Widget Recent Post No.

Χυμός λεμονιού κατά της βαρρόα




Σήμερα συνάδελφοι θα μιλήσουμε για κάτι καινούργιο. Ένα βιολογικό όπλο κατα της βαρρόα που λίγοι μελισσοκόμοι γνωρίζουν. Ακούγοντας εμπειρίες μελισσοκόμων , διαβάζοντας έρευνες του εξωτερικού , και ψάχνοντας για αυτό το νέο βιολογικό όπλο , σήμερα έχω κάποια πράγματα να σας γράψω. Η θεραπεία βασίζεται σε διάλυμα που φτιάχνουμε από φυσικό ανεπεξέργαστο χυμό λεμονιού και σιρόπι ζάχαρης. Πρόκειται για 100% βιολογική εφαρμογή και δεν αφήνει καθόλου υπολείμματα στην κυψέλη μας. Πάμε να δούμε όμως κάποια χρήσιμα πραγματάκια.

Το λεμόνι όπως και όλα τα οξέα , βλάπτουν τις μέλισσες μας. Άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο (εξαρτάται από την δοσολογία). Αδιαμφισβήτητα το οξύ που έχει την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα θνησιμότητας στα βαρρόα είναι το οξαλικό οξύ με ποσοστά θανάτωσης άνω του 90%. Θα έχουμε παρατηρήσει όλοι όμως ότι μετά από κάθε εφαρμογή βρίσκουμε αρκετές μέλισσες νεκρές , και ειδικά σε όσους υπερβαίνουν τα 60 γραμμάρια (διένυδρο οξ. οξύ σε 1660ml σιρόπι). Δεν θα μπορούσε να αποτελεί  εξαίρεση και το λεμόνι. Όμως πάμε να δούμε και την αποτελεσματικότητα που έχει στην αντιμετώπιση των βαρρόα.




 Σύμφωνα με μια ξένη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο το 2007 - 2008 συμπεραίνουμε τα εξής:

1. Σε 1 λίτρο σιρόπι 1/1 (νερό - ζάχαρη) που προστέθηκε χυμός λεμονιού 100 ml η αποτελεσματικότητα έφτασε το ποσοστό 32.514%.
2. Σε 1 λίτρο σιρόπι 1/1 που προστέθηκε χυμός λεμονιού 250ml η αποτελεσματικότητα έφτασε το ποσοστό 40.577%.
3. Σε 1 λίτρο σιρόπι 1/1 που προστέθηκε χυμός λεμονιού 500ml η αποτελεσματικότητα έφτασε το ποσοστό  82.88%.
4.Σε 1 λίτρο σιρόπι 1/1 που προστέθηκε χυμός λεμονιού 750ml η αποτελεσματικότητα έφτασε το ποσοστό  82.88%.
5. Και η εφαρμογή με 100% φυσικό χυμό λεμονιού χωρίς προσθήκη σιροπιού , η αποτελεσματικότητα έφτασε το ποσοστό 86.613%.
Στα μελίσσια χορηγήθηκαν 5ml ανα πλαίσιο πληθυσμού.


Σε επικοινωνία που ήρθα με ελληνικό πανεπιστήμιο (ΑΠΘ) δήλωσε ότι πραγματοποιώντας αντίστοιχες έρευνες δεν επιβεβαιώθηκαν τα παραπάνω. Η αποτελεσματικότητα ήταν αρκετά χαμηλότερη. Προσωπικά δεν είμαι σε θέση να κατακρίνω αυτήν την θεραπεία , διότι φίλοι της σελίδας που επικοινώνησαν μαζί μας , είπαν ότι ο χυμός λεμονιού - με δοσολογία 50% σιροπι 1/1 + 50%  χυμός λεμονιού και 5 ml ανα πλαίσιο πλυθησμού - είχε αρκετά καλά αποτελέσματα , ειδικά για ένα καλό ξελάφρωμα!

Ορεινή Μέλισσα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια