Widget Recent Post No.

Προβλήματα μετά απο χρήση γλυκερίνης με οξαλικό οξύ



Γράφει ο μελισσοκόμος Αλέξανδρος...
Με αφορμή την ανάρτηση για την χρήση του οξαλικού (εδώ), θέλω να σας αναφέρω τι παρατήρησα στην θεραπεία που έκανα με το οξαλικο και τη γλυκερίνη με ταινίες. Οι ταινίες ετοιμάστηκαν ακριβώς οπως λενε οι οδηγίες, οπως ακριβώς και η εφαρμογή στα μελίσσια. Αυτό που παρατήτησα ειναι οτι μετα απο 20 μέρες το ακάρι υπάρχει ακόμα πανω σε μέλισσες. Σε μελισσια με μεγάλη προσβολή βαρρόα υπάρχουν πολλα στον πάτο της κυψέλης αλλα δυστυχώς αρκετά και σε μέλισσες. Αυτό που δεν μου άρεσε ειναι οτι σε πεντάρια μελισσια υπήρχαν και πολλες μέλισσες νεκρες. Παρατήρησα οτι στα ποδια τους ειχαν κομματια απο τις ταινίες. Προσπαθούσαν να τις απομακρύνουν απο τα πλαίσια. Πιστεύω πως είναι καλό να αναφέρουμε τις εμπειριες μας και γι αυτο και την γραφω χωρις να θέλω να επιρρεάσω κανέναν.

Απαντά η Ορεινή Μέλισσα...
Η Ορεινή Μέλισσα συγκεντρώνει εμπειρίες απο όλους τους Έλληνες Μελισσοκόμους, και αυτή είναι η πρώτη μαρτυρία, ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων που μας στέλνει μελισσοκόμος για τη συγκεκριμένη μέθοδο. Παρατηρώντας όλους τους μελισσοκόμους, και όλους όσους δοκίμασαν τη συγκεκριμένη μέθοδο έχουμε διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι έμειναν πάρα πολύ ευχαριστημένοι, και οι ταινίες έχουν μέγιστη αποτελεσματικότητα όπως αποδείχθηκε και στις έρευνες! Με λίγα λόγια απο τους περισσότερους μελισσοκόμους έχουμε ακούσει μόνο θετικά σχόλια.

Στη περίπτωση σου Αλέξανδρε, είμαι βέβαιος ότι έγινε κάποιο λάθος στη διαδικασία. Δε μπορώ να καταλάβω γιατί δεν είχε αποτέλεσμα η μέθοδος στα μελίσσια. Φυσικά δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε την άποψη σου, και την εμπειρία σου, η οποία στέκεται σαν αφορμή για να πούμε το εξής. Δώστε μεγάλη προσοχή στην παρασκευή των ταινιών, και μην κάνετε πειραματισμούς. Η αποτελεσματικότητα δεν είναι στάνταρ, ένα λάθος αρκεί για να μην υπάξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν κάποιος έχει λίγα μελίσσια και δεν θέλει να πάρει το ρίσκο, μπορεί να αγοράσει έτοιμες τις ταινίες, η εναλλακτικά να τις φτιάξει με ένα άλλο μελισσοκόμο πιο έμπειρο για να μη γίνει κάποιο λάθος.

Ένα πιθανό λάθος. Αυτό που μπορεί να έκανε ο αλέξανδρος είναι το εξής. Πχ όταν εμπότισε τις ταινίες, ξέχασε να τις αφήσει να στραγγίξουν και πότισαν παραπάνω ουσία με αποτέλεσμα να στάξουν μέσα στο μελίσσι. Αν οι μέλισσες ρουφήξουν τη γλυκερίνη με το οξ. οξύ πεθαίνουν, είναι πολύ τοξικό.

Άλλο πιθανό λάθος είναι να έπεσε παραπάνω οξαλικό οξύ στο μείγμα ή να μπήκε άνυδρο οξαλικό οξύ. Η μέθοδος που έχουμε διαβάσει σε όλα τα site, συνέδρια, περιοδικά μελισσοκομίας, αναφέρεται σε διέυνυδρο οξαλικό οξύ, που κυκλοφορεί σε όλα τα καταστήματα. Μην ξεχάσετε να τσεκάρετε τη συσκευασία πριν τη χρήση.

Άλλο λάθος το τύλιγμα με αλουμινόχαρτο. Μελισσοκόμος τύλιξε με αλουμινόχαρτο τις ταινίες, και το οξαλικό οξύ απορρόφησε τοξική ουσία που σκότωσε τα μελίσσια. Το ανέφερε η Δρ Φανή Χατζήνα, και είναι ένα περιστατικό που πρέπει να το γνωρίζουμε.

Όσον αφορά τις παρενέργειες ο Καθηγητής του ΑΠΘ Γ. Γκόρα που παρουσίασε όλη την έρευνα, γράφει επακριβώς για τις παρενέργειες:

Επίδραση στο μελίσσι – παρενέργειες : 
Γράφει ο Καθηγητής ΑΠΘ Γ. Γκόρας...
Σε σύγκριση με μελίσσια που δεν δέχτηκαν την επέμβαση και μετά από περίπου 6 μήνες από τις πρώτες δοκιμές, δεν παρατηρήθηκαν διαφορές. Δεν χάθηκαν βασίλισσες ούτε και πληθυσμοί. Η μελισσοτοξικότητα ήταν 30-35 μέλισσες τις πρώτες 2-3 μέρες και στη συνέχεια λιγότερες από 10. Ίσως να υπάρχει επιβάρυνση στην εξέλιξη του μελισσιού μετά τον πρώτο μήνα παραμονής των ταινιών στο μελίσσι αλλά χρειάζεται περαιτέρω μελέτη και επαλήθευση.

Οι απώλειες που αναφέρει ο καθηγητής είναι μηδαμινές, και εφόσον μετρήθηκαν απο το Πανεπιστήμιο σημαίνει ότι η μέθοδος είναι πολύ καλή. Η μέθοδος όμως αναφέρεται σε καλοκαιρινά δεδομένα, και δεν υπάρχει πλήρες εικόνα του τι συνέπειες μπορεί να έχει η μέθοδος όλες τις εποχές του χρόνου. Η εμπειρία μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα.

Πωλούνται ταινίες οξαλικού οξέος-γλυκερίνης σε χαμηλές τιμές! Προσφορά απο τον Επαγγελματία μελισσοκόμο Τσιμίνη Σιδέρη


ΜΙΑ ΝΕΑ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΡΡΟΑ - ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΕΤΟΙΜΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΟΞΑΛΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ ΣΕ ΧΑΜΗΛΗ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 95% Ο επαγγελματίας μελισσοκομος Τσιμίνης Σιδέρης...
Διαβάστε περισσότερα »

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Καταθέτω την προσωπική μου εμπειρία μετά τη χρήση της παραπάνω μεθόδου και μετά την παραμονή των ταινιών για 10 συνεχόμενες μέρες στα μελίσσια. Η πρώτη μέρα εφαρμογής αναφέρεται σε θερμοκρασία 16 βαθμών κελσίου και 7 η ελάχιστη. Ο αριθμός των νεκρών βαρρόα για τις 3 επόμενες μέρες, με θερμοκρασίες παραπλήσιες της πρώτης μέρας, δηλώνουν μεγάλη αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Οι νεκρές μέλισσες την τέταρτη μέρα επιθεώρησης, ανέρχονται σε περίπου 50 ανά κυψέλη (7άρι μελίσσι). Κρίθηκε, σκόπιμο, λόγω της παρουσίας, αν και μικρής έκτασης, σφραγισμένου γόνου να παραταθεί ή παραμονή των ταινιών για εύλογο χρονικό διάστημα. Τις επόμενες ημέρες ακολούθησε κακοκαιρία με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κοντά στο 0. Την δέκατη μέρα από την έναρξη της θεραπείας, έγινε επιθεώρηση και διαπιστώθηκε μεγάλος αριθμός νεκρών μελισσών! Αφαιρέθηκαν άμεσα οι ταινίες. Κατά την επιθεώρηση των επόμενων ημερών δεν διαπιστώθηκαν περαιτέρω απώλειες με την δραστηριότητα του μελισσιού σε φυσιολογικά επίπεδα.
    Δια της ατόπου απαγωγής, η μεγάλη θνησιμότητα των μελισσών, από την 4η ως την 10η μέρα, οφείλεται στην επί μακρόν παραμονή της μελισσόσφαιρας (λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών) ακριβώς στην περιοχή που τοποθετήθηκαν οι ταινίες. Σωρρευτικά, τα επίπεδα τοξικότητας επέφεραν και το παραπάνω αποτέλεσμα. Το ότι οι ταινίες "δουλεύουν" επί μακρόν, ακόμα και 40 μέρες μετά την εφαρμογή, οφείλει να προβληματίσει, καθώς παράλληλα αυξάνεται και η τοξικότητα για τις μέλισσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΙΣΣΟΣΦΑΙΡΑ .ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ PH ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ.ΓΕΝΙΚΑ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟΝ ΜΗΝΑ.ΤΙΣ ΧΡΗΙΜΟΠΟΙΗΣΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΜΒΡΗ ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.ΤΙΣ ΕΙΧΑ ΦΤΑΞΕΙ ΕΓΩ.ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ.Η ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΟΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα αν ελέγξετε το αρχείο σας θα δείτε σχετική μου ανάρτηση για την χρίση ταινιών από υλικό τύπου vitex και οξαλικό οξύ και γλυκερίνη των χειμώνα με υψηλή υγρασία, τα αποτελέσματα που είχα ήταν δραματικά . Στο δια ταύτα θα πρέπει να θυσιάσετε κάποια μελίσσια για να κάνετε σχετικούς ελέγχους με ανάλογες καιρικές συνθήκες και να μην τα ρίχνεται μόνιμα σε λάθους χειρισμούς .
    Επιπρόσθετος η χρίση με χαρτώνει όπως περιγράφεται η συνταγή η αρχική από το εξωτερικό και σε περίοδο με χαμηλή υγρασία δουλεύει πολύ καλά με καλά αποτελέσματα.
    Η μέθοδος της εξάχνωσης με συσκευές τύπου varox δουλεύει και αυτή πολλή καλά .
    Με εκτίμηση
    Αλέκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα αν ελέγξετε το αρχείο σας θα δείτε σχετική μου ανάρτηση για την χρίση ταινιών από υλικό τύπου vitex και οξαλικό οξύ και γλυκερίνη των χειμώνα με υψηλή υγρασία, τα αποτελέσματα που είχα ήταν δραματικά . Στο δια ταύτα θα πρέπει να θυσιάσετε κάποια μελίσσια για να κάνετε σχετικούς ελέγχους με ανάλογες καιρικές συνθήκες και να μην τα ρίχνεται μόνιμα σε λάθους χειρισμούς .
    Επιπρόσθετος η χρίση με χαρτώνει όπως περιγράφεται η συνταγή η αρχική από το εξωτερικό και σε περίοδο με χαμηλή υγρασία δουλεύει πολύ καλά με καλά αποτελέσματα.
    Η μέθοδος της εξάχνωσης με συσκευές τύπου varox δουλεύει και αυτή πολλή καλά .
    Με εκτίμηση
    Αλέκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχει καταρχήν λάθος υπολογισμός αναλογιών όταν μπερδεύουμε τα ml με γραμμάρια!!!
    Για να ξέρουν οι φίλοι μελισσοκόμοι να υπολογίζουν σωστά την αναλογία, επειδή (κακώς) η συνταγή του ΑΠΘ είναι σε λίτρα (όγκο) για νερό και γλυκερίνη και σε κιλά (βάρος) για οξαλικό, πράγμα που οδηγεί σε σοβαρά μπερδέματα και λάθη πολλούς, και μιας και το πωλούμενο οξαλικό στα μελισσοκομικά καταστήματα είναι σε βάρος, θα δώσω την σωστή ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ για 130 ταινίες, και καθένας ας υπολογίσει μετά με απλή μέθοδο των τριών ή με υπολογισμό ποσοστού, πόση αναλογία θα χρειαστεί για περισσότερες ή λιγότερες ταινίες:
    1 λίτρο νερό επί 1 που είναι το ειδικό του βάρος= 1 κιλό Νερό. 1,3 λίτρα γλυκερίνη επί 1,26 κατά προσέγγιση που είναι το ειδικό της βάρος= 1,64 κιλά (1640 γραμμάρια) Γλυκερίνη. Και 1,2 κιλά Οξαλικό.
    (Βάρη λοιπόν: Νερό 1000 γραμμ./ Γλυκερίνη 1640 γραμμ./ Οξαλικό 1.200 γραμμ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητοί φιλοι γειά σας, η δική μου εμπειρία έχει ως εξής: Σε αγορασμένη παραφυάδα του Απριλίου, είδα βαρόα και χρησιμοποίησα ταινίες της Αρκαδικής Μελισσοκομίας. Χρησιμοποίησα μόνο δύο ταινίες σε οκτώ πλαίσια για ασφάλεια. Τις πρώτες τρείς ημέρες κατέγραψα 190 νεκρά βαρόα. Σε 10 ημέρες τις αφαίρεσα χωρίς να δω νεκρές μέλισσες. Έκτοτε η γέννα της βασίλισσας έχει μειωθεί στο ελάχιστο με αποτέλεσμα το μελίσσι να μην αναπτύσσεται.
    Ευχαριστώ
    Στέλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!