Widget Recent Post No.

Καταπολέμηση βαρρόα κάνοντας ΜΙΑ θεραπεία για ολόκληρο το χρόνο: Εμπειρίες με απίστευτη αποτελεσματικότητα...



Σήμερα έχουμε να πούμε πολύ σημαντικά πράγματα. Βρισκόμαστε στην πιο κατάλληλη περίοδο, για να εφαρμόσουμε την πιο αποτελεσματική καταπολέμηση βαρρόα, που θα μας απαλλάξει για ολόκληρο το χρόνο. Αδιαμφισβήτητα το τέλος του Δεκεμβρίου αποτελεί την ιδανικότερη περίοδο για θεραπεία της βαρρόα, και ξέρετε για ποιό λόγο; Γιατί τα μελίσσια αυτή την εποχή, είναι ξεγονιασμένα σχεδόν σε όλες τις περιοχές. Και όταν δεν υπάρχει καθόλου γόνος, τότε έχουμε την μεγαλύτερη ευκαιρία για να χτυπήσουμε τη βαρρόα, και να καθαρίσουμε τελείως τα μελισσάκια μας.

Δεν θέλω να πολυλογώ και να σας λέω περιττά πράγματα. Ας μπούμε κατευθείαν στο ζουμί της υπόθεσης. Τι θεραπείες εφαρμόζονται τώρα στα μελίσσια; Μια απο τις πιο διαδεδομένες θεραπείες που εφαρμόζουν οι μελισσοκόμοι είναι το οξαλικό οξύ! Μιλάμε για ένα σκεύασμα το οποίο είναι πάμφθηνο, μπορούμε να βγάλουμε 1000 μελίσσια με κόστος λιγότερο απο 10 ευρώ. Ίσως είναι μια απο τις πιο δημοφιλής βιολογικές θεραπείες, που εφαρμόζονται κατα κόρον αυτή τη περίοδο. Θέλω λοιπόν να σας πω τα σημαντικότερα για το πως θα την εφαρμόσετε.

Η θεραπεία με οξαλικό οξύ κρύβει κάποια μυστικά. Δεν πρέπει να γίνει κανένα λάθος γιατί μπορεί να χαθούν μελίσσια. Θέλω απο εδώ και στο εξής να διαβάσετε όλα όσα σας γράψω, με μεγάλη προσοχή, έτσι ώστε να το καταλάβετε όλοι πως θα κάνετε ΣΩΣΤΑ τη θεραπεία! Πρώτο και κυριότερο, τη μέρα που θα πάμε να κάνουμε την εφαρμογή πρέπει να υπάρχει θερμοκρασία πάνω απο 10οC. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η θεραπεία οξαλικού οξέος γίνετε απο 10 έως και 30 βαθμούς, γι αυτό εμείς πρέπει να διαλέξουμε μια ηλιόλουστη μέρα, χωρίς δυνατούς αέριδες, με όσο το δυνατόν πιο ήπια θερμοκρασία.

Για να προμηθευτούμε οξαλικό οξύ, μπορούμε να παραγγείλουμε σε ένα φαρμακείο, η εναλλακτικά η πιο εύκολη λύση είναι να αγοράσουμε απο ένα μελισσοκομικό κατάστημα. Συνήθως όμως μπορεί να μας πούν λίγο ακριβότερη τιμή, αλλά δε πειράζει γιατί έτσι και αλλιώς, τι είναι 1 και 2 ευρώ μπροστά στην ζωή των μελισσιών μας;

Για να εφαρμόσουμε τη θεραπεία με οξαλικό οξύ θα πρέπει να παρασκευάσουμε σιρόπι με ζάχαρη, και να ανακατέψουμε μέσα το οξαλικό, και θα σας πω τώρα αμέσως πως θα το κάνετε εύκολα και γρήγορα.

Για τη παρασκευή του σιροπιού
Παίρνετε μια κατσαρόλα, και ρίχνετε μέσα 1 λίτρο νερό, και 1 κιλό ζάχαρη μετρημένα ακριβώς. Αφού ζεσταθεί το νερό, ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί και ο τελευταίος κόκος ζάχαρης. Εφόσον γίνει ένα μείγμα το σιρόπι μας, περιμένουμε να γίνει χλιαρό, έτσι ώστε να ξεκινήσει το δεύτερο μέρος, που είναι να προσθέσουμε το οξαλικό οξύ.

Προσθήκη οξαλικού οξέος
Εδώ θα κάνουμε το εξής κόλπο. Παίρνουμε με μια κούπα λίγο απο το σιρόπι που έχουμε έτοιμο στη κατσαρόλα, το βάζουμε σε ένα μπουκαλάκι, και στο ίδιο μπουκάλι ρίχνουμε το οξαλικό οξύ. Κλείνουμε το καπάκι και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί τελείως το οξαλικό οξύ με το σιρόπι. Αν δεν διαλύθηκε ρίχνουμε και άλλο σιρόπι μέσα. Σε λίγα λεπτά έχει γίνει ένα μείγμα, και μπορούμε να αδειάσουμε το μείγμα απο το μπουκαλάκι στο υπόλοιπο σιρόπι. Ανακατεύουμε και είναι έτοιμο!

Πόσο οξαλικό οξύ βάζω στο σιρόπι ΠΡΟΣΟΧΗ

  • 80 γραμμάρια διένυδρου οξαλικού οξέος σε σιρόπι που προέκυψε από 1 λίτρο νερό και 1 κιλό ζάχαρη

ή

  • 60 Γραμμάρια άνυδρου οξαλικού οξέος σε σιρόπι που προέκυψε απο 1 λίτρο νερό και 1 κιλό ζάχαρη
Το σοβαρότερο λάθος που γίνετε είναι ο μελισσοκόμος αντί να βάλει το οξαλικό οξύ σε σιρόπι που έφτιαξε απο 1 κιλό ζάχαρη, και 1 λίτρο νερό, το βάζει σε ένα λίτρο σιρόπι, με αποτέλεσμα η θεραπεία να είναι πολύ ισχυρή και να χάνονται μελίσσια.

Αφού λοιπόν έχουμε έτοιμο το σιρόπι μας, πάμε σε ένα φαρμακείο αγοράζουμε μια σύριγγα, απο τις μεγάλες, με τα 50ml και πάμε στα μελίσσια μας. 

Κάθε μελίσσι που ανοίγουμε μετράμε πρώτα το πλυθησμό, να δούμε πόσα πλαίσια είναι γεμάτα με μέλισσες και πόσα έχουν λιγότερο. Το κάνουμε αυτό για να ξέρουμε πόσο οξαλικό οξύ θα στάξουμε επάνω στις μέλισσες, γιατί εξαρτάται απο τον πλυθησμό που έχουμε.

Για κάθε πλαίσιο που είναι γεμάτο με μέλισσες, στάζουμε 5 ml απο τη σύριγγα. ενώ αν ένα πλαίσιο έχει λιγότερες μέλισσες, πχ τις μισές ρίχνουμε 2.5ml.

Γράφει o μελισσοκόμος Σάκης την εμπειρία του...
 Πριν μια εβδομάδα έκανα εφαρμογή εγώ με τις ίδιες δοσολογιες και με αναδευση του οξαλικου απευθείας μέσα στο σιρόπι (1λιτρο νερό χλιαρό προς κρύο 1κιλο ζάχαρη δυνατό ανακάτεμα) Σήμερα που έκανα επιθεώρηση δεν διαπίστωσα κάτι αρνητικό! Προσοχή στη δοσολογία! Γεμάτο τελάρο 5ml ενώ λίγες μέλισσες 2,5ml!

Γράφει ο μελισσοκόμος Γιάννης την εμπειρία του...
εγώ χρησιμοποιώ οξαλικό εδώ και τρία χρόνια μόνο μια εφαρμογή τέλος Δεκεμβρίου δεν κάνω τίποτα άλλο κανένα απολύτως φάρμακο και σε χρονιές που δεν είχαν ξεγονιασει και δεν είχε καλή αποτελεσματικότητα δεν είχα ιδιαίτερα προβλήματα ούτε είδα πολύ βαριές προσβολές, χάνονται και κάποια αλλά δεν είναι σημαντική απώλεια.

Γράφει άλλος ένας μελισσοκόμος την εμπειρία του...
είμαι 3 χρόνια μελισσοκόμος. την πρώτη φορά που έκανα εφαρμογή με οξαλικό οξύ έκανα το εξής λάθος. τα 80gr τα έβαλα σε 1 λίτρο σιρόπι νερού-ζάχαρης και όχι σε 1620 γρ .δηλαδή έβαλα σχεδόν 60% οξ.οξ από τα απαιτούμενο. το κατάλαβα μετά από 2 ημέρες. τις πρώτες ημέρες παρατήρησα αρκετές νεκρές μέλισσες μπροστά στην Κυψέλη, όμως από εκεί και μετά τα πράγματα εξελίχθηκαν ομαλά.

Σύντομα θα γίνει νεότερη ανάρτηση, όπου θα σας δώσουμε αναλυτικά και φωτογραφίες αλλά και βίντεο. Έπεται συνέχεια λοιπόν...


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια