Widget Recent Post No.

Αιθέρια έλαια κατά της βαρρόα: Μέθοδος με super αποτελέσματα!




Όλοι γνωρίζουμε για τη δράση των χημικών στα μελίσσια μας. Επιβαρύνουν τις κηρήθρες με αδιάσπαστες ουσίες, και η βαρρόα αποκτά διαρκώς ανθεκτικότητα. Όμως αυτό δεν συμβαίνει και στις βιολογικές μεθόδους. Η βαρρόα μπορεί να αποκτήσει μια είδους ανοσία στα χημικά, αλλά όχι σε βιολογικά σκευάσματα όπως τα αιθέρια έλαια, το οξαλικό οξύ κλπ που έχουν δημιουργηθεί απο την ίδια τη φύση ως όπλα προστασίας.

Πολλοί μελισσοκόμοι που ασκούν βιολογική μελισσοκομεία αποφεύγουν τα συνθετικά φάρμακα, και χρησιμοποιούν οξαλικό οξύ, θυμόλη ή αιθέρια έλαια. Όμως όσον αφορά το τελευταίο, επικρατεί μυστικοπάθεια και κανείς δεν αναφέρει τίποτα. Μάλιστα θυμάμαι ένα μελισσοκόμο που τον ρωτούσα τις αναλογίες που βάζει τα αιθέρια έλαια μέσα στο σιρόπι, και δεν μου απάντησε ποτέ.

Οι μελισσοκόμοι είναι ιδιότροποι άνθρωποι, και θεωρούν ότι κρατώντας κάτι μυστικό βοηθούν την μελισσοκομία, όμως αυτό είναι λάθος, διότι αν όλοι μοιραζόμασταν τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας όλα θα ήταν πολύ διαφορετικά.

Ας μη βγαίνω όμως εκτός θέματος. Σήμερα έχω να σας δείξω μια έρευνα πάνω στα αιθέρια έλαια και την δράση τους απέναντι στη βαρρόα. Εγιναν λοιπόν πειραματικά tests πάνω σε 150 διαφορετικά αιθέρια έλαια φυτών, για να διαπιστώσουν πόσα από αυτά έχουν ακαρεοκτόνοδράση (η βαρρόα είναι ακάρι). Συνεχίζοντας τα πειράματα βγήκε το συμπέρασμα τα περισσότερα αιθέρια έλαια δεν έκαναν δουλειά σε σημείο που να λέμε ότι έγινε καταπολέμηση, και όχι ξελάφρωμα.

Ωστόσο από τα 150 διαφορετικά αιθέρια έλαια διακρίθηκαν αρκετά για τις αντι-βαρρόα ιδιότητες όπως:
  • Θυμόλη
  • Ευκάλυπτος
  • Λεβάντα
  • Ρίγανη
  • Σκόρδο
  • Κρεμμύδι 
  • Γεράνι
  • Κανέλα

Τα αιθέρια έλαια σκόρδου και κρευμμυδιού αποδείχτηκαν άκρως επικίνδυνα κατά τη διάρκεια της εφαρμογής, δηλαδή σκότωσαν και μέλισσες σε μεγάλο ποσοστό. Το θυμάρι αποδείχτηκε και αυτό επικίνδυνο σε μικρότερο ποσοστό, ενώ ο ευκάλυπτος και η ρίγανη είχε ακόμη λιγότερη επιρροή στην απώλεια πλυθησμού. 

Ένας μελισσοκόμος που έκανε θεραπεία βαρρόα με αιθέρια έλαια μου είχε πεί οτι το καλύτερο αποτέλεσμα το πετυχαίνουμε ανακατεύοντας διαφορετικά αιθέρια έλαια μέσα στο σιρόπι. Ένα μοναχό του δεν κάνει δουλειά. 

Διαβάζοντας μια άλλη έρευνα από ένα επαγγελματία μελισσοκόμο, δοκίμασε αιθέρια έλαια με δοσολογία 1 ml σε κάθε λίτρο σιροπιού ζάχαρης και όπως υποστηρίζει είχε άριστα αποτελέσματα.

Παρακάτω δίνετε ο πίνακας με τα αιθέρια έλαια και τα πειράματα που έγιναν. Οι πρώτες τρεις στήλες δείχνουν την θνησιμότητα βαρρόα με τη μέθοδο της εξάχνωσης, οι επόμενες τρεις την τοπική εφάρμογή (ενστάλλαξη), και οι επόμενες τρεις την απώλεια πληθυσμού μελισσών. Μελετήστε τα αποτελέσματα και δείτε για κάθε φυτό ξεχωριστά τις ιδιότητες και την αντι-βαρρόα δράση!




Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Από τα πιο "ζόρικα" αιθέρια έλαια για την βαρρόα είναι ο δυόσμος το θυμάρι και η γωλθερία. Η γωλθερία είναι αυτό που υπάρχει στην λίστα με το όνομα wintergreen. Επίσης είναι και το μοναδικό φάρμακο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εντός της κυψέλης για τον έλεγχο του μικρού σκαθαριού (aethina tumida). Κάνει πολύ καλή δουλειά και στην τραχιακή ακαρίαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι σε υγρη μορφη ή σε στερεή η γωλθερία? Την εχεις δοκιμασει?

      Διαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!