Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017

Παλιός μελισσοκόμος λέει τα μυστικά του: Πατέντες για ζυγαριά στολή και καπνιστήρι. Τόσο εύκολα...



Μια πολύ σημαντική ανάρτηση απο παλιό μελισσοκόμο ο οποίος εκμυστηρεύεται ενώπιων όλων τα μυστικά που έμαθε και εφαρμόζει εδώ και πολλές δεκαετίες. Τον τελευταίο καιρό έχουμε παρατηρήσει πολλούς άξιους ανθρώπους οι οποίοι μας παραδίδουν τις γνώσεις τους αφιλοκερδώς με μόνο σκοπό να βοηθήσουν τους νέους και την μελισσοκομία γενικότερα. Ο πρωταγωνιστής της σημερινής μας ανάρτησης είναι ο αξιότιμος συνάδελφος και φίλος Κώστας Παναγιωτίδης.
Πρόκειται για έναν άνθρωπο με μεγάλη αγάπη για τη μελισσοκομία, μεγάλη εμπειρία επίσης κάτι που σημαίνει πολλές γνώσεις και φυσικά πατέντες. Ο αγαπητός Κώστας όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείται έχει αναπτύξει πολλές μεθόδους προκειμένου να γλιτώνει τα περιττά έξοδα, ξέρετε η μελισσοκομία δεν είναι και τόσο κερδοφόρο επάγγελμα όσο ακούγεται και οι παλιοί μελισσοκόμοι προσπαθούν διαρκώς να βρίσκουν εναλλακτικές προκειμένου να γλιτώσουν μέρος από το κόστος.

Έστησαν μελισσοκομείο στη πιο τρελή μεριά: Δεν φαντάζεστε που στέκονται οι κυψέλες (photos)



Οι μελισσοκόμοι τοποθέτησαν μελίσσια στο πιο τρελό σημείο του κόσμου. Σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα που κάνουν το γύρω του διαδυκτίου οι μελισσοκόμοι εκεί έχουν γεμίσει τους γκρεμούς με κυψέλες τοποθετημένες μέσα στο καρδιά του δάσους. Σύμφωνα με πηγές που έψαξε και βρήκε η Ορεινή Μέλισσα, οι μελισσοκόμοι δεν τοποθέτησαν τυχαία τις μέλισσες σε αυτά τα μέρη. Κανείς δε μπορούσε να φανταστεί το λόγο που οι ιθαγενείς επέλεξαν να "σκαρφαλώνουν" στα 1200 μέτρα υψόμετρο για να επιθεωρήσουν τις κυψέλες τους και να βγάλουν το μέλι.

Άνοδος της θερμοκρασίας: Έρχεται κύμα ζέστης!!! Νέα πρόβλεψη!!



Νέα πρόβλεψη για το καιρό! Έρχονται ζεστές μέρες, για να αναπτυχθούν τα μελίσσια μας, και να ανανεώσουν τους πλυθησμούς τους! Όλοι οι γέρικοι χειμερινοί πληθυσμοί σταδιακά θα αντικατασταθούν με νέο αίμα!

Γράφει ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναότογλου...
Αισθητή πάντως η άνοδος της θερμοκρασίας σε ολη τη χώρα έως και τα τέλη της εβδομάδας!
Oπως ομως σας είχα υποσχεθεί φίλοι μου απο τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας αλλά και μέσω της αναλογικής μου εκτίμησης, για τις αρχές Φλεβάρη,ο υδράργυρος όντως μέρα με την ημέρα θα παρουσιάζει άνοδο η οποία μάλιστα θα γίνει κατά τόπους ιδιαίτερα αισθητή προς τα τέλη της εβδομάδας που διανύουμε!

Σημαντικοί μελισσοκομικοί χειρισμοί και ανθοφορίες του Ιανουαρίου Φεβρουαρίου


Της Κοντοθανάση Αγλαΐας, Γεωπόνος - Μελισσοκόμος

Οι δύο πρώτοι μήνες του χρόνου θεωρούνται κρίσιμοι για την επιβίωση του μελισσοσμήνους. Το χειμώνα η ωοτοκία στα περισσότερα μελίσσια διακόπτεται (στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα), ενώ σε άλλα (νοτιότερες περιοχές) είναι ελάχιστη, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο πληθυσμός αρκετά. Το μελίσσι αυτή την εποχή αποτελείται από τις φθινοπωρινές μέλισσες, που όπως είναι γνωστό ζούνε περισσότερο, γιατί «κουράζονται» λιγότερο από τις μέλισσες που γεννιούνται την άνοιξη.

Τι συμβαίνει με το μέλια του εμπορίου; Πως μπορούμε να καθυστερήσουμε τη κρυστάλλωση;



Άλλο ένα βίντεο από τον επαγγελματία μελισσοκόμο Μόσχο Ντιώνια. Αυτή τη φορά μας αποκαλύπτει τι συμβαίνει με τα μέλια του εμπορίου, την διήθηση που υποβάλλονται με ειδικά φίλτρα και αφαιρούνται οι γυρεόκοκκοι με αποτέλεσμα να είναι αδύνατος ο χημικός έλεγχος - το λεγόμενο test γυρεόκοκκων. Επίσης μας μιλά για τους λόγους κρυστάλλωσης και τον τρόπους που μπορούμε να το καθυστερήσουμε όταν συσκευάζουμε το μέλι. Ακούστε τον. Το βίντεο πρέπει να το δείτε όλο μέχρι και το τελευταίο λεπτό...

Η βασίλισσα στο μελίσσι: Εντοπισμός όταν γεννάει



Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε μια καλοθρεμμένη βασίλισσα την οποία έπιασε ο μελισσοκόμος στο χέρι του. Είναι πολύ ήρεμη και δεν αντιδρά καθόλου όταν την επιστρέφει πίσω στη κηρήθρα. Η βασίλισσα τις περισσότερες φορές βρίσκεται εκεί που υπάρχει ο περισσότερος πλυθησμός με μέλισσες. Τα ίχνη που αφήνει πίσω της είναι τα αυγά ημέρας τα οποία φαίνονται αν γυρίσουμε τη κηρήθρα στον ήλιο - κατα την επιθεώρηση. Άλλη μια τεχνική που εφαρμόζουν οι περισσότεροι παλιοί μελισσοκόμοι είναι η παρατήρηση της κίνησης των μελισσών. Όσο πιο νευρικές είναι στο πλαίσιο τόσες περισσότερες πιθανότητες να πετύχουμε τη μεγαλειοτάτη. Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι εντοπίζουν τη βασίλισσα ενστικτωδώς χωρίς κάποια τεχνική...

Σεμινάριο Μελισσοκομίας από το Μελισσοκομικό Σύλλογο Ρόδου “Η Κυψέλη”



Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί το Φεβρουάριο 2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, που παραχωρεί τις εγκαταστάσεις της και θα περιλαμβάνει εκπαίδευση από έμπειρους εκπαιδευτές τόσο σε θεωρητικό επίπεδο όσο και σε πρακτικό.

Τα θέματα που θα αναλυθούν στο σεμινάριο είναι : Η κοινωνία της μέλισσας,  Μελισσοκομικός εξοπλισμός, Εγκατάσταση μελισσοκομείου, Μελισσοκομικοί Χειρισμοί, Βασιλοτροφία, Ασθένειες, Αξιοποίηση των προϊόντων της μέλισσας, Ποιοτικός έλεγχος μελιού, Επιδοτήσεις - Ενισχύσεις Μελισσοκόμων κ.α. Στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017

Πατέντα τροφοδοσίας μελισσιών με σιρόπι: Ο απίστευτος τρόπος που ταΐζει όλα του τα μελίσσια



Έκανε μια απίστευτη πατέντα και ταΐζει όλα του τα μελίσσια πανεύκολα. Ξέρετε αν ένας μελισσοκόμος έχει πολλά μελίσσια είναι δύσκολο να τα διαχειριστεί ειδικά την άνοιξη που ο εργασιακός φόρτος αυξάνεται επικίνδυνα. 'Έτσι ο μελισσοκόμος σκέφτηκε κάτι πολύ έξυπνο για να τροφοδοτήσει τα μελίσσια γρήγορα. Εγκατέστησε συσκευή αυτόματου ποτίσματος η οποία συνδέεται με τους τροφοδότες πιατάκια σε κάθε μελίσσι, και μέσα φυσικά δε ρέει νερό όπως προοριζόταν αλλά αραιό σιροπάκι για να διεγείρονται οι βασίλισσες.
Η τροφοδοσία με σιρόπι είναι αναπόφευκτη την άνοιξη και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη των μελισσιών. Η πατέντα του φίλου μας δε ξέρω κατά πόσο μπορεί να αποβεί επικίνδυνη λεηλασίες κλπ όμως έκρινα χρήσιμο να σας τη δείξω, και να διαπιστώσετε πως ένας μελισσοκόμος εφευρίσκει νέους τρόπους για να γλιτώσει την επίπονη διαδικασία...


Τεχνική για να μη σαπίζουν οι κυψέλες και βάζουν νερό: Τι κάνουν οι έμπειροι μελισσοκόμοι



Έχουμε μοιραστεί πολλά μυστικά μέσα σε αυτό το blog. Για όσους τα γνωρίζουν είναι ασήμαντα και αδιάφορα  όμως για τους νέους που κάνουν τώρα τα πρώτα τους βήματα είναι πάρα μα πάρα πολύ σημαντικά. Σήμερα θα μιλήσουμε για έξυπνες τεχνικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε προκειμένου να δώσουμε περισσότερη ζωή στις κυψέλες και να μη σαπίζουν. Αλλά πέρα από αυτό μια στεγνή κυψέλη χωρίς υγρασία επιτρέπει να αναπτυχθούν δυνατά υγιή παραγωγικά σμήνη χωρίς αρρώστιες.

Παραφινάρισμα κυψελών: Η πιο επαναστατική μέθοδος για ανθεκτικές κυψέλες χωρίς βάψιμο



Το παραφινάρισμα είναι η πιο οικονομική εναλλακτική λύση για αθάνατες κυψέλες. Παραφινάροντας τις κυψέλες σε υψηλή θερμοκρασία καταφέρνουμε να κλείσουμε όλους τους πόρους του ξύλου οι οποίοι στο μέλλον θα συγκρατούσαν υγρασία και θα οδηγούσαν σε σάπισμα. Η παραφινιέρα δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή και αφού τη φτιάξουμε μπορούμε να παραφινάρουμε δεκάδες κυψέλες ξοδεύοντας 5 λεπτά για κάθε μια....
Το βιντεάκι είναι του μελισσοκόμου Χρήστου Τσίγκα

Αλκυονίδες ημέρες: Πότε θα πάρουν ανάσα ανοιξιάτικες ζέστης τα μελίσσια μας;



Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι αλκυονίδες ημέρες θα αργήσουν αρκετά φέτος. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις δεν αναμένονται αλκυονίδες ημέρες έως την επόμενη εβδομάδα. Παρόλα αυτά όπως γράφουν οι ειδικοί, η θερμοκρασία απο την Τετάρτη θα αρχήσει να ανεβαίνει, και οι εργασίες στα μελίσσια θα μπορούν να γίνονται πιο καλά. Σύμφωνα με μια γενική εικόνα, απο τα όσα βλέπουμε στα μετεωρολογικά site, οι αλκυονίδες ημέρες θα επισκεφτούν την Ελλάδα απο 5 Φεβρουαρίου και μετά, και οι θερμοκρασίες που θα κάνει θα είναι σχεδόν ανοιξιάτικες. Ωστόσο ο Φεβρουάριος, μετά τις αλκυονίδες θα επανέλθει στον χειμωνιάτικο ρυθμό του, οπότε μετρημένοι πρέπει να είναι οι χειρισμοί μας στα μελίσσια.

Νέο μελ/κό κατάστημα στη Καβάλα, με τις πιο χαμηλές τιμές! ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ


Νέο κατάστημα άνοιξε στη Καβάλα, και έρχεται να φέρει μεγάλες αλλαγές με τις σούπερ χαμηλές τιμές του σε όλα του τα προϊόντα και τον εξοπλισμό μελισσοκομίας. Σύμφωνα με τις πηγές που έχει η Ορεινή Μέλισσα, θα είναι ένα πολύ δυνατό κατάστημα, με εξαιρετικές τιμές, μεγάλο χώρο και μεγάλη ποικιλία σε μηχανήματα, τροφές κηρήθρες, και όλα όσα χρειάζεται ο μελισσοκόμος. Θα έχει πολύ καλή εξυπηρέτηση, και ποιοτικά προϊόντα, με τη σφραγίδα της ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ στις πιο καλές τιμές. Το κατάστημα θα ονομάζεται ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ και θα είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος της ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως καταλαβαίνετε, μιλάμε για ένα πολύ δυνατό κατάστημα, και τιμές που θα σπάνε ταμεία!

Πληρωμή Αποζημιώσεων σε μελισσοκόμους Αγρότες: Δείτε τα ποσά που θα δοθούν ανά Νομό...



Αποζημιώσεις ύψους 9.405.082,51 € πρόκειται να καταβάλει ο ΕΛ.Γ.Α. σε 5.062 δικαιούχους παραγωγούς (αγρότες, μελισσοκόμους, κτηνοτρόφους) των οποίων η φυτική παραγωγή ή το ζωικό κεφάλαιο ζημιώθηκε από διάφορα καλυπτόμενα ασφαλιστικά αίτια μέσα στο 2016.
Σύμφωνα με την ανάλυση  των καταβαλλόμενων αποζημιώσεων το μεγαλύτερο μέρος αυτών αφορά ζημιές φυτικής παραγωγής έτους 2016 στους Νομούς Αρκαδίας και Ηλείας.
Η ημερομηνία καταβολής των αποζημιώσεων στους δικαιούχους είναι η Τρίτη 31 Ιανουαρίου  2017.

Πωλούνται καψουλιέρες για το συρμάτωμα των πλαισίων


~ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ~
Πωλούνται καψουλιέρες,πλήρως ανοξείδωτες με μαγνήτη γιά συγκράτηση των καψουλιών.Γρήγορο πέρασμα των καψουλιών άνετα  και απλά. Κατασκευάζονται από συναδέλφους, 35 Ευρώ/ τεμ.Τηλ.6930461195 Μανώλης & 6942225390 Βασίλης

Πωλείται μηχάνημα παραγωγής βανίλιας για τάισμα των μελισσιών



~ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ~
Πωλείται βανιλιέρα ΜΟΝΟ ΤΟ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ μήκος 80 cm με μοτέρ 380V 2 ίππων.
Είναι σε άριστη κατάσταση και πλήρως λειτουργική.
Απλά την πουλάω γιατί θέλω μεγαλύτερη μιας και αυξήθηκαν τα μελίσσια μου.

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017

Πότε ξεκινάει την ανάπτυξη στο μελίσσι. Πότε είναι η σωστή περίοδος για τροφοδοσία;



Η βασίλισσα σταματάει τελείως τη γέννα της το χειμώνα και ο πληθυσμός παρουσιάζει πτώση. Ωστόσο μόλις η μέρα αρχίζει να μεγαλώνει και ο ήλιος να είναι δυνατότερος η βασίλισσα παίρνει το μήνυμα ότι πρέπει σιγά σιγά να αρχίσει να γεννάει. Όσο και αν φαίνεται παράξενο η βασίλισσα αισθάνεται με ακρίβεια τις εξωτερικές συνθήκες και αντιλαμβάνεται τη παραμικρή αλλαγή στη γωνία του ήλιου, που σημαίνει ότι έχει πλήρη επίγνωση για την εποχή. Το μελίσσι ως υπεροργανισμός έχει ως σκοπό να γλιτώνει λάθη, όπως εκτεταμένη εκτροφή γόνου με κρύο.

Πόσα χρήματα χρειάζονται για να γίνεις μελισσοκόμος; Πως μπορεί να ζήσει κάποιος την οικογένεια του;



Γράφει το site ypaithros.gr...
Το κόστος παραγωγής θεωρούν οι νέοι ως τον υπ’ αριθμό ένα ανασταλτικό παράγοντα για την ενασχόλησή του με την μελισσοκομία. Για τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές του κλάδου – από την ματιά ενός νέου στο επάγγελμα – η «ΥΧ» μίλησε με τον 32χρονο ερασιτέχνη μελισσοκόμο, Γιώργο Χατζόπουλο από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Με την παρακίνηση ενός φίλου του που ήταν χρόνια ερασιτέχνης μελισσοκόμος και έχοντας διαβάσει πολλά βιβλία για την μελισσοκομία ο Γ. Χατζόπουλος, που ασχολείται με την εστίαση, το 2014 ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον κόσμο της μέλισσας.

ΤΡΑΓΙΚΟ: Πως κλέβουν τα μελίσσια οι κλέφτες, για να μην πιάνονται...




Αγανακτισμένοι μελισσοκόμοι απο όλη την Ελλάδα, διαμαρτύρονται για κλοπές που δεν έχουν προηγούμενο. Οι κλέφτες έχουν εφεύρει τρόπους, με τους οποίους μπορούν να παρακάμψουν το gps ακόμα και τις κάμερες που είναι τοποθετημένες στα μελίσσια. Οι μελισσοκόμοι δηλώνουν αγανακτισμένοι, φοβισμένοι ότι θα βρεθούν και αυτοί θύματα του μεγάλου αυτού εγκλήματος. Ποιός μελισσοκόμος δεν φοβάται μην του κλέψουν τα μελίσσια; Είναι η νέα μάστιγα!

Ανοιξιάτικη εκμετάλλευση στο πεύκο: Για μεγάλα μελίσσια με υψηλές προοπτικές!!!



Απρίλιος 2010 - Ανοιξιάτικη ανάρτηση

Του Παπαδάκη Αλέξανδρου...
Μέλισσες στο ανοιξιάτικο πεύκο. Στη Σύμη ένα χωριό της Κρήτης βυθισμένο στα πεύκα, βρίσκονται πολλά μελίσσια που αναπτύχθηκαν πρόωρα ,με σκοπό τη συλλογή του ανοιξιάτικου μελιτώματος του Marchalina hellenica.


Η ανάπτυξη της μελισσοκομίας μέσα απο την εμπειρία ενός παλιού μελισσοκόμου!!!



Για να γίνει η μελισσοκομία ένα αποδοτικό - βιώσιμο επάγγελμα και να απαλλαχθεί από τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές. Αλλαγές που πρέπει να απαιτήσουν όλοι οι μελισσοκόμοι μικροί μεσαίοι και μεγάλοι μέσω συνεργασίας αλληλεγγύης και σωστού προγραμματισμού! Στα πλαίσια του συνεδρίου μελισσοκομίας μίλησαν πολλοί επιστήμονες αλλά και επαγγελματίες μελισσοκόμοι και σήμερα θα σας μεταδώσουμε όλα τα συμπεράσματα και τις διαπιστώσεις που μπορούν να οδηγήσουν τη μελισσοκομία σε ένα άλλο επίπεδο. Γιατί η δύναμη είναι στα χέρια μας, αρκεί να το καταλάβουμε...

Η διαφήμιση του μελιού: Ο πρώτιστος παράγοντας για κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης....



Η διαφήμιση του μελιού τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό μπορεί να οδηγήσει τους μελισσοκόμους σε καινούργια μονοπάτια και να ανοίξει νέους ορίζοντες. Σήμερα καθώς κοιτούσα στο διαδίκτυο είδα ένα βίντεο, από το οποίο μπορεί να διαπιστώσει κάποιος τη δύναμη της διαφήμισης και ότι μέσω αυτής ο κόσμος να αυξήσει τη κατανάλωση σε μέλι κατακόρυφα. Η διαφήμιση είναι της total, όπου παρουσιάζει ένα νέο προϊόν με γιαούρτι και μέλι. Αμφιβάλλω αν θα έχει ελληνικό μέλι μέσα, άλλα δείτε πως μια καλή διαφήμιση θα επιφέρει τρελά κέρδη. Το μέλι είναι σίγουρα εισαγωγής - μείγμα Ελλάδας Βουλγαρίας - και πίσω από την όμορφη εικόνα που θα δείτε κρύβεται άλλο ένα χτύπημα ενάντια στους Έλληνες παραγωγούς και μελισσοκόμους...

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017

Βαρρόα: Ένα μεγάλο μυστικό για την καταπολέμηση της!



Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές σε προηγούμενα άρθρα μας που αναφερόντουσαν στο υπ αριθμό ΕΝΑ κίνδυνο για τα μελίσσια μας, είναι προσωπική μας πεποίθηση πως η βαρρόα δεν πρόκειται να νικηθεί ούτε με φάρμακα, ούτε με βιολογικά «αθώα» σκευάσματα, όπως είναι τα οργανικά οξέα. Αντίθετα, πιστεύουμε ακράδαντα πως η τελική νίκη για την εξαφάνισή της θα προέλθει είτε από την απροσδόκητη εμφάνιση ενός φυσικού εχθρού της, που όμως δεν θα βλάπτει τις μέλισσες (???) είτε μέσα από την ίδια τη βιολογία του δίδυμου παρασίτου - ξενιστή, δηλαδή βαρρόας - μέλισσας.

Έρχεται το τέλος των μελισσοκόμων με τα νέα μέτρα...



Η μελισσοκομία χάνεται στα χέρια των αδυσώπητων μέτρων της κυβέρνησης, που ξεζουμίζει το πρωτογενή τομέα μέχρι τελευταίας σταγόνας. Πού θα φτάσει αυτή χώρα αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση. Τι θα απογίνουν οι αγρότες και οι φτωχοί μελισσοκόμοι που χαροπαλεύουν για το ψωμί τους. Αυτά είναι μερικά ερωτήματα που πρέπει να λάβουμε όλοι πολύ σοβαρά υπόψη μας, και να συσπειρωθούμε ενάντια σε όλους αυτούς που θέλουν να καταστρέψουν ότι πολυτιμότερο έχει η χώρα μας. Μελισσοκόμοι η κυβέρνηση μας βρήκε αδύναμους και μας καλεί να γίνουμε σκλάβοι του οικονομικού της συστήματος. Ποια είναι η απάντηση που πρέπει να τους δώσουμε;

Τρελό βίντεο: Δείτε τι βρήκε στο σπίτι του αυτός ο μελισσοκόμος. Αυτό θα πει τύχη (video)



Τρελό βίντεο: Δείτε τι βρήκε στο σπίτι του αυτός ο μελισσοκόμος. Αυτό θα πει τύχη...

Κάλυψη κυψελών με πολύ χιόνι. Πως τα καταφέρνουν οι μέλισσες λιώνοντας το;



Δείτε μπροστά στην είσοδο της κυψέλης, υπάρχει ανοικτός διάδρομος σαν να το καθάρισαν οι μέλισσες. προφανώς λιώνει το χιόνι από τη ζεστή που βγαίνει από μέσα. η κάνω λάθος?

Απάντηση μελισσοκόμου...
Φυσικά φίλε μου! Το μελίσσι αναπνέει και ο ζεστός αέρας που βγαίνει προς τα έξω λιώνει το χιόνι. Φυσικά εξαρτάται σε ποιο σημείο ξεχειμωνιάζει το σμήνος - εντός της κυψέλης - πόσο πλυθησμό έχει και κατά πόσο είναι μονωμένη η κυψέλη! Μια καλά μονωμένη κυψέλη πιάνει περισσότερο χιόνι στο καπάκι επάνω άλλα και μπροστά στην είσοδο. Η απώλεια θερμότητας από τα τοιχώματα της κυψέλης οδηγεί σε πιο γρήγορη ρευστοποίηση. Το μελίσσι μπορεί μόνο του να διαχειριστεί το χιόνι στην είσοδο, και αν κριθεί αναγκαίο να το αφαιρέσει και να το λιώσει με παραγωγή θερμότητας. Ο μελισσοκόμος δε χρειάζεται να επεμβαίνει στη διαδικασία διότι μπορεί να δημιουργήσει έντονο πρόβλημα. Ποτέ δε χρειάζονται ξεχιόνισμα η κυψέλες



Τρίκαλα 20-1-2016

Πήλινες κυψέλες με τρομερή ανάπτυξη: Μελίσσια έτοιμα να εκραγούν από πληθυσμό!



Πρόκειται για παραδοσιακές κυψέλες που σύμφωνα με όσους τις χρησιμοποιούν έχουν πολύ γρήγορη ανάπτυξη όσο δε φαντάζεται κάποιος. Είναι ιδανική για παραφυάδες την Άνοιξη μιας και η βασίλισσα γεννά ασταμάτητα έτσι όπως είναι στριμωγμένη και ζεστή μέσα στη κυψέλη δεν έχει καμία ανάγκη. Ασθένειες δε πιάνουν αυτές τις κυψέλες διότι οι μέλισσες φτιάχνουν τις κηρήθρες όπως θέλουν και επειδή είναι "σφιγμένο" το μελίσσι ο γόνος δε κρυώνει ποτέ. Παρακάτω θα δούμε μερικά μελίσσια τα οποία είναι έτοιμα να σκάσουν!!! Και όταν "σκάει" ένα μελίσσι σμηνουργεί!!!

Υπό απειλή ο μελισσοκομικός κλάδος. Τι γίνετε με τις επιδοτήσεις;



Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, τονίζοντας την αδυναμία ορθολογικής διαχείρισης, από την πλευρά του υπουργείου και των αρμόδιων υπηρεσιών του, των ζητημάτων που αφορούν στον μελισσοκομικό κλάδο της χώρας.

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017

Ηλικιωμένη γιαγιά μελισσοκόμος έκανε κάτι τρελό πηγαίνοντας στα μελίσσια. Όλοι έμειναν άναυδοι



Ηλικιωμένη γιαγιά - μελισσοκόμος έκανε κάτι τρελό πηγαίνοντας για επιθεώρηση στα μελίσσια της. Αντί να πάει κανονικά από το δρόμο αποφάσισε να μπει μέσα στο γήπεδο εν ώρα ποδοσφαιρικού αγώνα για να φτάσει πιο γρήγορα στα μελίσσια της τα οποία κινδύνευαν από επίθεση γουρουνιών. Σύμφωνα με μαρτυρίες η γιαγιά κάνει καθημερινά αυτό το δρομολόγιο, μιας και τα γουρούνια τυχαίνει να σπρώχνουν τις κυψέλες και να τις γυρνάνε ανάποδα. Αυτή τη φορά όμως άργησε και αποφάσισε να κόψει δρόμο! Η γιαγιά μπροστά στη ζωή των μελισσιών της δε λογάριασε τίποτα ούτε παίκτες ούτε κερκίδες και μπούκαρε μέσα στο μάτσ. Σκοπός της να ελέγξει τα μελισσάκια όσο πιο γρήγορα μπορούσε.

Κατασκευή κυψελών για γρήγορη διαίρεση μελισσιών και ανάπτυξη παραφυάδων. Πατέντα


Του μελισσοκόμου Κώστα Ελευθερίου...
Πριν αρκετό καιρό είδα ένα βιντεάκι του Νίκου Βασιλειάδη στο διαδίκτυο , μια πολύ καλή δουλειά στο πνεύμα που διακατέχει κι εμένα . Δεν το γνωρίζω το παλικάρι , μπράβο του όμως και για την κατασκευή αλλά και για την δημοσιοποίηση της .Προσπάθησα λοιπόν να τον αντιγράψω τον Νίκο βάζοντας κι εγώ την δική μου ¨πινελιά¨ στην κατασκευή , την οποία θα εξηγήσω για να την φτιάξετε ή να την βελτιώσετε κι εσείς ακόμα περισσότερο. Δείτε το βιντεάκι του Νίκου...

Βανίλια Μελισσοκομικής Αθηνών: Ποιοτική μελισσοτροφή στη σωστή τιμή!



Μια πολύ ποιοτική μελισσοτροφή στη πιο σωστή τιμή από την Μελισσοκομική Αθηνών. Είναι δοκιμασμένη εδώ και αρκετά χρόνια και τα μελίσσια την καταναλώνουν πλήρως χωρίς να πηγαίνει ούτε ένα γραμμάριο χαμένο - δεν πετρώνει λόγω υψηλής ποιότητας και ιμβερτοποίησης. Είναι ότι πρέπει για το ξεχειμώνιασμα και την ανάπτυξη των μελισσιών από νωρίς την Άνοιξη.

Πωλούνται κυψελίδια σύζευξης για βασιλοτροφία



~ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ~
Πωλούνται κυψελίδια σύζευξης πέντε η τεσσάρων πλαισίων και τροφοδότης ιδιοκατασκευή. Χρησιμοποιημένα μόνο μια φορά κατασκευασμένα απο κόντρα πλακέ θαλάσσης 2 εκ.τα πλαίσια είναι κομπλέ. Επισης υπάρχουν και πολλά χτισμένα. περιοχή βόλου τηλ 6974074055 Παναγιωτης

Κάλεσμα προς όλους τους μελισσοκόμους απο την ΟΜΣΕ



Κάλεσμα προς όλους τους μελισσοκόμους για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις απεύθυνε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ) Βασίλης Ντούρας, με σκοπό να γίνουν μεταρυθμίσεις που θα αλλάξουν την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στη μελισσοκομία. Δείτε το πρωτότυπο κείμενο, όπως ανακοινώθηκε απο τον πρόεδρο της ΟΜΣΕ:

Εκδρομή μόνο για μελισσοκόμους!!!

Εκδρομή στην Βουλγαρία διοργανώνει ο μελισσοκομικός Σύλλογος Καβάλας. Είναι μια πολύ ωραία κίνηση, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι μελισσοκόμοι, ταξιδεύοντας στην Έκθεση Μελισσοκομίας του Πλεβέν η οποία φιλοξενεί πάνω απο 3500 χιλιάδες μελισσοκόμους και 100 εταιρίες. Για περισσότερα:

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017

2 τραγικά λάθη που κάνουμε στα μελίσσια και κοστίζουν ακριβά: Επείγον χειρισμός!



Σήμερα έχουμε επείγων χειρισμούς για όλους τους μελισσοκόμους! Τυγχάνει λόγω της θέσης μου, να μιλώ και να ανταλλάζω απόψεις με πολλούς μελισσοκόμους καθημερινά. Υπάρχει όμως ένα πράγμα που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, και για να σας πω την αλήθεια με φόβισε, διότι το βλέπω να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, ενώ στη πραγματικότητα, εδώ μέσα στο blog κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια για να μην επαναλαμβάνονται αυτά τα λάθη. Με ρωτάνε λοιπόν αρκετοί μελισσοκόμοι, τώρα αυτή τη περίοδο, "πότε είναι καλά να εφαρμόσω θεραπεία για τη βαρρόα". "Πότε θα καλυτερέψει ο καιρός για να εφαρμόσω καταπολέμηση της βαρρόα". Και πολλά παρόμοια τέτοια ερωτήματα, που υποδουλώνουν ένα και μόνο πράγμα. Ένα ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ. Μα βρέ συνάδελφοι, έχουμε πεί τόσες φορές για τη συμαντικότητα να κάνουμε έγκαιρα τη θεραπεία κατά της βαρρόα.

Πως θερμομόνωσε άψογα τα μελίσσια του, μέσα στο τσουχτερό κρύο. Απο έναν ρώσσο μελισσοκόμο!!!



Δείτε τη μόνωση έφτιαξε για τα μελίσσια του αυτός ο μελισσοκόμος. Πρόκειται για ένα βίντεο απο την μακρινή Ρωσία, όπου το κρύο είναι τσουχτερό και ατελείωτο. Οι μελισσοκόμοι εκεί εφευβρίσκουν πολλούς τρόπους προκειμένου να εκμηδενήσουν τις απώλειες ξεχειμωνιάσματος, και όπως όλα δείχνουν, τα καταφέρνουν πολύ καλά. Τι έκανε λοιπόν αυτός ο μελισσοκόμος; Βάζει λοιπόν την τροφή, κόβωντας ένα μικρό κομματάκι στη μέση του ζυμαριού. Όπως βλέπουμε πρόκειται για δική του τροφή με μέλι, πράγμα που κάνει τη τροφή πολύ θρεπτική, ιδανική για το ξεχειμώνιασμα και την επιβίωση των μελισσιών, τα οποία χρειάζονται ενέργεια για να παράγουν ζέστη. Αφού τοποθετεί το κηρόπανο, μετά βλέπουμε κάτι πολύ παράξενο. Ένα μαξιλάρι, απο αυτά που βάζουμε στις καρέκλες, τοποθετείτε πάνω απο το μελίσσι. Έτσι δεν κυκλοφορεί καθόλου αέρας, και το μελίσσι είναι τέλεια θερμομονωμένο. Η ιδέα αυτή μπορεί να γίνει πολύ χρήσιμη και στην Ελλάδα, ειδικά αν συνδιαστεί η χρήση της σε μέρη που έχει απίστευτο κρύο, στα ορεινά, και στα βόρεια.

Η πείνα του μελισσιού και μυστικά για μεγάλη επιτυχία στο ξεχειμώνιασμα. Συμβουλές παλιού




Του μελισσοκόμου Κώστα Μυγδανάλευρου...
Πολλά είναι τα αίτια που μπορούν να κάνουν ένα μελίσσι να χαθεί. Τα βασικότερα είναι τρία, με πρώτο την πείνα, δεύτερο την υγρασία και τρίτο οι λάθος χειρισμοί του μελισσοκόμου.

Η πείνα είναι η κυριότερη αιτία που χάνεται ένα μελίσσι κατά την διάρκεια του χειμώνα. Δεν πρέπει να πάμε για ξεχειμώνιασμα με ανεπαρκείς ποσότητες μελιών και τροφών στα μελίσσια μας.
Η χώρα μας χωρίζεται θερμοκρασιακά σε τρεις ζώνες, Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία μέχρι Λάρισα είναι η πρώτη ζώνη, το ξεχειμώνιασμα με 10 έως 12 κιλά γίνεται εύκολα.

Αίσχος: Τι άλλο θα φτιάξουν για να καταστρέψουν τη μελισσοκομία μας...



Οι επιστήμονες αντί να δουλέψουν για να βρουν τρόπους να σώσουν τις μέλισσες, διαθέτουν τα κονδύλια των ερευνών τους για την εφεύρεση εναλλακτικών μεθόδων εφόσον γνωρίζουν ότι η μαζική εξαφάνιση των μελίσσων μπορεί κάποια μέρα να οδηγήσει στην οριστική εξαφάνιση σε πολλές χώρες. Με γνώμονα λοιπόν το ανθρώπινο συμφέρον, έφτιαξαν ειδικά ρομπότ νανοτεχνολογίας που μοιάζουν με μέλισσες και σκοπεύουν να τις αντικαταστήσουν. Τα ιπτάμενα ηλεκτρονικά έντομα θα μπορούν να επικονιάσουν τα άνθη χωρίς την ύπαρξη της μέλισσας...

Απαραίτητοι χειρισμοί για να μην αρρωσταίνουν ποτέ μελίσσια και μια επιτυχημένη μελισσοκομία!




Χειρισμοί και συμβουλές για επιτυχημένα δυνατά και υγιή μελίσσια που να μην αρρωσταίνουν ποτέ. Όσα αναφέρθηκαν σε μελισσοκομικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε από την ΌΜΣΕ με ομιλήτριες την ερευνήτρια κ Φανή Χατζίνα και την κτηνίατρο κ Κατερίνα Καρατάσου. Το άρθρο γράφτηκε έπειτα από σημειώσεις που κρατήθηκαν από την Ορεινή Μέλισσα κατά τη παρακολούθηση του σεμιναρίου.

Πέθανε το μελίσσι: Τι περίεργο μπορεί να συμβαίνει αυτή την εποχή;



Για ποιούς λόγους μπορεί να χαθεί ένα μελίσσι αυτή την εποχή; Απο την πολύχρονη εμπειρία μου, μπορώ να πω ότι υπάρχουν τρείς λόγοι. Ο πρώτος και ο συνηθέστερος είναι η ασθένειες, και συγκεκριμένα η βαρρόα και η νοζεμίαση. Όποιος μελισσοκόμος δεν έκανε ακόμα θεραπεία βαρρόας, τα μελίσσια αποδυναμώνονται, οι μέλισσες πεθαίνουν και στο τέλος χάνονται. Όσον αφορά την νοζεμίαση είναι η πιο ύπουλη ασθένεια. Αποδεκατίζει τους πλυθησμούς δίχως ο μελισσοκόμος να καταλάβει τίποτα.

Αποχωρούμε απο την ΌΜΣΕ...



Επιστολή προς το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης απέστειλε ο μελισσοκομικός σύλλογος Έβρου, προκειμένου να ανακοινώσει την αποχώρηση του απο την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ). Τα νέα δεν είναι καθόλου καλά για τη μελισσοκομία, μιας και δεν είναι ο πρώτος σύλλογος που αποχωρεί. Διαβάστε την επιστολή, όπως γράφτηκε απο τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μελισσοκόμων Έβρου "Η ΚΥΨΕΛΗ"...

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017

Νέα πατέντα για μόνωση στα μελίσσια. 20 μέρες πιο πρώιμη ανάπτυξη και δυνατά μελίσσια! Διευκρινήσεις!!


Νέες διευκρινήσεις απο τον μελισσοκόμο Κώστα Παναγιωτίδη, και τη πατέντα θερμομόνωσης του μελισσιού. Η πατέντα αυτή είναι ότι πρέπει για ανάπτυξη και επιτρέπει στο μελίσσι να μεγαλώνει ακόμα και 20 μέρες πιο πρώιμα απο τα άλλα μελίσσια που είναι χωρίς μόνωση.

Διαμαρτυρία απο τους μελισσοκόμους της Κρήτης: Δείτε τι απαιτούν απο το κράτος...



Ο γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, κατέθεσε αναφορά στον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, την επιστολή του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ανατολικής Κρήτης, με θέμα: Επείγουσα έκκληση για ανάληψη δράσης.

Ο διαιρούμενος πάτος της κυψέλης: Πως χρησιμοποιείτε και πλεονεκτήματα (video)



Ο έμπειρος επαγγελματίας μελισσοκόμος Κώστας Παναγιωτίδης μας μιλάει για τα χρήση του αφαιρουμένου - αποσπόμενου πάτου και τα πλεονεκτήματα στα μελίσσια. Επίσης στο βίντεο μας μεταφέρει πολλές εμπειρίες για το κόψιμο παραφυάδων τον έλεγχο των μελισσιών κλπ...

Ο αφαιρούμενος πάτος αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για το μελισσοκόμο. Προσφέρει πλήθος χειρισμών όπως η εναλλαγή πατωμάτων την άνοιξη, μετακίνηση ορόφων συνενώσεις μεταφορές βασιλοτροφία και ότι μπορεί να πάει στο μυαλό σας. Ο αποσπόμενος πάτος προσφέρει μεγάλο εύρος απο χειρισμούς που με τον σταθερό είναι απλώς αδύνατοι. Η τιμή του στην αγορά δεν διαφέρει από τον σταθερό γι αυτό όλο και περισσότεροι μελισσοκόμοι τον επιλέγουν χωρίς δεύτερη σκέψη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις κυψέλες φελιζόλ: Μελισσοκόμος μιλάει μέσα από την εμπειρία του

Είμαι Κύπριος μελισσοκόμος. Εδώ και τρία χρόνια χρησιμοποιώ κυψέλες από φελιζόλ με 5 εκ.πάχος ΣΕ 150 κυψέλες. Υπάρχει αρκετή θερμομόνωση και τα μελίσσια πηγαίνουν πάρα πολύ καλά σε αυτές χειμώνα καλοκαίρι. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα, οι μέλισσες με την πάροδο του χρόνου ανοίγουν τρύπες παντού κυρίως στο άνω μέρος της κυψέλης όπου το πάχος λόγω των κηρηθροφορέων είναι μικρότερο. Εγώ μεταφέρω τα μελίσσια μου και δεν έχω πρόβλημα με την αντοχή τους, μόνο που πρέπει να σφραγίσω τις τρύπες με χαρτότελλα πριν την μετακίνηση. Λόγω αυτού του προβλήματος σιγά σιγά τις αντικαθιστώ με ξύλινες. Πάρα πολύ καλές κυψέλες με πολυστερίνη υπάρχουν στο εξωτερικό με μόνο μειονέκτημα την ψηλή τιμή.
Ευχαριστώ!

Πατέντα για ξεχειμώνιασμα και αποτελέσματα στα μελίσσια: Τοποθέτησε ανακλαστική μεμβράνη



Του Λεωνίδα Τσιαμήτρου...
Έξυπνη πατέντα για φουλ θερμομόνωση της κυψέλης. Δείτε τα πρώτα αποτελέσματα από τη χρήση της. Ένα πολύ επίκαιρο θέμα για το οποίο γίνεται συζήτηση τον τελευταίο καιρό είναι πως μπορούμε να πετύχουμε καλύτερη θερμομόνωση στις κυψέλες χρησιμοποιώντας απλά και φτηνά υλικά.

Στις πλαστικές κυψέλες της ANEL γίνονται τα μεγαλύτερα μελίσσια!




Μετά από χρόνια χρήσης των καλύτερων πλαστικών κυψελών της αγοράς, μπορώ με σιγουριά να σας πω ότι είναι με διαφορά πιο κατάλληλες για την άσκηση της μελισσοκομίας! Τα μελίσσια στις πλαστικές κυψέλες της ANEL ξεχειμώνιαζουν με ποσοστό επιτυχίας 100%  και αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς απο νωρίς την Άνοιξη.  Για παράδειγμα πέριση έγιναν 10άρια μελίσσια πολύ νωρίς απο τον Φεβρουάριο κιόλας, και αυτό γιατί οι κυψέλες αυτές προσφέρουν άριστη θερμομόνωση. Το χειμώνα οι βασίλισσες ξεκινάνε νωρίτερα την γέννα και η ανάπτυξη είναι πολύ πιο γρήγορη.

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

Πως μπορούμε να θερμομονόσουμε τα μελίσσια και να μη χάνουμε κανένα το Xειμώνα (νέο video)



Του Κώστα Παναγιωτίδη...
Εδώ βλέπουμε πως μπορούμε να θερμομονόσουμε τα μελίσσια μας για να μη χάνουμε κανένα μελίσσι το χειμώνα - εκτός αν βρούμε κάποιο που δεν έχει μάνα και πρέπει να το συνενώσουμε. Ένα μελίσσι το χειμώνα χρειάζεται δύο πράγματα, ζέστη και τροφή. Πως μπορούμε όμως να εγκλωβίσουμε όλη τη θερμοκρασία σφίγγοντας το μελίσσι, και διοχετευοντας όλη τη θερμοκρασία μέσα στη μελισσόσφαιρα, και απο τη μελισσόσφαιρα στο ζαχαροζύμαρο για να μπορεί να υπάρχει μια συνεχής τροφοδοσία με τροφή για να ρίξει γόνους το μελίσσι.

Οι σημαντικότεροι χειρισμοί του Μήνα: Επιθεωρήσεις, εργασίες, τροφοδοσία, ανθοφορίες


Του μελισσοκόμου  Κώστα Μυγδανάλευρου...
Η χρονιά που πέρασε δεν φάνηκε τόσο παραγωγική για πολλούς συναδέλφους σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Ο καιρός δεν επέτρεψε την πολύ καλή παραγωγή σε μεσαίας δυναμικότητας μελισσοκομεία τόσο στον έλατο όσο και στο πεύκο. Τα δυνατά μελίσσια από την άλλη, έστω και λίγες ημέρες να το επιτρέψει ο καιρός, θα γεμίσουν μέλια.

Δεν το πίστευε όταν είδε αυτούς τους απρόσμενους επισκέπτες μέσα στα μελίσσια του...



Δεν το πίστευε αυτός ο μελισσοκόμος, όταν είδε τους πρωινούς επισκέπτες του μελισσοκομείου του. Ο ενθουσιασμός του ήταν πολύ μεγάλος, και αμέσως έτρεξε να βγάλει φωτογραφίες. Το περιστατικό φυσικά και δεν έγινε στην Ελλάδα. Είναι απο την μακρινή Αυστραλία, όπου και οι μελισσοκόμοι συναντούν συχνά καγκουρό. Είναι άκακα ζώα, και όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι δεν προκαλλούν καμία ενόχληση στις μέλισσες... Δείτε φωτογραφίες...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *