Widget Recent Post No.

Τόπος ξεχειμωνιάσματος: Μυστικά για μεγαλύτερη ανάπτυξη απο την εμπειρία...



Ο τόπος που ξεχειμωνιάζουμε τα μελίσσια είναι ότι βασικό μυστικό της επιτυχία!! Μην ακούσετε κανέναν που θα σας πει το αντίθετο. Ξέρετε πόσο μακριά ταξιδεύουν οι παλιοί μελισσοκόμοι, προκειμένου να βρούν το κατάλληλο μέρος; Πολλοί βορινοί μελισσοκόμοι, απο Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αθήνα, κατεβαίνουν στην πελοπόνησσο σε ιδανικές μεριές ξεχειμωνιάσματος, και ξέρουν ότι αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τους τρόπους επιλογής της θέσης του μελισσοκομείου μας, όμως σήμερα θα σας πω την δική μου άποψη, η οποία διαφέρει λιγάκι απο αυτά που διαβάζουμε στη θεωρία.
Το βασικό μυστικό για να βρούμε το καλύτερο μέρος είναι η θερμοκρασία! Ναι μελισσοκόμοι η θερμοκρασία. Ξέρετε όταν είμαστε σε μια περιοχή πχ σε μια πόλη, η θερμοκρασία μέσα στο κέντρο της πόλης είναι πχ 20, στα προάστια 17, και σε όσο ανεβαίνουμε το υψόμετρο σε μια περιοχή έξω απο την πόλη η θερμοκρασία ανεβαίνει. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλο ρόλο παίζει για τα μελίσσια αυτοί οι 1-2 βαθμοί πιο κάτω! Είναι τεράστιας σημασίας για την επιβίωση των μελισσιών, την ανάπτυξη, την κατανάλωση τροφών και τα πάντα!

Έχουμε διαβάσει για την επιλογή θέσης του μελισσοκομείου μας, και αυτές τις προυποθέσεις που μας λένε, για να τις βρούμε στην Ελλάδα, μάλλον πρέπει να πάμε σε άλλη χώρα, η να ταξιδέψουμε πολλά χιλιόμετρα. Η Ελλάδα έχει ανάγλυφο έδαφος και πολλούς αστάθμητους παράγοντες που δεν μπορούμε πάντα όλα να τα έχουμε έτσι όπως τα θέλουμς. Για εμένα το βασικότερο πράγμα για να βρούμε το κατάλληλο μέρος για τα μελισσάκια μας, είναι το υψόμετρο, δηλαδή να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερα γίνεται, η θερμοκρασία, δηλαδή να έχουν πολύ ήλιο, και αν είναι δυνατό να βρίσκονται έξω απο πόλη, που έχει πάντα πιο καλές θερμοκρασίες, και το τρίτο να μην έχει υγρασία.

Ένα τραγικό λάθος είναι τα απομερησμένα μέρη, που δεν τα παίρνει ο ήλιος. Μα δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για τα μελίσσια μας. Ο ήλιος τα τροφοδοτεί με ενέργεια, δύναμη. Αν τους την στερήσουμε δεν θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα. Πολλοί μελισσοκόμοι βάζουν τα μελίσσια τους μέσα στις ελιές. Και ξέρεται ότι το χειμώνα, που ο ήλιος "πλαγιάζει" τα κλαριά κλέβουν την λιγοστή ενέργεια που τους δίνετε, και στα μελίσσια δεν φτάνει καθόλου φώς. Έτσι σαν λύση αποφεύγουμε να βάζουμε τα μελίσσια μέσα στα δέντρα! Μπορούμε όμως κάλλιστα να τα τοποθετήσουμε σε ένα άνοιγμα στο κτήμα, που δεν έχει τόσο ίσκιο, η κοντά στη περίφραξη, και επιπροσθέτως να κάνουμε και ένα καλό κλάδεμα, στα δέντρα που βρίσκονται δίπλα στα μελίσσια μας.

Άλλο τραγικό λάθος είναι η τοποθέτηση μελισσιών κοντά σε ποτάμια, ρυάκια, η μέρη με αυξημένη υγρασία. Όσον αφορά τα ποτάμια και τους χειμάρρους, φουσκώνουν, και μπορεί να γίνει τεράστια καταστροφή. Να γεμίσει νερό ο τόπος και να μας παρασύρει και τα μελίσσια. Ποτέ μελίσσια δίπλα σε χειμάρους και ποταμούς. Το δεύτερο είναι η υγρασία. Η υγρασία τροφοδοτεί τις ασθένειες. Εξού και σας είπα πρίν ότι θέλουμε πολύ ήλιο! Ο ήλιος σε όποιο μέρος και να βρισκόμαστε, σημαίνει ότι δεν υπάρχει υγρασία. Ένα πολύ ηλιόλουστο μέρος είναι μια χαρά για τα μελισσάκια μας, αρκεί να μην είναι σε ύψωμα με πολλούς αέριδες.

Άλλο ένα πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι τα χόρτα, στο κτήμα. Τα μελίσσια πρέπει να έχουν γυμνό χώμα απο κάτω, για να μην συγκρατεί υγρασία. Οπότε καλό είναι, είτε με τα χέρια χρησιμοποιώντας γάντια, είτε με ένα μηχάνημα για περισσότερα μελίσσια, να καθαριστούν όλες οι πρασινάδες γύρω γύρω. Τυχών πράσινο που καλύπτει τις κυψέλες γύρω γύρω κλέβει ήλιο και αυτό είναι που θέλουμε να αποφύγουμε σε κάθε περίπτωση.

Να ξέρετε ότι το μυστικό για να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερη ανάπτυξη στα μελίσσια μας, είναι η θερμοκρασία και ο ήλιος. Για το ξεχειμώνιασμα δεν κοιτάμε τόσο τις ανθοφορίες, μέσα στο χειμώνα, αλλά τις ανθοφορίες νωρίς την Άνοιξη, αυτές είναι άλλωστε που θα μας δώσουν την κατάλληλη ώθηση για μια μεγαλύτερη ανάπτυξη. Πολλοί μελισσοκόμοι πάνε για ξεχειμώνιασμα στα πεδινά, δίπλα σε πορτοκαλιές, τις οποίες και θα περιμένουν μέχρι την Άνοιξη. Όπως και να έχει ο καθένας έχει τον προορισμό του, και αυτά ήταν τα σημαντικότερα που ήθελα να σας πω σήμερα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια