Widget Recent Post No.

Μια φοβερή λύση για το ξεχειμώνιασμα... Για τους βορεινούς ανέμους και το κρύο



Όπως γνωρίζουμε ο χειμώνας μπορεί να γίνει πολύ βαρύς σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας. Έχουμε αναφέρει πολλές φορές, ότι το μελισσοκομείο πρέπει να μένει προστατευμένο απο τους βορεινούς ανέμους, για να μη ψύχονται τα μελίσσια.

 Για να σας το εξηγήσουμε καλύτερα. Όταν ο βορινός άνεμος χτυπά συνεχώς τις κυψέλες, τα μελίσσια δυσκολεύονται να διατηρήσουν τη θερμοκρασία. Η κατάσταση να ισσοροπήσει τη θερμοκρασία το σμήνος έχει άμεσες συνέπειες στη ζωή των μελισσών, αλλά και στη κατανάλωση μελιού. Οι συνέπειες δεν είναι καθόλου καλές. Γιατί όσο πιο ακραίες οι συνθήκες τόσο μεγαλύτερες οι απώλειες σε μελίσσια. Πχ ένας μελισσοκόμος στη Κρήτη έχει απώλειες μελισσιών 3% ενώ ένας μελισσοκόμος στη Ροδόπη σύμφωνα με τωρινά δεδομένα μπορεί να έχει 10% απώλειες. Σε ένα πολύ βαρύ χειμώνα με ξηρασία το φθινόπωρο οι απώλειες αυξάνονται ακόμη περισσότερο.
Πολλοί προτείνουν κάποιο εμπόδιο έτσι ώστε να προστατεύονται τα μελίσσια απο τους βορινούς ανέμους. Άλλοι τοποθετούν πράσινο πλέγμα πυκνό, άλλοι βάζουν τα μελίσσια πίσω απο κάποιο εμπόδιο κλπ. Ωστόσο η πατέντα που θα δούμε παρακάτω ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Όπως δηλώνει ο μελισσοκόμος που μας την έστειλε, είναι ότι πιο αποδοτικό στο μέρος που ζούνε. Στη Γαλλία ζει ο συγκεκριμένος μελισσοκόμος, και όπως δήλωσε στην Ορεινή Μέλισσα εκεί υπάρχει πολύ έντονο πρόβλημα υγρασίας & νοζεμίασης. Τη πατέντα αυτή δεν την εφαρμόζει μόνο ο ίδιος αλλά και πολλοί άλλοι μελισσοκόμοι. Μάλιστα ο λόγος που την εφαρμόζουν δεν είναι μόνο για τους βορινούς ανέμους αλλά και για την υγρασία, που σπάει με τη ζέστη που εκπέμπουν οι τσίγκοι.

Δείτε ένα παράδειγμα... Οι τσίγγοι μπαίνουν απο τη βορεινή πλευρά και εμποδίζουν τη δημιουργία κρύων ρευμάτων αέρα. Ωστόσο ο ήλιος τη μέρα, χτυπά όλη την επιφάνεια και δημιουργείτε υψηλότερη θερμοκρασία. Στη Γαλλία που εφαρμόζεται η πατέντα, ο μελισσοκόμος μας μιλάει για καλές αποδόσεις. Ωστόσο στην Ελλάδα αρκεί να βρούμε ένα τρόπο να μην μας χτυπάνε οι βορεινοί άνεμοι. Η συγκεκριμένη πατέντα είναι ασύμφορη ειδικά αν έχουμε πολλά μελίσσια..



Ο Δημήτρης απο τη Γαλλία που έστειλε τις φωτογραφίες, εκτός απο αυτή τη πατέντα, μου αποκάλυψε ότι εκεί αρκετοί νέοι μελισσοκόμοι καταφεύγουν και σε άλλες πατέντες, όπως για παράδειγμα αυτές οι φωτογραφίες παρακάτω. Ωστόσο όπως του είπα, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα στην υγρασία, διότι το ναύλον ως γνωστόν αυξάνει τη θερμοκρασία, αλλά ταυτόχρονα και την υγρασία. Συνεπώς ένα τέτοιο λάθος στην Ελλάδα μπορεί να κοστίσει τις ζωές πολλών μελισσιών.. Το δείχνουμε ως παράδειγμα προς αποφυγή, τουλάχιστον για τα δεδομένα της Ελλάδας!








Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Το οποιο πλαστικο δεν αυξανει την υγρασια, αλλα την παγιδευει. Στην εφαρμογη του φιλου με το ανοιγμα στην μια πλευρα, δεν υπαρχει παγιδευση, η υγρασια ειναι τοση οσο και στην ατμοσφαιρα. Αυτο το καλυμα λειτουργει απλα ως αντιανεμικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΓΩ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΑΜΥΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΡΥΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΟΥΤΕ ΝΑΥΛΟΝ ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΓΚΕΣ ΑΠΛΑ ΣΩΣΤΗ ΘΕΣΗ!!!!!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!