Widget Recent Post No.

Θεραπεία βαρρόα με ελάχιστο γόνο! Μια δική μου μέθοδος και τα προβλήματα που παρατήρησα...



Η ανάρτηση αφορά όλους τους μελισσοκόμους, ακόμα και τους Βόρειους!
Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι η θεραπεία γίνετε όταν τα μελίσσια δεν έχουν καθόλου γόνου. Πρακτικά όμως αυτό δε γίνετε πάντα. Είναι περιοχές όπως στη Κεντρική Δυτική Ελλάδα που μπορεί να κρατάνε γόνο για όλο το Χειμώνα. Πχ στο αγρίνιο έχουν υπάρξει χρονιές τέτοιες. Να μη μιλήσουμε για τη Κρήτη και τα Νησιά όπου εκεί δε ξεγονιάζουν ποτέ. Πολλές φορές καθίσταται δύσκολο και στη Βόρεια Ελλάδα. Πχ έχω βαριά προσβολή, και θέλω να ξελαφρώσω νωρίς τα μελίσσια πρίν να ξεγονιάσουν τελείως.

Τι συμβαίνει όμως όταν υπάρχει λίγος γόνος στο μελίσσι. Δυστυχώς η κατάσταση που θα σας περιγράψω είναι απολύτως πραγματική και βάλτε τα όλα πολύ καλά στο μυαλό σας.

Οι "βαρρόες" ορμάνε σα λυσσασμένες στους λίγους γόνους...
Πχ έχουμε ένα μελίσσι δεκέμβριο μήνα και έχει γόνο όσο το μικρό μας δαχτυλάκι. Περίπου 100-200 κελιά γόνου. Η βαρρόα όταν είναι πεινασμένη, και δεν υπάρχει γόνος ορμάει με τέτοια φόρα στο γόνο, που πολλές φορές μπαίνει και 2-3 σε κάθε κελί. Πχ αυτός ο λίγος γόνος 200 κελάκια μπορεί να έχει τόσες βαρρόες μέσα που να μας καταστρέψουν την επόμενη περίοδο. Ο χειμωνιάτικος γόνος δεν έχει τόσο πολύ βαρρόα μέσα. Όμως θα σας εξηγήσω τι ακριβώς συμβαίνει...



Το φθινόπωρο παρατηρείτε μια έκρηξη ανάπτυξης της βαρρόα.
Ακόμα και θεραπεία να κάνουμε το φθινόπωρο, πολλές φορές η βαρρόα μένει σε ένα μικρό ποσοστό. Μόλις πλησιάζει ο χειμώνας οι βαρρόες υπάρχουν μέσα στο μελίσσι. Όσο καλύτερη η θεραπεία τόσο λιγότερες. Στον τελευταίο χειμωνιάτικο γόνο συγκεντρώνονται οι περισσότερες βαρρόα, γι αυτό πρέπει όταν κάνουμε θεραπεία να μην υπάρχει. Αν υπάρχει τότε κάνουμε μικρές επαναλήψεις στις εφαρμογές μας, 2 ή 3 εφαρμογές αρκούν. Πχ μια εφαρμογή κάθε εβδομάδα

Τα πράγματα χειροτερεύουν στον πρώτο ανοιξιάτικο γόνο...
Αν το μελίσσι αρχίσει να κάνει πάλι γόνο πχ αρχές Ιανουαρίου, και δε προλάβαμε να κάνουμε θεραπεία, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν απίστευτα χειρότερα. Τότε η βαρρόα είναι πεινασμένη και ταλαιπορημένη απο την προηγούμενη περίοδο ξεγονιάσματος. Μόλις γίνει ο πρώτος γόνος θα ορμήξουν όλες μαζί και θα καπαρώσουν το γόνο. Πολλές μέλισσες δε θα βγούν ποτέ, θα πεθάνουν απο το πολύ αίμα που θα χάσουν.

Δείτε ακριβώς απο κάτω: Και όμως αυτός ο λίγος γόνος μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος κάνει κατευθείαν θεραπεία σε ένα τέτοιο μελίσσι, διότι είναι πολύ λίγος ο γόνος. Ένας ερασιτέχνης μπορεί να περιμένει 5-7 ημέρες να βγεί και αυτός ο γόνος και να γίνει η θεραπεία.


Εγώ προσωπικά μόλις βλέπω τέτοιους γόνους το Χειμώνα, και δε ξεγόνιασαν τα μελίσσια, παίρνω με το ξέστρο και χαλάω - σκοτώνω τις προνύμφες. Έτσι απελευθερώνεται και η τελευταία βαρρόα.. Βάζω ταινίες ή οξαλικό οξύ και μια τροφούλα και είμαστε οκ! Φυσικά δε χαλάω ποτέ τον γόνο απο μικρά και αδύναμα μελίσσια. Αν κάνετε κάτι τέτοιο τα μελισσάκια θα αποδυναμωθούν σημαντικά. Εννοείτε ότι αν ο γόνος είναι μπόλικος δε κάνουμε τέτοια πράγματα, απλώς επαναλαμβάνουμε το φάρμακο για μέγιστα αποτελέσματα.

Μελίσσι που ξεχειμωνιάζει πολύ δυνατό


Συμπέρασμα: Τώρα το Χειμώνα χρειαζόμαστε γυμνά τα μελίσσια μας, για να κάνουμε μια θεραπεία και να έχουμε μέγιστα αποτελέσματα. Αν τα μελίσσια έχουν εκτεταμένο γόνο κάνουμε 3 εφαρμογές. Αν ο γόνος είναι όσο μια μπαλίτσα, μια σταλιά, μπορούμε με το ξέστρο να τον καθαρίσουμε. Αλλά μόνο σε μικρά μελίσσια. Αυτά τα λίγα για σήμερα...


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια