Widget Recent Post No.

Πως επιθεωρεί ένας επαγγελματίας 500 και 1000 μελίσσια; Όλα τα μυστικά απο τη βαθύτατη εμπειρία!



Πως τσεκάρει τα μελίσσια του ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος; Αμέσως αμέσως μας έρχεται στο μυαλό ένα μελισσοκομείο με 500 και 1000 μελίσσια. Έχετε αναρωτηθεί ποτέτι κάνει έκάποιος με τόσα πολλά μελίσσια, πως τα βγάζει πέρα την Άνοιξη. Ένας νέος μελισσοκόμος θα αναρωτιέται το εξής. Αν τα μελίσσια την Άνοιξη είναι 20άρια και ο μελισσοκόμος επιθεωρεί ένα ένα τα πλαίσια, τι γίνετε με τόσα πολλά μελίσσια. Σήμερα θα δώσουμε τις πιο εμπειρικές λύσεις, και μυστικά μέσα απο την βαθύτατη εμπειρία! Και θα τα πάρουμε απο την αρχή!

Ένας έμπειρος μελισσοκόμος με το που σηκωσει το καπακι καταλαβαινει τι γίνετε. Βγάζει κι ενα-δυο πλαίσια για επιβεβαίωση. Ένα μελίσσι με στρωτό γόνο, έχει πλούσιο πλυθησμό, είναι συνήθως ήρεμο, και οι μέλισσες δείχνουν με ένα ιδιαίτερο τρόπο την υγεία του μελισσιού τους. Πολλές φορές αν σηκώσουμε 1 κεντρικό πλαίσιο, απο το πυρήνα του μελισσιού, γνωρίζουμε επακριβώς τι συμβαίνει στο μελίσσι. Δε χρειάζεται να ψάξουμε όλους τους γόνους.Δε χρειάζεται να κοιτάμε ένα ένα τα πλαίσια, και δε οφελεί σε τίποτα. Εξαίρεση αποτελούν οι νέοι, που μαθαίνουν τους πρώτους τους χειρισμούς.

Αυτό το μελίσσι, έστω και χωρίς επιθεώρηση των πλαισίων μας λέει ότι έχει μια πολύ ποιοτική βασίλισσα, και εκτεταμένη παρουσία γόνου


Υπάρχουν πολλοί τρόποι που οι παλιοί μελισσοκόμοι καταλαβαίνουν τι γίνετε χωρίς καν να ανοίξουν το καπακι. Τον ήχο που ακούγεται όταν χτυπήσεις τη κυψέλη ελαφρά απο πίσω, αν δουλεύουν και φέρνουν μέλι τη νύχτα ακούγονται και το μέλι μυρίζει απο τους αεραγωγούς, τι κουβαλάνε, σε συνδυασμό με το πως φεύγουν απο τη Κυψέλη και πως γυρίζουν (όταν φεύγουν βιαστικές, και όταν γυρνάνε σαν "βαρελάκια" απο το βάρος σημαίνει μέλι)...

Επίσης οι επαγγελματίες έχουν φροντίσει να είναι έτσι το μελισσοκομείο έτσι ώστε τα μελίσσια να επιθεωρούνται γρήγορα, σε σειρές τα μελίσσια δίπλα δίπλα. Τα σηκώνουν να δουν το βάρος (λίγο σήκωμα απο το πίσω μέρος) και ετσι βλέπουν σε τι κατάσταση είναι το μελίσσι και σε τι φάση βρίσκετε απο θέμα τροφών. Υπάρχουν και πολλά αλλα τέτοια μυστικά που οχι ότι δεν θέλουν να τα πουν αλλά οι περισσότεροι δεν τα έχουν δομημένα στο μυαλό τους τα κάνουν και τα σκέφτονται αυτόματα. Εμείς βέβαια στην Ορεινή Μέλισσα θα φροντίσουμε να καταγράψουμε απο κάθε μέρος της Ελλάδας, όλες αυτές τις τεχνικές και να σας τις δείξουμε μια προς μία!
Δεν είναι ο αριθμός το πάν! Ένας μέλισσας με 200 νοικοκυρεμένα σμήνη είναι εξίσου αποδοτικός με έναν που διαθέτει 500 απρόσεκτα
Η αλήθεια δεν είναι όμως πάντα έτσι. Το να κοιτάς από έξω την κυψέλη δεν έχεις καλή εικόνα πέρα από άπλα πράγματα πχ ένα ζύγισμα με το χέρι , αν φέρνουνε γύρες, αν πετάνε καλά κλπ. Αυτά που γράφουνε ότι οι παλιοί ξέρουνε από έξω και δεν χρειάζεται να ανοίξουνε μελίσσια είναι παραμυθία. Ποτέ δε συνέβη κάτι τέτοιο και ούτε πρόκειται.  Όταν ανοίγεις ένα μελίσσι μπορείς να δεις αρκετά περισσότερα φτάνει να ξέρεις τι ψάχνεις να δείς και εκεί παίζει μεγάλο ρόλο η εμπειρία. Πχ διαφορετικές εποχές βλέπουμε διαφορετικά πράγματα, το χειμώνα κοιτάμε το πλυθησμό, πότε θα κάνουμε καταπολέμηση το καλοκαίρι πως πάμε απο μέλια κλπ . Η μελισσοκομία μαθαίνετε στη πράξη, και διδάσκεται στα αμφιθέατρα, όπως έχει πεί και ο μεγάλος καθηγητής Ανδρέας Θρασυβούλου .

Θα μπορούσαμε έυκολα να πούμε ότι ένας μελισσοκόμος δεν επιθεωρεί κανένα απο τα 500 μελίσσια που έχει όμως είναι λάθος. Η δουλειά είναι επίπονη, και ανάλογα με την εποχή κλιμακώνεται. Η κούραση είναι κομμάτι τις μελισσοκομίας και μαθαίνεις να ζεις με αυτό χωρίς παράπονα.

Οι επιθεωρήσεις αλλάζουν ανάλογα με την εποχή
Στην πρώτη επιθεώρηση της άνοιξης επιθεωρούνται τα πάντα, όσα μελίσσια και αν έχει κανείς. Στην περίοδο της σμηνουργίας επιθεωρούνται τα πάντα με έμφαση στην αποφυγή της σμηνουργίας ή στην καταστολή της, μαζί και οι παραφυάδες, βασιλοτροφία κ.λπ. Μετά έρχονται οι αποφάσεις των νομών και οι τρύγοι, δηλαδή έμφαση στο μέλι.



Όταν γεμίζουν τα δοχεία ξεκουράζεσαι. Όσο για τις δουλειές, δώστε βάρος, στο να κάνετε πολύ καλές μάνες και μετά γλιτώνεις πολύ δουλειά. Ούτε αναδιάταξη, ούτε πάνω γόνους όταν ρίχνεις πάτωμα,ούτε σμηνουργια, και πολλά άλλα. Το αστέρι θα τα βρει όλα και γρήγορα.

Ακολουθεί μια καλή προετοιμασία για το χειμώνα και ξανά προς τη δόξα τραβά. Θέμα ισορροπίας της θέσης και της θέασης. Ένας νέος μελισσοκόμος, τρελλαμένος με τις μέλισσες, θα τρελλάνει και τα μελίσσια του. Σιγά σιγά, με τα χρόνια, αν συνεχίσει να είναι τρελλαμένος και δεν περάσει στην άλλη όχθη, ο στόχος του είναι να μην τρελλαίνει τα μελισσάκια του και να ζει από αυτό. Με 30 χρόνια συμπόρευση μαζί τους, μόνο κοιτάζοντάς τα χωρίς να τα ανοίξω, μπορώ να καταλάβω ελάχιστα πράγματα (μικρά, μεγάλα, νεκρά, ασκόσφαιρα, δηλητηρίαση, σάπια κυψέλη, γύρες-γόνος και μερικά ακόμη).

Με κλειστή την κυψέλη, οι πιο πολλές πληροφορίες παραμένουν κλεισμένες στο σκοτάδι. Όταν αρχίζω το πρωί την επιθεώρηση στα μελίσσια, δεν κοιτάζω πόσα έκανα ή πόσα έχω ακόμη να επιθεωρήσω. Απλά σκύβω το κεφάλι και δουλεύω, εννοείτε με βοήθεια. Όταν τελειώνει η δουλειά της μέρας κοιτάω τα νούμερα που απομένουν και με πιάνει άγχος. Κοιτάω τα νούμερα που έφυγαν και χαίρομαι. Υπομονή, επιμονή και στοιχειώδη ισορροπία μεταξύ. Η γνώση κατακτιέται. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Εύγε. Όταν φύγει η άνοιξη τα πράγματα γίνονται πολύ πιο χαλαρά... Ένας μελισσοκόμος δεν πρέπει να επιθεωρεί τα μελίσσια το λιγότερο κάθε 15 ημέρες. Εκτός της άνοιξης που έχουμε τη σμηνουργία.

Όποιος θέλει να ελαττώσει τις σμηνουργίες υπάρχει και ένας άλλος τρόπος. Κόψιμο των μελισσιών, πριν γίνουν μεγάλα μελίσσια, και 20 περίπου ημέρες πριν την έναρξη της ανθοφορίας συνέννωση. Αν αφησεις το μελίσσι χωρίς να το κόψεις μπορεί να γίνει πχ 1 Μάιου ένα καλό τριώροφο, αν δεν ανοσιουργήσει και δεν τα φτύσεις απο τη πολύ δουλειά (λόγω συχνών επιθεωρήσεων). Ενώ αν το κόψεις και κάνεις συνέννωση μετά θα γίνει ένα πολύ δυνατό μελίσσι την στιγμη που το θελεις και με ελάχιστη δουλειά. Η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόζεται κατά κόρον απο μεσαίους μελισσοκόμους για να μεγιστοποιήσουν τη παραγωγή τους, ωστόσο στους πολύ μεγάλους μελισσοκόμους, δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο, λόγω του όγκου των χειρισμών.

Το κεφάλαιο που ανοίξαμε είναι πολύ μεγάλο σήμερα, και σίγουρα θα υπάρξει και συνέχεια!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια