Widget Recent Post No.

Αποκάλυψη για τις πλαστικές κυψέλες. Μετά από χρόνια χρήσης και κόπωσης δείχνουν ότι....



Μετά από χρόνια χρήσης των πλαστικών κυψελών, θέλω να καταθέσω και εγώ με τη σειρά μου όλα όσα έχω δει μέχρι σήμερα. Οι πλαστικές κυψέλες τον τελευταίο καιρό έχουν κατακλύσει την αγορά και όλο και περισσότεροι μελισσοκόμοι τις εμπιστεύονται αφού έχουν αποδείξει μετά από τόσα χρόνια χρήσης την αξία τους. Γιατί οι πλαστικές κυψέλες θεωρούνται καλύτερες, πως αυξάνουν την ανάπτυξη, γιατί τα μελίσσια ξεχειμωνιάζουν καλύτερα και πως γίνεται τα σμήνη να καταναλώνουν λιγότερη τροφή;
Στην αρχή από πολλούς μελισσοκόμους είχα δεχθεί αρκετές αμφιβολίες. Όμως μήνα με το μήνα και χρόνο με το χρόνο οι αντιλήψεις άλλαξαν, και αυτό που βλέπω εγώ σε κάθε μελισσοκομική διαδρομή που κάνω είναι πλαστικές κυψέλες ανάμεσα από τις ξύλινες στα μελισσοκομεία, ακόμη και από μεγάλους επαγγελματίες μελισσοκόμους που αποφάσισαν να ρισκάρουν και να δοκιμάσουν.

Ένα παράδειγμα τέτοιο είναι όταν πήγαινα στο έλατο το Καλοκαίρι. Στο δρόμο μου πάντα παρατηρώ τα μελισσοκομεία των συναδέλφων, πολλές φορές φωτογραφίζω κιόλας για να το αναρτήσω εδώ στο blog. Τελευταία λοιπόν ακόμη και σε απομακρισμένα μέρη, όπως το χωριό μου έβλεπα κυψέλες της ANEL, αλλά και συνδυασμούς ξύλου - πλαστικού όπως πχ πάτος anel, με πάτωμα ξύλινο αλλά και το αντίστροφο. Η αλήθεια είναι ότι οι μελισσοκόμοι είναι πρώτοι στους πειραματισμούς.

Στο χωριό μου όσοι ερχόταν στο μελισσοκομείο μου και έβλεπαν τις κυψέλες με ρώταγαν κατευθείαν: "Τι κυψέλες είναι αυτές, πλαστικές;". Ναι πλαστικές απάνταγα. Και η αμέσως επόμενη ερώτηση ήταν "είναι καλές, βολεύουν;". Θέλει και ερώτημα, απάνταγα. Για να βλέπεις τόσες πλαστικές σίγουρα βολεύουν και πολύ μάλιστα.

Κανένας μελισσοκόμος από το χωριό, αλλά και πελάτες μελιού δεν δίσταζαν να με ρωτήσουν πόσο κάνουν, και αν είναι ακριβές. Η απάντηση μου ήταν ότι δεν είναι ακριβές. Εφόσον συγκριτικά με τις ξύλινες έρχονται στα ίσα τα έξοδα, αν φυσικά προσθέσουμε βαψίματα, λινέλαια και όλη αυτή τη χρονοβόρα διαδικασία συντήρησης του ξύλου που πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 5 χρόνια!

Μια μέρα ήρθε ένας γείτονας για καφέ στο σπίτι. Και είχα μερικές πλαστικές κυψέλες έξω στην αυλή. Μόλις τις είδε έπαθε τι πλάκα του, δεν είχε ξανά δει τέτοια κατασκευή. Αφού παρά λίγο να φύγει μαζί με τη κυψέλη από το σπίτι. Δεν ήταν ο πρώτος ούτε ο τελευταίος όμως που εντυπωσιάστηκε. Μια άλλη μέρα, είχαμε ανοίξει μια ωραία συζήτηση με έναν άλλο μελισσοκόμο το βράδυ στη πλατεία του χωριού, και συζητάγαμε για το ξεχειμώνιασμα των μελισσιών.

Μου έλεγε χαρακτηριστικά ότι ήθελε να δοκιμάσει κάτι πολύ παρακινδυνευμένο. Ήθελε να αφήσει δοκιμαστικά ένα σμήνος το χειμώνα στο βουνό, και αν αυτό θα καταφέρει να επιβιώσει ξεχειμωνιάσει. Ξέρετε στο χωριό μου έχει πολύ κρύο (είναι κοντά στο Καρπενήσι) και το χιόνι που πιάνει μπορεί να είναι και ένα μέτρο. Του είπα να κάνουμε δοκιμή να αφήσουμε μια ξύλινη και μια πλαστική, να δούμε ποιά θα επιζήσει. Προσωπικά πιστεύω η πλαστική υπερτερεί κατά πολύ σε όλα!

Επίσης όσον αφορά τις πλαστικές να αναφέρω οτι βολεύουν πολύ στο τρύγο. Ξέρετε πόσες φορές έβρεχε και το μυαλό μου ερχόταν μήπως τυχών έχω ξεχάσει καμιά ξύλινη κυψέλη έξώ και πάρει νερό. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από αυτό το άγχος. Με τις πλαστικές είτε στον ήλιο τις παρατήσεις είτε στη βροχή δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Τις έχω τόσα χρόνια και είναι όλες λες και τις αγόρασα χθές. Η εταιρία δίνει εγγύηση 10 χρόνια, εγώ πιστεύω είναι πολύ παραπάνω. Ίσως σε 10 χρόνια να φθαρεί το χρώμα αλλά η κατασκευή θα είναι σούπερ.










Στην αγορά κυκλοφορούν πλαστικές από δύο εταιρίες. Εγώ προσωπικά έχω δοκιμάσει μόνο από την εταιρία ANEL. Για οποιαδήποτε ερώτηση όσον αφορά τις κυψέλες την τιμή τους και τα σχετικά μπορείτε να μιλήσετε με τους υπεύθυνους της εταιρίας. Η ANEL έχει ανοίξει πλέον υποκατάστημα και στη Θεσσαλονίκη οπότε προστίθεται άλλο ένα σημείο για εξυπηρέτηση των μελισσοκόμων. Τα τηλέφωνα και τα στοιχεία μπορείτε να τα δείτε παρακάτω:

Κατάστημα Αθήνα 
ANEL CO - E.E. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. 
45ης No6 - 13341
ΒΙΟΠΑ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ, ΑΘΗΝΑ
Τηλ: 210 2483870, 210 2771180, 210 2771101
Ωράριο Λειτουργίας:
Δευτέρα-Παρασκευή: 08:00 - 17:00
Σάββατο: 09:00 - 15:00
Κατάστημα Θεσσαλονίκη
ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ - ΝΕΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ANEL
17οΧΛΜ Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών
570 01 Θέρμη - Νέο Ρύσιο (500μ. πριν τη γέφυρα του Ρυσίου, στο δεξί σας χέρι - πριν τα έπιπλα Τσιμαχίδης)
Τηλ: 23920 72786

Ωράριο Λειτουργίας:
Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη: 09:00 - 18:00
Πέμπτη-Παρασκευή: 08:00 - 18:00
Σάββατο: 09:00 - 16:00

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Μονο που σπανε τα πορτακια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ίσως να είναι όπως τα γράφετε όμως θα ήταν ποιο σωστό να γράφετε γενικά για την πλαστική κυψέλη και όχι να διαφημίσετε τον κάθε κύριο Παντελάκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!