Widget Recent Post No.

Αγορά μελισσιών! Τι πρέπει να προσέξω για να μην με πιάσουν «κορόιδο»! Πότε είναι καλύτερα να ξεκινήσω!



Είναι γνωστό ότι οι νέοι μελισσοκόμοι είναι οι πρώτοι που εξαπατώνται στον κλάδο της μελισσοκομίας. Ερχόμενοι με αγάπη και ζήλο για τη μελισσοκομία, δεν σκέφτονται καθαρά και πολλές φορές αγοράζουν ότι τους πασάρουν πετώντας τα χρήματα τους άσκοπα. Μερικά παραδείγματα απάτης που διαπράττουν οι παλιοί μελισσοκόμοι έναντι των νέων είναι να:

  • Τους πουλήσουν άρρωστα μελίσσια.
  • Να τους πουλήσουν μαζί με το σμήνος και τις άχρηστες παλιές τους κυψέλες.
  • Οι κηρήθρες του μελισσιού να είναι μαύρες και παλιές.
  • Τα μελίσσια να είναι μικρότερα από αυτό που πληρώθηκε και συμφωνήθηκε. πχ αν πλήρωσε ο νέος 100 ευρώ ένα μελίσσι με 10 ευρώ κάθε κηρήθρα/πλαίσιο, το μελίσσι να είναι πραγματικά 5 πλαισια δηλαδή να αξίζει 50 ευρώ και όχι 100. Τέτοια απάτη είναι αρκετά συχνή στον κλάδο της μελισσοκομίας.
  • Το μελίσσι να έχει παλιά βασίλισσα. Κανονικά η βασίλισσα του μελισσιού που αγοράζουμε πρέπει να είναι μικρότερη από 1 χρονών.
  • Μαζί με τα μελίσσια πολλές φορές να θέλουν να τους φορτώσουν και άλλα παλιά εργαλεία μηχανήματα. Ο νέος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, στο τι αγοράζει και το τι χρειάζεται.

Ο νέος και άπειρος μελισσοκόμος δεν πρέπει ποτέ να πέφτει σε αυτές τις παγίδες. Φυσικά δεν γίνετε να τα γνωρίζει όλα αυτά απο την αρχή γι αυτό η αγορά των μελισσιών πρέπει να γίνετε επι τόπου στο μελισσοκομείο, και όχι παράδοση κατευθείαν χωρίς να δούμε τι πέρνουμε (γουρούνι στο σακί). Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάρουμε μαζί μας και έναν έμπειρο μελισσοκόμο έτσι ώστε να διαπιστώσει οτι όντως τα μελίσσια είναι υγιή και δεν έχουν κάποιο πρόβλημα.

Αν όμως δεν έχουμε την δυνατότητα να πάρουμε έμπειρο μελισσοκόμο, δείτε πως θα ξεχωρίσουμε ενα υγιές μελίσσι με νέα βασίλισσα. 

Ο γόνος πρέπει να είναι συμπαγής, δηλαδή να μην έχει κενά ανάμεσα. (ο γόνος είναι οι προνύμφες που ανατρέφουν οι μέλισσες). Μια καλή βασίλισσα δεν αφήνει κενά στην κηρήθρα όταν γεννάει, και η εικόνα που πρέπει να βλέπουμε στα πλαίσια είναι η παρακάτω. Βλέπουμε γόνο σφραγισμένο χωρίς κενά! 









Οι κηρήθρες που έχει μέσα πρέπει να είναι καινούργιες και όχι μαύρες. Δείτε παρακάτω μερικές φρεσκοκτισμένες κηρήθρες...





Στο κέντρο (εικόνα 6, παρακάτω) βλέπουμε τη βασίλισσα. Το χρώμα δηλώνει το έτος γέννησης. Πέριση ήταν πράσινο, φέτος μπλέ.

Δείτε πιο αναλυτικά τα χρώματα της βασίλισσας κάθε χρόνο!
2010, 2020 και 2015 ΜΠΛΕ
2011, 2021 και 2016 ΑΣΠΡΟ
2012, 2022 και 2017 ΚΙΤΡΙΝΟ 
2013, 2023 και 2018 ΚΟΚΚΙΝΟ
2014 και 2019 ΠΡΑΣΙΝΟ

Έτσι καταλαβαίνουμε την ηλικία της βασίλισσας αν είναι βαμμένη.


ΕΙΚΟΝΑ 6


Οι κηρήθρες δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι έτσι ή χειρότερα, δηλαδή μαύρες. 






Να πάρω μελίσσια μαζί με την κυψέλη η όχι;
Ξέρουμε οτι αν είσαι νέος μελισσοκόμος σκέφτεσαι και θέλεις να τις πάρεις έτοιμες δηλαδή κυψέλη + μελίσσι μαζί, όμως πιστεύω οτι αυτό οδηγεί πολλές φορές στο να ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα. Ο μελισσοκόμος που θα πουλήσει την παλιά του κυψέλη, θα την πουλήσει για καινούργια, ενώ ο χρόνος ζωής της είναι πολύ μικρότερος. 

Έτσι εσύ που θέλεις να προμηθευτείς τα πρώτα μελισσάκια σου καλύτερα πήγαινε και αγόρασε απο ένα κατάστημα καινούργιες ξύλινες η πλαστικές κυψέλες για να είσαι σωστά προετοιμασμένος και να ξοδέψεις λιγότερα χρήματα. Οι ξύλινες κυψέλες χωρίς δεύτερο όροφο κοστίζουν περίπου 25 ευρώ, ενώ με δεύτερο όροφο περίπου 38. Θέλουν πέρασμα με λινέλαιο και βάψιμο για να χρησιμοποιηθούν.  Οι πλαστικές κυψέλες κοστίζουν σχεδόν διπλάσια τιμή απο τις ξύλινες όμως δεν χρειάζονται καμία συντήρηση και αντέχουν πάρα πολλά.

Πόσο κοστίζει ένα μελίσσι;
Εξαρτάται απο τό πόσο μεγάλο είναι. Συνήθως ένα μελίσσι που έχει 10 πλαίσια σε πλυθησμό (μια γεμάτη κυψέλη) κάνει 100-130 ευρώ, χωρίς την κυψέλη. Αν είναι παραφυάδα (παραφυάδα ονομάζουμε το καινούργιο μελίσσι που δημιουργούμε) και είναι 5 πλαίσια τότε πληρώνουμε περίπου 50-60 ευρώ. 

Πότε είναι καλύτερα να ξεκινήσω;
Άνοιξη!
Είναι γεγονός πως την Άνοιξη είναι η εποχή που τα μελίσσια πολλαπλασιάζονται και σμηνουργούν. Τότε έχουν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι να μας δώσουν και μπορούμε να τα βρούμε αρκετά οικονομικά πχ 10, 12 ευρώ το πλαίσιο. Μια μονή κυψέλη χωρά 10 πλαίσια, οπότε μια παραφυάδα 5 πλαισίων (νέο μελίσσι)  κοστίζει περίπου 50-60 ευρώ μαζί με τη βασίλισσα. Το μόνο κακό που έχει η άνοιξη είναι οτι ο μελισσοκομικός φόρτος είναι αρκετά έντονος, και ένας μελισσοκόμος που δεν έχει ιδέα απο μελίσσια δύσκολα θα τα βγάλει πέρα. 

Φθινόπωρο!
Μια άλλη καλή εποχή για ξεκίνημα είναι το φθινόπωρο. Τότε τα μελίσσια είναι "μουδιασμένα" και ο μελισσοκόμος δεν χρειάζεται να κάνει πολλές μελισσοκομικές εργασίες. Οτι πρέπει για να ξεκινήσει κάποιος να μαθαίνει τα πρώτα του πράγματα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια