Widget Recent Post No.

Θεραπεία βαρρόα με γόνο το Χειμώνα! Το οξαλικό οξύ, τα προβλήματα και η νέα μέθοδος καταπολέμησης!



Καλημέρα, πρίν λίγες μέρες δημοσιευσατε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης γιά την καταπολέμηση Βαρόα με χρήση Οξαλικού οξέος σε ταινίες αραιωμένο με γλυκερίνη,και γράφετε ακριβώς...
Μεγάλη ανατροπή στη καταπολέμηση της βαρρόα: Οξαλικό οξύ & γλυκερίνη σε ταινίες! Αποτελεσματικότητα μεγαλύτερη απο 95%

Σε παλαιότερες αναρτήσεις σας αναφέρετε ποσοστά καταπολέμησης με τις παλαιότερες μεθόδους (ενστάλλαξη -ψεκασμό) 60-80% και χωρίς τα μελίσσια να έχουν γόνους και με αρκετά προβλήματα στην εφαρμογή και στις παρενέργειες.


Από την ημέρα που δημοσιεύσατε την ανακοίνωση του πανεπιστημίου, μας βομβαρδίζετε σχεδόν καθημερινά, να γίνει θεραπεία με Οξαλικό η κάποια άλλη μέθοδο με χημικά ΧΩΡΙΣ ΓΟΝΟΥΣ. Επειδή δεν καταλαβαίνω αλλά νομίζω ότι ποσοστό 95% και με γόνους ειναι καλύτερο από 60-80% και χωρίς γόνους θα ήθελα να μου εξηγήσετε την εμμονή γιά παλαιές μεθόδους και όχι οξαλικό με γλυκερίνη σε ταινίες,ειδικά γιά εμάς στα νησιά που ΠΟΤΕ δεν έχομε ξεγονιασμένα μελίσσια. Ευχαριστώ.
Η ΟΡΕΙΝΗ ΜΕΛΙΣΣΑ ΑΠΑΝΤΑΕΙ
Στις αναρτήσεις που γίνετε λόγος για παρενέργειες στα μελίσσια και μικρή αποτελεσματικότητα 60-80% αναφερόμαστε στο οξαλικό οξύ με τη μέθοδο της ενστάλλαξης. Φυσικά αυτή η αποτελεσματικότητα δεν αναφέρεται στα αποτελέσματα των εργαστηρίων, τα οποία δίνουν άνω του 90% αποτελεσματικότητα για τη δόση των 80γρ διένυδρου οξ. οξέος στα 1700ml σιρόπι (που παράχθηκε απο 1 κιλό ζάχαρη και 1 λίτρο νερό). Η εμπειρία δείχνει ότι με ένα μικρό λάθος στο διαμοιρασμό του σιροπιού, λάθη στις θερμοκρασίες (πχ πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, σφιχτή μελισσόσφαιρα εμποδίζουν το σιρόπι να πέσει πάνω σε όλες τις μέλισσες) μπορεί η αποτελεσματικότητα να μην είναι άνω του 80%. Και πάντα παίζουν και προβλήματα σε απώλειες πλυθησμών, σύμφωνα με εμπειρίες μελισσοκόμων. Ειδικά σε όσα μελίσσια έχουν νοζεμίαση η βαριά προσβολή βαρρόα, το οξ. οξύ φαίνεται να τα αποτελειώνει

Για τη χρήση με ταινίες και γλυκερίνη, το οξαλικό οξύ δεν φαίνεται να επηρεάζει τόσο τις μέλισσες, διότι δεν το καταναλώνουν απο το στόμα όπως γίνετε με την ενστάλλαξη. Πχ όταν κάνουμε ενστάλλαξη αναγκάζουμε τις μέλισσες να φάνε ένα όξινο υγρό, που σίγουρα τις επηρεάζει στη διαβίωση τους. Το οξαλικό οξύ πιστεύετε ότι δρα με δύο τρόπους.
1. Με την επαφή
2. Με τη κατάποση.
Με τη κατάποση έχουμε επιρροή και στις μέλισσες. Το συμπέρασμα ποιό είναι; Με τις ταινίες οι μέλισσες δε τρώνε το οξαλικό οξύ, και τα βαρρόα πεθαίνουν κυρίως με την επαφή. Οπότε δεν έχουμε και τις άσχημες παρενέργειες στα μελίσσια. Η θεραπεία κρατά πολλές ημέρες, αν αναλλογιστούμε ότι με τη παλιά μέθοδο της ενστάλλαξης το φάρμακο δρούσε για το πολύ μια εβδομάδα. Ενώ με τις ταινίες πέφτουν βαρρόα ακόμα και 40 μέρες μετά.

Τις ταινίες τις βάζουμε και με παρουσία γόνου. Για παράδειγμα στα νησιά, τη Κρήτη, τη Κύπρο τη νότια Πελοπόνησσο είναι ιδανική μέθοδος για τώρα το χειμώνα.

Επίσης να μη ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι πολλοί μελισσοκόμοι που εφάρμοσαν την μέθοδο με τις ταινίες και τη γλυκερίνη, διαπίστωσαν μερικές μέλισσες νεκρές στην είσοδο απο 30 έως 100, και ότι η αποτελεσματικότητα δεν είναι τόσο μεγάλη όπως λέει το Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με μερικές μαρτυρίες. Ωστόσο όλοι οι μελισσοκόμοι που ισχυρίζονται κάτι τέτοιο, δεν έχουν κάνει κάποια επίσημη μέτρηση έτσι ώστε να το αποδείξουν. Μένει να πειραματιστούμε και μόνοι μας ως μελισσοκόμοι, σε λίγα μελίσσια πρώτα να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει και τι αποτελεσματικότητα υπάρχει.
Για τη μέθοδο μπορείτε να διαβάσετε εδώ
Μεγάλη ανατροπή στη καταπολέμηση της βαρρόα: Οξαλικό οξύ & γλυκερίνη σε ταινίες! Αποτελεσματικότητα μεγαλύτερη απο 95%

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια