Widget Recent Post No.

6 τρόποι να πολεμήσουμε τη νοζεμίαση στο μελισσοκομείο, Ερευνητές αποκαλύπτουν ανατρεπτικά δεδομένα!!!


Η νοζεμίαση είναι η ασθένεια που θερίζει τα μελίσσια τη σήμερον ημέρα!!! Θεωρούμε απαραίτητο λοιπόν να σώσουμε τους μελισσοκόμους δίνοντας τους γνώση μέσα απο την Ορεινή Μέλισσα. Γι αυτό συγκεντρώσαμε δεδομένα απο τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας, και λύσεις απο επαγγελματίες μελισσοκόμους, προκειμένου να δοθεί μια λύση! Μεθόδους βασισμένες σε έρευνες με υψηλά αποτελέσματα!

Σύμφωνα με επιστημονικές αναφορές, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά της νοζεμίασης δεν δίνουν σίγουρη λύση στο πρόβλημα. Δεν θεραπεύεται η ασθένεια. Πχ αν διαπιστώσουμε νοζεμίαση στα μελίσσια, και δώσουμε κάποιο φάρμακο, η ασθένεια δε πρόκειται να εξαφανιστεί 1-2 εβδομάδες μετά. Αυτός είναι και ο ουσιαστικός λόγος που η πρόληψη κατά της νοζεμίασης γίνετε νωρίς το φθινόπωρο, έτσι ώστε να περιοριστεί όταν είναι πολύ νωρίς. Όπως τόνισε ένας ερευνητής μελισσοκόμος "Έχω εφαρμόσει πολλά φάρμακα για τη νοζεμίαση, νόμιμα αλλά και παράνομα. Δεν είδα απο κανένα αποτέλεσμα. Η λύση είναι στη πρόληψη και τους χειρισμούς".

Μια έρευνα απο το Ιννσιτούτο Μελισσοκομίας. Αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος HIVE ALIVE κατά της νοζεμίασης. Πρόκειται για ένα σκεύασμα βασισμένο στη θυμόλη και εκχυλίσματα φυκιών. Η θυμόλη είναι γνωστό ότι βοηθάει κατά της νοζεμίασης


Μέθοδοι να προλάβουμε τη νοζεμίαση
1. Σφιχτά μελίσσια
2. Νέες κηρήθρες, όχι πάνω απο 5 χρονών
3. Αεριζόμενοι πάτοι
4. Όχι τροφοδοσίες με σιρόπι το χειμώνα
5. Απολύμανση κυψελών
6. Επιλογή κηρηθρών για ξεχειμώνιασμα
Για το ξεχειμώνιασμα πρέπει να επιλέγουμε τις πιο νέες κηρήθρες όσο αυτό είναι δυνατό. Όσο νεότερες κηρήθρες τόσο καλύτερο. Οι παλιές κηρήθρες κουβαλλούν ασθένειες και μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στα μελίσσια. Είναι μεγάλο λάθος αυτά που ακούγονται κατα διαστήματα για "ξίσιμο παλιών κηρηθρών" ή διατήρηση πλαισίων πάνω απο 5ετία. Μερικοί λένε να αντικαθιστούμε τις κηρήθρες κάθε 2 χρόνια, αλλά το σωστό είναι μετά τα 5 χρόνια. Μερικοί μελισσοκόμοι κρατάνε 8 και 10 χρονών κηρήθρες, είναι φυσικό λοιπόν να είναι βεβαρημένες με ένα σωρό σπόρους ασθενειών.


Κόλπο να αφαιρέσουμε τις μαύρες κηρήθρες εύκολα..
Το φθινόπωρο και το Καλοκαίρι με τους τρύγους είναι πρώτης τάξεος ευκαιρία να απομακρύνουμε τις παλιες κηρήθρες απο τη γονοφωλιά. Χρειαζόμαστε καθαρές κηρήθρες για ξεχειμώνιασμα στη γονοφωλιά.

Πολύ σημαντικό το κάψιμο της κυψέλης
Είναι απολύτως απαραίτητη η απολύμανση κάθε χρόνο. Με αυτό το τρόπο ότι ασθένεια έχει κατακάτσει στο ξύλο απολυμαίνετε. Απο ασκοσφαίρωση, νοζεμίαση, σηψηγονίες ή άλλα μικρόβια ή μύκητες.

Τρόπος μετάδοσης - εξάπλωσης της νοζεμίασης...
Το χειμώνα οι μέλισσες δεν πετάνε. Η νοζεμίαση συσσορεύεται στα περιττώματα τους. Οι μέλισσες στην ανάγκη τους να αφοδεύσουν διασκορπίζουν τους σπόρους μέσα στη κυψέλη. Έτσι η κυψέλη πλέον είναι μολυσμένη και χρειάζεται απολύμανση για να καθαρίσει. Απο την φωτιά δεν επιζεί τίποτα.

Το ήξερες αυτό; Η σπόροι της νοζεμίασης ζούν 2 χρόνια μέσα στη κυψέλη. Συνεπώς οι μέλισσες που διασκορπίζουν τους σπόρους άθελα τους, αυτοί μένουν ενεργοί για δύο ολόκληρα έτη. Εκεί καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η απολύμανση της κυψέλης κάθε χρόνο.

Για ξύλινες κυψέλες: Η απολύμανση γίνετε με φλόγιστρο
Για πλαστικές κυψέλες: Η απολύμανση γίνετε με χλωρίνη. Ανακατεύουμε 10 μέρη νερό με 1 μέρος χλωρίνη. Η χλωρίνη δεν αφήνει κανένα μικροοργανισμό να επιβιώσει

Ένα πολύ σημαντικό σε κάθε μελισσοκομείο να υπάρχουν ανοιχτοί πάτοι. Όλα τα σκουπίδια της κυψέλης πέφτουν στο έδαφος και το μελίσσι αερίζεται καλά. Μερικοί μελισσοκόμοι υποστηρίζουν ότι κρυώνουν τα μελίσσια. Σύμφωνα όμως με κάποιες ερευνητικές μετρήσεις ο σταθερός πάτος συγκριτικά με τον ανοιχτό πάτο δεν έχει καμία διαφορά στην εσωτερική θερμοκρασία του μελισσιού.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια