μπορεί να μη χρειάζεται πάτωμα, και ίσως να πρέπει να περιμένουμε λιγάκι ακόμα. Αν όμως είμαστε στον Απρίλιο, και δεν έχουμε κακοκαιρίες μπροστά βάζουμε πάτωμα και σε αυτό το μελίσσι. Απλώς με μικρούς γόνους δεν μπορούμε να περιμένουμε την αντίστοιχη ανάπτυξη απο ένα άλλο μελίσσι με μεγαλύτερους γόνους

Μεγάλος διαγωνισμός: Κερδίστε το ΝΕΟ απολεπιστικό μηχάνημα της Μελισσοκομικής Αθηνών αξίας 1.463€Ο τυχερός που κερδίζει το δώρο έπειτα απο κλήρωση της Μελισσοκομικής Αθηνών είναι ο:
Dimitris Tsabazis

Μια νέα σειρά με διαγωνισμούς έχει ξεκινήσει, και οι μεγαλύτερες εταιρίες δωρίζουν τα πιο ακριβά δώρα στους μελισσοκόμους. Αυτή τη φορά η Μελισσοκομική Αθηνών, μια εταιρία κολοσσό στην εμπορία μελισσοκομικού εξοπλισμού, η οποία διοργανώνει και προσφέρει ένα σούπερ δώρο για ένα τυχερό μελισσοκόμο. Η εταιρία θα κληρώσει το ΝΕΟ μελισσοκομικό μηχάνημα απολεπισμού, που κάνει το τρύγο παιχνιδάκι. Το μηχάνημα μπορείτε να δείτε εδώ, και η συνολική του αξία είναι 1.463 ευρώ τελική τιμή.Πρόκειται για ένα νέο μηχάνημα με τρομερά πλεονεκτήματα!

 • Απολεπίζει 7 πλαίσια το λεπτό
 • Είναι ψυχρής απολέπισης άρα δεν καταστρέφεται το μέλι απο την υψηλή θερμοκρασία
 • Απολεπίζει πλήρως την κηρήθρα, ακόμα και αν αυτή δεν είναι φουσκωμένη, γεμάτη μέλι
 • Απολεπίζει τόσο καλά που δεν χρειάζεται να μπεί πιρούνι, μετά τη χρήση
 • Έχει 5 χρόνια εγγύηση

Το Μάρτη μετράμε τα μελίσσια!Τη φράση «το Μάρτη μετράμε τα μελίσσια», των παλιών μελισσοκόμων, την έχουμε χρησιμοποιήσει αρκετές φορές σε διάφορα άρθρα μας, γιατί πιστεύουμε στην διαχρονική της αλήθεια!
Πράγματι, μόνο κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάρτη - όταν η άνοιξη έχει συνήθως κάνει για τα καλά την παρουσία της – μπορούμε να είμαστε σίγουροι πόσα από τα μελίσσια μας έχουν καταφέρει να ξεχειμωνιάσουν με επιτυχία, αλλά και όσα τα κατάφεραν, σε τι κατάσταση βρίσκονται. 

Όταν τα μελίσσια χτίζουν νέες κηρήθρεςΗ εικόνα που βλέπουμε όταν χτίζουν νέες κηρήθρες τα μελίσσια μας, είναι απλά μαγική. Αυτό το κερί που αναβλίψει απο μακριά, άσπρο, κάτασπρο με τις μέλισσες να κάθονται "μαζεμένες" όλες μαζί, είναι ότι καλύτερο μπορεί να δεί ο μελισσοκόμος. Όταν δούμε φρεσκοχτισμένο κερί αυτό σημαίνει ότι το μελίσσι μας αναπτύσσετε και έχει πολύ τροφή. Όχι μόνο υπάρχει γόνος στο μελίσσι, αλλά έρχεται μέλι και γύρη απο την φύση, το μελίσσι μας πηγαίνει πολύ καλά.
Γενικά όπου δούμε στη κυψέλη ασπρίσματα απο κερί, αυτό σημαίνει ότι προχωράμε πολύ καλά. Δείτε το βίντεο...

Σε ποιες περιοχές χτύπησε η σμηνουργία μέχρι στιγμής: Πως θα πάει από μέλι η χρονιά;


Όλοι γνωρίζουμε ότι η σμηνουργία αποτελεί έναν γλυκό εφιάλτη για το μελισσοκόμο. Δεν γνωρίζουμε πότε θα έρθει κάθε χρονιά όμως αυτή τη φορά έχουμε κάποιες πληροφορίες να δώσουμε στους μελισσοκόμους. Ειδήσεις φτάνουν από την μακρινή Κρήτη και τη Νότια Ελλάδα ότι ξεκίνησαν σιγά σιγά τα μελίσσια να κάνουν βασιλοκελιά σμηνουργίας. Κυρίως σε περιοχές που είναι πρώιμες και είχε πολύ ζέστη σε χαμηλό υψόμετρο.. Λόγω της άνοιξης και της ζέστης τα μελίσσια αναπτύχθηκαν αρκετά, και το επόμενο βήμα είναι η σμηνουργία, αν δεν προσέξουμε

Πωλούνται 5 κυψελίδια για γονιμοποίηση βασιλισσών 8 ευρώ το ένα


~ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ~
Πωλούνται 5 μικροκυψελίδια από 8 ευρώ το κάθε ένα, για εισαγωγή βασίλισσας και γονιμοποίηση αυτής. Περιλαμβάνουν 3 χτισμένα πλαίσια που ανοίγουν – κλείνουν σαν ακορντεόν για να μπαίνουν κατευθείαν και σε μεγάλη κυψέλη.

Μελίσσι γεμάτο βαρρόα (VIDEO)


Μελίσσι βασανίζεται από τεράστια προσβολή βαρρόα: Δείτε πως κάνουν οι μέλισσες όταν σκαρφαλώνουν επάνω τους τα ακάρια. Όλοι γνωρίζουμε τον κίνδυνο της βαρρόα και τον τρόπο που επιβαρύνει το σμήνος σε θέμα ανάπτυξης και ασθενειών. Ο μελισσοκόμος προκειμένου να καταπολεμά αυτά τα μικροσκοπικά αλλά πολύ καταστροφικά ακάρια βάζει ουσίες βιολογικές ή χημικές στο πιο ευάλωτο στάδιο, όταν τα μελίσσια δεν διατηρούν γόνο δηλαδή το Χειμώνα. Η ένα καλό ξελάφρωμα μέσα στον Αύγουστο. Ωστόσο αν η θεραπεία δεν γίνει σωστά το σμήνος υποφέρει απο τις αιμοδιψής "ψείρες" που σκαρφαλώνουν επάνω τους και αρρωσταίνουν τον γόνο όπου και κρύβονται. Δείτε ενα βίντεο απο μελίσσι που δεν έγινε σωστά η θεραπεία και υποφέρει πραγματικά. Δείτε πως οι μέλισσες αισθάνονται απο τα αμέτρητα ακάρια να τρυπάνε το θώρακα τους...

Σούπερ διαγωνισμός: Κερδίστε ένα κουτί ποιοτικές κηρήθρες απο την Αρκαδική Μελισσοκομία!Νέος Διαγωνισμός στο facebook, απο την Αρκαδική Μελισσοκομία, μια εταιρία με ποιοτικά μελισσοκομικά προϊόντα και τεράστια ποικιλία σε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, απο τις πρώτες σε πωλήσεις σε όλη την Ελλάδα! Η εταιρία θα κληρώσει σε ένα τυχερό μελισσοκόμο ένα κουτί κηρήθρες 50 φύλλων, εξαιρετικής ποιότητας, πιστοποιημένες!

Οι κηρήθρες της Αρκαδικής Μελισσοκομίας είναι οι μοναδικές, με πιστοποιητικό ανάλυσης


Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *