Widget Recent Post No.

Πότε τελειώνει η τροφή του μελισσιού το Χειμώνα! Εύκολο test για να ελέγξουμε τις προμήθειες το χειμώνα



Το μελίσσι το χειμώνα χρειάζεται λίγη τροφή η οποία συνήθως είναι απο 100 - 150 γραμμάρια την ημέρα. Αν υπάρχει γόνος και ο καιρός καλά κρατεί, μπορεί η ποσότητα μελιού να φτάσει και τα 200γραμμάρια, αλλά η εμπειρία λέει ότι το χειμώνα τα περισσότερα μελίσσια τρώνε περίπου 100 με 150 γραμμάρια. Φυσικά σε περιοχές με πολύ έντονο χειμώνα και κρύο τα μελίσσια καταναλώνουν περισσότερο. Όσο μεγαλύτερο είναι το μελίσσι τόσο περισσότερο μέλι καταναλώνει. Γι αυτό πολλοί μελισσοκόμοι στη Κεντρική και Νότια Ελλάδα προτιμούν να ξεχειμωνιάζουν 5άρια μελίσσια, και όχι πολύ μεγάλα. Η αλήθεια είναι πως αναλογικά, ένα 10άρι μελίσσι καταναλώνει λιγότερο απο ένα 5άρι. Πχ ένα 5άρι τρώει 10 κιλά μέλι, ενώ το 10άρι 14 κιλά μέλι και όχι 20 που θα νόμιζε κάποιος.
Πότε τελειώνει η τροφή του μελισσιού; 
Αν υποθέσουμε ότι το μελίσσι δεν έχει πολλές προμήθειες μέσα, και δώσουμε μια δίκιλη βανίλλια, αυτό θα τη καταναλώσει σε 20 μέρες περίπου. Ωστόσο οι μέρες μπορεί να είναι λιγότερες αν το κρύο είναι έντονο, και οι προμήθειες στη κυψέλη πολύ λίγες. Αν ένα μελίσσι έχει καλές προμήθειες απο το φθινόπωρο και δώσουμε και μια δίκιλη βανίλλια, αυτό μπορεί να βγάλει άνετα 1 και 2 μήνες. Ωστόσο το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε στα μελίσσια είναι να τα ελέγχουμε συνεχώς. Ένας γρήγορος έλεγχος για προμήθειες είναι σηκώνοντας ελαφρά τη κυψέλη για να δούμε το βάρος!

Τι κάνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες μελισσοκόμου! 
Το ταίσμα το χειμώνα γίνετε κατα προσέγγιση ως εξής: Μια δίκιλη τροφή σε κάθε δεκάρι μελίσσι κάθε μήνα. Μόλις περάσει ένας μήνας γίνετε εκ νέου επιθεώρηση, χωρίς να βγάλουμε τα πλαίσια, ελέγχωντας με το βάρος τη κατάσταση της κυψέλης. Ορισμένα μελίσσια που είναι επίφοβα για το χειμώνα, τα ελέγχουμε πιο τακτικά

Πρόβλημα! Ενδέχεται ορισμένα μικρά μελίσσια να μη μπορούν να τραφούν επειδή η τροφή ξεράθηκε. Αν ο μελισσοκόμος δεν κοιτά τακτικά τα μελίσσια του, μπορούν τα μελίσσια να πεθάνουν απο πείνα ενώ ταυτόχρονα έχουν τροφή. Επίσης μελίσσια που έχουν πλαίσια, μακριά απο τη μελισσόσφαιρα, με ένα καλό κρύο μπορεί επίσης να πεινάσουν ή και να λιμοκτονήσουν, επειδή η μελισσόσφαιρα δεν μπορεί να φτάσει την τροφή.

Εύκολο test για να ελέγξουμε τις προμήθειες το χειμώνα
Πηγαίνουμε μια μια στις κυψέλες, πιάνουμε το πίσω μέρος, και σηκώνουμε ελαφρώς.
Πολύ ελαφριά κυψέλη χρειάζεται τροφή
Πολύ βαριά κυψέλη δεν χρειάζεται τροφή 

Στις κυψέλες όπως μας λένε οι επιστήμονες, πρέπει να αφήνουμε μέλι για το χειμώνα. Το μέλι είναι αναντικατάστατο, οι τροφές που δίνουμε είναι μόνο για να επιβιώσουν τα μελίσσια απο λιμοκτονία. Είναι προτιμότερο να αφήσουμε στις κυψέλες μέλι απο πεύκο, παρά να ταίσουμε υπερβολικές ποσότητες τροφής. Σε πείραμα που έκανε Ελληνικό Πανεπιστήμιο και παρακολούθησα σε σεμινάριο, αποδείχθηκε ότι τα μέλια απο μελιτώματα είναι απολύτως ασφαλή για ξεχειμώνιασμα. Συγκεκριμένα ο ερευνητής είπε "Σε πείραμα που κάναμε σε μελίσσια, δεν παρατηρήσαμε καμία διαφορά σε όσα ξεχειμώνιασαν με μελιτώματα ή ανθόμελα. Συγκεκριμένα το πείραμα έγινε με μέλι πεύκου, και τα μελίσσια δεν τρυγήθηκαν το φθινόπωρο. Όλα τα μελίσσια, με πεύκο η χωρίς δεν παρουσίασαν καμία διαφορά στην εικονα τους, ούτε προσβολή νοζεμίασης, αλλά ούτε και διαφορά στην ανάπτυξη".

Σημαντική συμβουλή - Ένας μύθος καραρρίπτεται
Πολλοί μελισσοκόμοι όπως λένε στην Ορεινή Μέλισσα, αδυνατούν να ανοίξουν τα μελίσσια μέσα στο χειμώνα, για να τα ταίσουν. Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει όμως, σε όποια περιοχή και αν βρισκόμαστε. Αν τα μελίσσια πεινάνε, πρέπει να τα ταίσουμε ανεξαρτήτως περιοχής που βρισκόμαστε. Απλώς πρέπει να διαλέξουμε μια καλή ηλιόλουστη ημέρα, και οι επεμβάσεις μας να είναι ήρεμες και πολύ σύττομες. Το να βάλουμε μια βανίλλια πάνω απο το μελίσσι βιαστικά, δε πρόκειται να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα. Τουλάχιστον σοβαρότερο απο αυτό της λιμοκτονίας. Οπότε αν τα μελίσσια πεινάνε, μην διστάσετε να τα ταίσετε όταν βρείτε την ευκαιρία...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια