Widget Recent Post No.

Το φθινοπωρινό - χειμωνιάτικο μελισσοκομικό φυτό που κάνει το θαύμα του στα μελίσσια...



Έχουμε διαβάσει κατά καιρούς για διάφορα μελισσοκομικά φυτά που μπορούμε να φυτέψουμε στο κήπο ή στο κτήμα μας, και να συλλέγουν οι μέλισσες νέκταρ και γύρη όλες τις εποχές. Πρόκειται για μια ιδανική λύση για όσους κρατάνε μελίσσια, στατικά, και όχι νομαδικά, δηλαδή δεν μεταφέρουν τις κυψέλες τους. Όλοι γνωρίζουμε την φακελωτή, που αποτελεί ένα απο τα πιο γνωστά μελισσοκομικά φυτά, καλλιέργειας, για ενίσχυση των μελισσιών Άνοιξη Καλοκαίρι και φθινόπωρο.


Ωστόσο σήμερα σας έχω ένα μελισσοκομικό φυτό, το οποίο έχει την πθιο συνεχόμενη ανθοφορία, την πιο κρίσιμη εποχή του χρόνου. Όλοι ξέρουμε πόσο ανάγκη έχουν τα μελίσσια μας, μια ανθοφορία το φθινόπωρο, αλλά τι γίνετε όταν αυτή η ανθοφορία συνεχίζεται μέχρι το χειμώνα και δίνει ακατάπαυστα μέλι και γύρη; Μια ανθοφορία που απο την φύτευση της, δεν χρειάζεται περιποίηση, ζεί για πολλά πολλά χρόνια, και τα μελίσσια την δουλεύουν ασταμάτητα κάθε χρόνο; Μπορείτε να φανταστείτε για ποιό μελισσοκομικό φυτό θα μιλήσουμε σήμερα;

Μα φυσικά το δεντρολίβανο! Ένα θαμνώδες δέντρο, το οποίο συναντάμε παντού στις έπαυλες, αλλά και τους φράχτες πολλών σπιτιών. Πρόκειται για ένα άριστο μελισσοκομικό φυτό το οποίο είναι πολύ αποδοτικό τους Μήνες Οκτώβριο - Νοέμβριο - Δεκέμβιο και όσο μεγαλύτερη η έκταση της φύτευσης, τόσο περισσότερο και το μέλι. Πολλοί μελισσοκόμοι μάλιστα επιλέγουν την θέση του μελισσοκομείου τους να είναι κοντά στα προάστια πόλεων, μιας και το δεντρολίβανι είναι στην φούρια του εντός τέτοιων περιοχών! Το δεντρολίβανο είναι ένας μόβ παράδεισος για τις μέλισσες.

Έχω δεί χρονιές που είναι ανθισμένη η κουμαριά, το ρείκι, η ακονιζιά και οι μέλισσες τρελαίνονται επάνω στο δεντρολίβανο! Το μελισσοκομείο μου είναι τοποθετημένο δίπλα σε δεντρολίβανο, όχι πολλά δέντρα, αλλά είναι πλέον αρκετά, για να συγκεντρώσω εμπειρία και πλέον να πιστέψω ότι πρόκειται για το καλύτερο μελισσοκομικό φυτό που φυτεύεται απο το μελισσοκόμο και βοηθάει πολύ τα μελίσσια.

Οι μέλισσες βουίζουν κάθε φορά που επισκέπτομαι το μέρος με τα δεντρολίβανα! Τόσο έντονο βουητό, που νιώθεις την χαρά και την μανία των μελισσών για συλλογή τροφής. Το βουητό θα θύμιζε σμηνουργία, μιλάμε για τόσες πολλές μέλισσες, πράγμα που δηλώνει την ποιότητα του νέκταρ και της γύρης που δίνει, για να δουλεύουν έτσι τα μελισσάκια.

Πάρτε μια γεύση λοιπόν...









Και αποτέλεσμα στα μελίσσια που είναι δίπλα...


Και ένα βιντεάκι... 

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. συγνωμη αλλα το φυτο στις εικονες δεν ειναι δεντρολιβανο? γιωργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!