Widget Recent Post No.

Νέα έρευνα! Σύγκριση οξαλικού οξέος και αμιτράζης για νεκρές μέλισσες και νοζεμίαση... Απίστευτα αποτελέσματα!



Μια έρευνα που έγινε απο το Πανεπιστήμιο της Τσεχίας, και τα αποτελέσματα της είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντα για εμάς τους μελισσοκόμους. Για το πείραμα συγκρίθηκαν δύο σκευάσματα! Το οξαλικό οξύ και η αμιτράζη, και μετρήθηκαν οι διαφορές τους. Να αναφέρουμε ότι η αμιτράζη περιέχεται κοινώς στο τακ τικ, και στο σκεύασμα apitraz που είναι εγκεκριμένο. Στο πείραμα που έκαναν οι επιστήμονες, δεν ασχολήθηκαν με την αποτελεσματικότητα στη βαρρόα, αλλα το πόσο τα μελίσσια επηρεάζονται στην ανάπτυξη τους, και την προσβολή απο νοζεμίαση.

Μελίσσια θεραπεύτηκαν με τη μέθοδο της εξάχνωσης, και στο οξαλικό οξύ αλλά και στο τακ τικ. Στις πρώτες μετρήσεις άρχιζαν να μετράνε τις νεκρές μέλισσες, και είδαν ότι δεν υπήρχαν μεγάλες διαφορές. Συγκεκριμένα όμως, μετρήθηκαν περισσότερες νεκρές μέλισσες στη θεραπεία με οξαλικό οξύ. Η θεραπεία με οξαλικό οξύ έγινε με 1g ανα πάτωμα, με τη μέθοδο της εξάχνωσης. Στο τέλος των αποτελεσμάτων, ενώ με το οξαλικό οξύ υπήρξαν περισσότερα "πτώματα" καμία διαφορά δε παρατηρήθηκε όσον αφορά τη δυναμικότητα των μελισσιών. Και με τα δύο σκευάσματα τα μελίσσια παρέμεναν δυνατά. Καμία απώλεια σε μέλισσες ή πλυθησμού στα μελίσσια που έγινε θεραπεία με οξαλικό οξύ, και καμία διαφορά στην ανοιξιάτικη ανάπτυξη.

Εκεί που παρατηρήθηκαν ουσιώδης διαφορές όμως ήταν η Νοζεμίαση!
Οι επιστήμονες μέτρησαν αρχικά τη προσβολή στις νεκρές μέλισσες. Όλες οι νεκρές μέλισσες βρισκόταν στα ίδια περίπου επίπεδα σε γενικές γραμμές. Εκεί που παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες διαφορές ήταν στις ζωντανές μέλισσες. Οι μέλισσες που θεραπεύτηκαν με οξαλικό οξύ, είχαν εμφανή διαφορές στη μέτρηση των σποριών της νοζεμίασης. Συνεπώς αυτό μας εγείρει πολλά ερωτήματα. Πως το οξαλικό οξύ δρά κατά της νοζεμίασης; Πως γίνετε να είναι τόσο αποτελεσματικό;
Την περίληψη της έρευνας μπορείτε να διαβάσετε στα αγγλικά εδώ

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζουμε αυτό το αποτέλεσμα. Ότι δηλαδή καταπολεμάται η νοζεμίαση. Το ΑΠΘ παρατήρησε επίσης ότι στη χρήση ταινιών με γλυκερίνη και οξαλικό οξύ, υπήρξε παρόμοιο αποτέλεσμα. Ενώ πρόσφατα υπήρξε και άλλη μια έρευνα που έλεγε ότι η ενστάλλαξη με οξαλικό οξύ καταπολεμά βαρρόα και νοζεμίαση μαζί. Έχοντας εδώ στην Ορεινή Μέλισσα όλες αυτές τις έρευνες, μας κάνει πλέον να το σκεφτόμαστε σοβαρά, ότι το οξαλικό οξύ δεν είναι φάρμακο μόνο για τη βαρρόα, αλλά πολύ περισσότερο για τη νοζεμίαση.

Θα είχε πολύ ενδιαφέρον τα πανεπιστήμια μας να ασχοληθούν παραπάνω με το συγκεκριμένο θέμα, διότι είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό, με πολλές προοπτικές για καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενειών!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια