Widget Recent Post No.

Φουλ θερμομόνωση της κυψέλης και ανάπτυξη γόνου: Σούπερ πατέντα. Δείτε αποτελέσματα...



Ένα πολύ επίκαιρο θέμα για το οποίο γίνεται συζήτηση τον τελευταίο καιρό είναι πως μπορούμε να πετύχουμε καλύτερη θερμομόνωση στις κυψέλες χρησιμοποιώντας απλά και φτηνά υλικά. Μετά από τρία χρόνια χρήσης της πατέντας και μελετώντας τις θετικές επιδράσεις στο ξεχειμώνιασμα και τη γρήγορη-πρώιμη ανάπτυξη των μελισσιών στη Βόρεια Ελλάδα (Βέροια),αποφάσισα περίπου δύο μήνες πριν να προτείνω τη χρήση της ανακλαστικής μεμβράνης. Όπως έχω τονίσει πρέπει να καλύπτουμε πλήρως όλα τα πλαίσια για να πετύχουμε τη μέγιστη θερμομόνωση. Αν αφήσουμε κενό μαζί με τη διαφυγή της υγρασίας θα έχουμε και απώλεια θερμότητας.


Το άνοιγμα για τη μελισσοτροφή γίνεται ελαφρώς μπροστά (ή πίσω) διότι έχω παρατηρήσει ότι η μελισσόσφαιρα ακόμη και στα δυνατά μελίσσια μετακινείται συνήθως προς το πιο ζεστό σημείο της κυψέλης. Επίσης οι μέλισσες πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση στην τροφή από τρία πλαίσια γιατί όπως θα δείτε παρακάτω τόσοι είναι και πρώτοι γόνοι που έχουν τα μελίσσια στις αρχές Γενάρη.



Μετά τις χιονοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες στα τέλη Δεκέμβρη ανέβηκε η θερμοκρασία με αποτέλεσμα να έρθουν στις κυψέλες μας οι πρώτες γύρες. Έχοντας λοιπόν διαμορφώσει μια ζεστή φωλιά για τις μέλισσές μας με την χρήση της ανακλαστικής μεμβράνης και με τη φρέσκια γύρη, οι βασίλισσες ξεκίνησαν να ρίχνουν γόνους πολύ νωρίς για άλλη μια χρονιά.





Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφίες (11/1/2016) με τις καλοταϊσμένες βασίλισσες και τους πρώτους σφραγισμένους γόνους της χρονιάς.
















Κι ένα βίντεο με τις βασίλισσες να περπατούν περήφανες πάνω στο πλαίσιο.


Τώρα οι ανάγκες του μελισσιού αυξάνονται διαρκώς με την εκτροφή του νέου γόνου, οπότε είναι η πιο κατάλληλη εποχή για την προσθήκη μιας ποιοτικής μελισσοτροφής που πρέπει να τοποθετείται πάνω από την ανακλαστική μεμβράνη όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Έτσι θα πετύχουμε ταχύτατη ανάπτυξη στα μελίσσια μας με τα αποτελέσματα να είναι ορατά πολύ νωρίς μες το Φλεβάρη. Βέβαια για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχουμε κάνει τους κατάλληλους χειρισμούς στο τέλος του φθινοπώρου.




Όπως γνωρίζουμε αν οι νεαρές μέλισσες (ο γόνος) τραφούν σωστά τότε παρατείνεται η διάρκεια ζωής τους και γίνονται πιο ανθεκτικές στις αντίξοες συνθήκες του χειμώνα γι’ αυτό μεταφέρω τα μελίσσια μου στην ανθοφορία της κουμαριάς και ταυτόχρονα τροφοδοτώ με γυρεόπιτα δικής μου παραγωγής κι όχι υποκατάστατο γύρης.



Στη συνέχεια παρακολουθείστε ένα βίντεο από το νεαρό μελισσοκόμο Αντώνη που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την πατέντα και είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα.





Επιμέλεια κειμένου Λεωνίδας Τσιαμήτρος
Πηγή queenbeegr.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια