Widget Recent Post No.

Θεραπεία βαρρόα με 100% αποτελεσματικότητα. Πως χάθηκαν τα περισσότερα μελίσσια απο το τακ τικ και τη καθαρή αμιτράζη...



Η ανάρτηση αυτή γίνετε απο το μελισσοκόμο Σωκράτη, ο οποίος έστειλε το κείμενο του στην Ορεινή Μέλισσα, το οποίο έγραψε με αφορμή το παρακάτω βίντεο! Στο βίντεο μας Μιλά ο επαγγελματίας Μελισσοκόμος Πέτρος Ηλιάδης, ο οποίος με  επιστημονικά στοιχεία μιλά για τη βέλτιστη θεραπεία κατά της βαρρόα. Αν δεν είδατε το βίντεο, ο Πέτρος μιλάει για την αμιτράζη, μια ουσία η οποία μέσω ερευνών παρουσίασε 100% αποτελεσματικότητα στη βαρρόα. Πλέον η ουσία είναι εγκεκριμένη μέσω του σκευάσματος apitraz, για το οποίο και μας μιλά ο επαγγελματίας μελισσοκόμος...




1. Το σκεύασμα που έχει πάρει έγκριση στην Ελλάδα είναι το Apitraz.
Amitraz η δραστική ουσία Apitraz το σκεύασμα.
2. Το ευρέως διαδεδομένο σκεύασμα τα τελευταία 10 χρόνια είναι το tactik.
3. Καθαρή Amitraz.
Να εξηγήσω τώρα.
Έχουμε και λέμε:

1. Θεραπεία με το εγκεκριμένο σκεύασμα Apitraz
Η αποτελεσματικότητά του σύμφωνα με έρευνες από 88% έως 95%. Είναι πολύ καλό. Το κόστος του όμως είναι αδύνατο να το επωμιστεί ο Έλληνας μελισσοκόμος. 50-60 ευρώ για 8 ως 10 σμήνη 2 φορές το χρόνο συν 2 φορές το χρόνο φάρμακα για την νοζεμίαση. Μιλάμε για 15-20 ευρώ το χρόνο ανά κυψέλη στην καλύτερη περίπτωση. Τώρα αν βάλουμε και τα σμήνη που έχουν δεχτεί την θεραπεία και έχουν χαθεί από άλλες αιτίες (λάθος χειρισμοί, ακατάλληλες βασίλισσες, πείνα, καιρικές συνθήκες κτλ.) τότε το κόστος ανεβαίνει πολύ παραπάνω. Άρα μπορεί το εγκεκριμένο σκεύασμα να κάνει καλή δουλεία, δεν μπορεί όμως εκ' των πραγμάτων να εφαρμοστεί στην Ελληνική πραγματικότητα λόγο υψηλού κόστους.



2. Θεραπεία με το μη εγκεκριμένο σκεύασμα tactik.
Δεν γελάμε. Το εγκεκριμένο σκεύασμα Apitraz για να φτάσει στην αποτελεσματικότητα 88-95% πρέπει σε κάθε 10άρι μελίσσι να μπουν 2 ταινίες για 6 εβδομάδες. Σύμφωνα με την ετικέτα του πάντα. Η κάθε ταινία περιέχει 500 miligram της δραστικής ουσίας Amitraz. 2 ταινίες επί 500 miligram ίσον 1000 miligram. Ένα γραμμάριο αμιτράζης αν 10άρα κυψέλη. Το tactik σύμφωνα με την ετικέτα του περιέχει 12,5% αμιτάζης ανά λίτρο. Για να φτιάξουμε 100 ταινίες βάζουμε 60 ml tactik σε 940 ml ηλιέλαιο.
Επομένως με την απλή μέθοδο των τριών (γι' αυτούς που έχουν πάει σχολείο) έχουμε: τα 1000 γρ tactik περιέχουν 125 γραμμάρια αμιτράζης τα 60 γραμμάρια πόσο; 125/1000*60 = 7,5 γραμμάρια. Επομένως οι 100 ταινίες που θα φτιάξουμε θα περιέχουν 7,5 γραμμάρια της δραστικής ουσίας αμιτράζης. 7,5 γρ αμιτράζης / 100 ταινίες ίσον 0,075 γρ (75 miligram) ανά ταινία. Θα χρειαστούν 2 ταινίες ανά 10άρι μελίσσι ανά 7 ημέρες 4 φορές. Επομένως 8 ταινίες συνολικά επί 0,075 γρ μας κάνουν 0,6 γρ δραστικής ουσίας ανα 10άρι μελίσσι. Σας έδωσα σε γραμμάρια τις πράξεις και όχι σε λίτρα. Σε λίτρα επειδή το σκεύασμα είναι ελαφρύτερο περιέχει λιγότερη δραστική ουσία. Για να μην κουράζω άλλο στη κάθε θεραπεία με tactik η δραστική ουσία που μπαίνει στην κυψέλη είναι η μισή απ' ότι έχει το εγκεκριμένο σκεύασμα Apitraz (500 miligram περίπου αντί για 1000 του εγκεκριμένου). Επομένως για να φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα θα πρέπει να διπλασιάσουμε την ποσότητα του σκευάσματος.




Θα πρέπει δλδ να αυξήσουμε την δόση από 60 ml σε 120 ml τουλάχιστον. Δυστυχώς όμως το tactik λόγο των δύο πετρελαιοειδών που περιέχει δεν επιτρέπει την αύξηση της δόσης. Στα 80 μλ το μελίσσι θα γίνει ζόμπι, στα 100 μλ θα χάσετε τα μισά και στα 120 μλ και πάνω δεν θα μείνει ρουθούνι. Όταν η αμιτράζη πρωτοβγήκε στο εμπόριο όλα τα εγκεκριμένα και μη σκευάσματα έδιναν 500 miligram ανά θεραπεία. Λόγο του ότι η βαρρόα απέκτησε ανθεκτικότητα αναγκάστηκαν να διπλασιάσουν την δόση στα εγκεκριμένα. Αυτή είναι η απάντηση σε όσους λένε πως η βαρρόα δεν επέκτισε και ούτε πρόκειται να αποκτίσει ανθεκτικότητα στην αμιτράζη.

3. Καθαρή αμιτράζη.
Καθαρή αμιτράζη στο εμπόριο δεν διατίθεται. Την αποκλειστική παραγωγή και διάθεση της αμιτράζης τη έχει ή ίδια η εφευρέτρια εταιρία. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο φαρμακευτικό κολοσσό ανά την υφήλιο. Απ' όσο ξέρω δεν διαθέτει στο εμπόριο καθαρή αμιτράζη. Η καθαρή αμιτράζη που κυκλοφορεί στο εμπόριο είναι μια απομίμηση που εισάγεται από άλλες χώρες. Η περισσότερη από την Κίνα. Έχει αποδειχτεί περίτρανα ότι δεν είναι καθόλου σταθερή. Παλαιότερα ξεπάστρεψε ολόκληρα μελισσοκομία. Φέτος το τελευταίο εξάμηνο η παρτίδα που ήρθε ήταν άχρηστη. Ξέρετε μιλάω για τις ταινίες ξυλάκια που παίρνετε χύμα από καταστήματα μελισσοκομικών ειδών. Επομένως το ποσοστό των μελισσοκόμων που χρησιμοποιούν άμεσα ή έμμεσα την συγκεκριμένη δραστική ουσία είναι πολύ παραπάνω από 10% του συνόλου.



Το tactik και η "καθαρή" αμιτράζη είναι οι κυριότεροι λόγοι για τον αφανισμό πολλών σμηνών το τελευταίο εξάμηνο. Σε γενικές γραμμές από τότε που για την βαρρόα χρησιμοποιούσαμε το Asudol 50 μέχρι σήμερα δεν άλλαξε τίποτα. Δυστυχώς η όλη νοοτροπία παραμένει η ίδια. Η φετινή κατάσταση είναι η χειρότερη που έχω ζήσει.

Σωκράτης
Για το Blog Ορεινή Μέλισσα


Δημοσίευση σχολίου

9 Σχόλια

  1. Με 60ml τακ τικ-αμιτραζ σε 940 γρ ηλιελαίου, 3 φορές δυο ταινίες, από 10 μέρες σε δεκάρι μελίσσι ξεγονεμενο, σκοτώθηκε πολύ βαρρόα και δεν υπήρχαν σκοτωμένες μέλισσες. Το λάθος που κάνουν κάποιοι είναι ότι αφήνουν τις ταινίες για 40 μέρες μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά,
    επειδή η ανάρτησή σας αναφέρεται στο όνομα μου θα ήθελα να θέσω κάποια ερωτήματα και παρατηρήσεις στο Κο Σωκράτη:
    1. Αν θα μπορούσε να μιλάει επώνυμα και όχι ανώνυμα διότι το απλό Σωκράτης δεν βοηθά τον απλό μελισσοκόμο να τον πάρει στα σοβαρά.
    2. Αν θα μπορούσε να μας δώσει μία καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισης της Βαρρόα και να μας την αναλύσει ως αντιπρόταση της αμιτράζης.
    3. Να μας αναλύσει τι εννοεί με την έννοια "νοοτροπία που δεν άλλαξε".
    4. Φαίνεται καλά ενημερωμένος για τις δοσολογίες του τακ-τικ και τις παρενέργειες αυτού, αλλά την ίδια στιγμή δείχνει μια αποστροφή σε αυτή τη μέθοδο. Αυτό δεν είναι λίγο οξύμωρο?
    5. Το κόστος όντως είναι υψηλό για τη φαρμακευτική αγωγή, όχι όμως τόσο όσο γράφει. Με 2 ταινίες το χρόνο (4 ευρώ) και μόνο μία εφαρμογή ανά έτος έχουμε τελειώσει. Γιατί τόση υπερβολή στα νούμερα?
    6. Και τέλος θα ήθελα να καταλάβω ποιό είναι το νόημα αυτού του άρθρου εφόσον ο Κος Σωκράτης δεν μας λέει και τίποτα που δεν γνωρίζουμε...(παράνομα τα 2 και ακριβό το 1). Απλά μας δίνει οδηγίες για τι τακ-τικ.

    Ευχαριστω εκ τον προτέρων την Ορεινή Μέλισσα που δίνει χώρο σε τέτοιες συζητήσεις.
    Πέτρος Ηλιάδης
    Melefsis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι γίνεται ρε παιδιά;
    Πρόσφατα μάθαμε για τους κομματικούς στρατούς στο ίντερνετ τώρα φτιάχνουν ίντερνετικούς στρατούς και τα καρτέλ των φάρμακοβιομηχανιών;Γιατί τώρα επιτρέπεται η αμιτραζη;Think μάγκες think. Αρκετα μας έχετε ζαλίσει με το τακ τικ που κάνεις δεν βάζει, αλλά όλοι ξέρετε τις δοσολογίες, τα αποτελέσματα και ότι άλλη λεπτομέρεια υπαρχει.Πολλα μπράβο στον κύριο Ηλιαδη γιαυτα που λέει και στον τρόπο που τα λέει.Καλές γιορτές με αγάπη, ευτυχία και πολύ σκέψη για αυτά που σας σερβίρουν (και δεν εννοώ τη γαλοπούλα)...
    Με αγάπη...
    Σωτήρης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. γεια χαρα σε ολους και καλλη χρονια..
    θα ηθελα να απευθυνθω στον κυριο Ηλιαδη στην ορεινη μελισσα και σε ολους τους μεγαλους μελισσοκομους,
    ειμαι τρια χρονια χρονια μελισσοκομος με λιγα μελισσακια και δεν με παιρνει για πειραματα,
    εσεις που εχετε ενα σεβαστο αριθμο μελισσοσμηνων εχετε πειραματηστει με κανα αιθεριο ελαιο που κατα καιρους γραφονται οτι καταπολεμαει την βαρροα?
    συγχωρεστεμαι γιατι δεν εχω μεγαλη εμπειρια για το τι εστι βαρροα,
    ομως απο την αλλη μου φαινεται αδιανοητο να δηλητηριαζουμε τα μελισσακια μας ενω ηπαρχουν φυσικες λυσεις
    Υ.Γ.
    Μηπως σταματησουμε να εξαρτιωμαστε απο τα ετοιμα σκευασματα και
    να σταματησουμε να μετραμε την θεραπια σε ευρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα και χρόνια πολλά
    Να απαντήσω στον αγαπητό κο Ηλιάδη.

    1. Δεν πρόκειται να δώσω όνομα διότι θεωρώ πως δεν είναι αναγκαίο. Ο λόγος πολύ απλός. Είναι πολύ πιο εύκολο για κάποιον να διαβάσει 20 - 30 γραμμές απλού κειμένου και να βγάλει τα συμπεράσματά του απ' το να πω ποιος είμαι και βάση του ποιος είμαι να κρίνει αν αυτά που λέω είναι σωστά ή όχι. Καταλαβαίνετε ότι θα ήταν πολύ κουραστικό. Αυτό είναι έκφρασή σεβασμού από μένα προς τον κάθε έναν που θα κάνει τον κόπο να διαβάσει τα λεγόμενα μου. Τώρα αν τα πάρει στα σοβαρά ή όχι είναι θέμα δικό του. Δεν έχω καμία απαίτηση από κανέναν. Και αυτό είναι έκφραση σεβασμού από μένα. Άλλωστε ποτέ δεν ένοιωσα την ανάγκη να μου δώσει κάποιος σημασία. Βλέπετε σε αυτό το θέμα η νοοτροπία μας είναι τελείως αντίθετη.
    2. Όπως κι εσείς αναφέρεται στο βίντεο υπάρχουν πολλά φάρμακα και θεραπείες. Ο κάθε ένας μπορεί να διαλέξει. Εγώ έχω τις δικές μου θεραπείες στα μέτρα μου τις οποίες δεν μπορώ να αναπτύξω σε μερικές γραμμές. Στο μέλλον ίσως το κάνω. Άλλωστε το θέμα μας είναι η αμιτράζη.
    3. Τα τελευταία 15 χρόνια ανά πενταετία περίπου. Asudol, Perizin Δραστική ουσία coumafos, Mavric, Apistan δραστική ουσία T-Fluvalinate, Apitraz, tactic δραστική ουσία Amitraz. Ένα εγκεκριμένο και ένα μη εγκεκριμένο. Τα φάρμακα αυτά άλλαξαν κάθε 5 χρόνια περίπου και χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον σε παγκόσμιο επίπεδο. Όταν έχανε η μία δραστική ουσία την αποτελεσματικότητά της εμφανιζόταν η επόμενη. Ένα παράξενο πράγμα. Μοιάζουν να έχουν ημερομηνία λήξεως. Και πάντα γι' αυτό φταίει ο μελισσοκόμος που κάνει ασύστολη χρήση των σκευασμάτων. Πάντως στο ενδιάμεσο και μέχρι να πάρει μυρουδιά το τι γινότανε έχανε εις πολλαπλού την περιουσία του και αγωνίζονταν μετά κόπων και βασάνων να την ξαναφτιάξει. Εγώ πιστεύω πως δεν άλλαξε τίποτα.
    4. Καμία αποστροφή. Θεωρώ ότι λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Αν ψάξει κανείς στα ηλεκτρονικά μελισσοκομικά καταστήματα θα δει ότι σχεδόν όλα έχουν και την δοσολογία. Την δοσολογία την έδωσα για να συγκρίνω την περιεκτικότητα το εγκεκριμένο (1 γραμμάριο) και το μη εγκεκριμένο (μισό γραμμάριο). Έχουμε μέτρο σύγκρισης λοιπόν. Και μάλιστα αποδεικνύεται ότι αυτοί που το χρησιμοποιούσαν έχουν δίκιο που λέγανε ότι έχει ελάχιστο έως καθόλου κατάλοιπο στο μέλι. Εγώ δεν το έχω χρησιμοποιήσει γιατί δεν χρειάστηκε. Πού το οξύμωρο;
    5. Με δύο ταινίες δεν ξεμπερδεύεις. Θα χρειαστούν 2 - 4 τον Αύγουστο και 2 τον Χειμώνα. Τον Αύγουστο τα σμήνη είναι μεγαλύτερα απ' ότι τον χειμώνα Η γνώμη η δική μου είναι πως η κύρια θεραπεία πρέπει να γίνει τον Αύγουστο και δεν είναι μόνο γιατί ξεγονεύουν. Ο κυριότερος λόγος είναι πως πρέπει να ξεχειμωνιάσουν με μεγάλους και υγιείς πληθυσμούς. Πρόσθεσα και το κόστος ενώς εγκεκριμένου σκευάσματος για την νοσεμίαση. Το κόστος της νοζεμιασης μπορεί και να το αποφύγεις. Πάντως το κόστος είναι σχετικό. Τα τελευταία χρόνια έχουμε σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο απώλειες σε ετήσια βάση της τάξης το 30%. Στην Ελλάδα νομίζω είναι παραπάνω. Το κόστος οποιουδήποτε εγκεκριμένου σκευάσματος για οποιαδήποτε ασθένεια είναι περίπου στα 4-6 ευρώ στην κάθε θεραπεία. Αν με τα 8-10 ευρώ κάποιος σώσει το 20% των σμηνών του το κόστος αυτό θα το έχει βγάλει και θα του περισσέψουν. Δεν θα το κάνει όμως.
    6. Νομίζω πως είπα αρκετά. Γιατί τέτοια επιμονή με τις δοσολογίες του taktic; Και μάλιστα την στιγμή που είμαι σαφέστατος. Θα απαντήσω πάλι. Τις έδωσα σαν μέτρο σύγκρισης της δραστικής ουσίας με το μόνο εγκεκριμένο σταθερό και αποτελεσματικό σκεύασμα. Τόσα χρόνια ακούμε για τι δεν παίρνει έγκριση η αμιτράζη. Ορίστε πάρτε την. Από κει και πέρα ο κάθε ένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε μου ΛΥΚΟΝΙ , καλησπέρα και χρόνια πολλά για τις άγιες ημέρες , είμαι μελισσοκόμος δευτερης γενιάς και έχω γύρω στα 550 ( η μελισσοκομία είναι το δευτερο επάγγελμα ) σε κάποια φάση της ζωής μου θέλησα να κάνω θεραπία με αιθέρια έλαια , πήρα 20 μελισσακια τα πήγα σε ένα χωράφι και άρχισα την δουλειά . ένα χρόνο το πείραμα , το αποτέλεσμα (0). Άρα σκέβασμα , αλλά η ποσότητα που βάζω είναι πάντα η μισή απ΄ότι ακους , για να μην επηρεάζει το γενικό σύνολο του μελισσιού. Και πάλι χρόνια πολλά. Η μελισσοκομία είναι μαγεία .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα σας ξανά.
    2η απάντηση στον Κο Σωκράτη.

    1. Δεν μας έδωσες τελικά το όνομά σου. Το ποιος είσαι καθορίζει και το τι είσαι. Δεν μπορώ να σεβαστώ τον ανώνυμο που κρύβεται πίσω από μία οθόνη κι ένα πληκτρολόγιο. Δεν έχω ανάγκη να μου δώσει κάποιος σημασία φίλε μου Σωκράτη. Η νέα εποχή που περνάμε έχει ανάγκη από την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Μπορείς να παραμείνεις στην ανωνυμία σου όπως επιθυμείς και εννοείται στη δική σου νοοτροπία. Άλλωστε δεν έχω σκοπό να ασχοληθώ άλλο μαζί σου κλείνοντας αυτό το κείμενο.

    2. Έφαγες 2 κείμενα των 20 -30 γραμμών για να με κρίνεις και λύση ουσιαστική δεν έδωσες. Έχεις τις δικές σου θεραπείες στα μέτρα σου , αλλά την κριτική στα μέτρα των άλλων. Αυτό φίλε μου είναι πού εγωκεντρικό για να έχει βάρος η πρότασή σου.

    3.Χρησιμοποιώντας το σκεύασμα έσωσα τα μελίσσια μου. Με κάνεις να πιστεύω ότι επαγγέλεσαι την πώληση παραφυάδων και κερδίζεις από την ζημιά των άλλων. Ανενημέρωτοι μελισσοκόμοι δόλωμα στο δίχτυ σου...."εφ όσον είσαι ανώνυμος εκεί κάθεται η μπίλια".

    Πετρος Ηλιαδης


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ το τυρρανατε...ο άνθρωπος το δοκίμασε πρακτικά και πέτυχε 100% σώζοντας τις "ξωφτερες" του όπως λέει σε σχετικό του video...Βλέποντας από τα πρακτικα video του και μόνο δεν είναι τυχαίος ! Πείτε κι ένα ευχαριστώ στον ανθρωπο που σας τα λέει και δεν σας αφήνει στο σκοταδι. Αν υπηρχαν τα video του melefsi πριν 20 χρόνια η ελληνική μελισσοκομία θα ήταν σημερα σ άλλο επίπεδο...ΥΠΗΡΧΕ και υπάρχει ακόμη η ανόητη τάση των μελισσοκόμων να μην λένε τα " μυστικά " τους.(Kixem -ενας αυτοδίδακτος μελισσοκομος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ρε Ηλιάδη εσυ εισαε που ωςζεις σαλιυνι για τα πιάτα άρα μεκθσσμε;
    Ψεκασοβτας με νερό;για την βαρροα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!