Widget Recent Post No.

Άχνη ζάχαρη εμπορίου - Τελικά βλάπτει τις μέλισσες;


Πολλοί συνάδελφοι , μας έχουν θέσει την ερώτηση αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την παρασκευή της ζυμωτής τους τροφής την κοινή άχνη ζάχαρη που κυκλοφορεί στο εμπόριο. Έχει γίνει ευρέως γνωστό τελευταία , ότι η περιεκτικότητα της σε άμυλο βλάπτει τον οργανισμό της μέλισσας. Ωστόσο εμείς σήμερα συγκεντρώσαμε κάποιες πληροφορίες - οι οποίες όπως πάντα στηρίζονται πάνω σε έρευνες - που αποδεικνύουν ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Η ζάχαρη άχνη εμπορίου έχει μικρή ποσότητα αμύλου (2%) για την οποία γράφτηκε και ειπώθηκε ότι είναι τοξική για τις μέλισσες χωρίς όμως να γίνουν τα σχετικά πειράματα. Αντίθετα από ότι πιστεύεται, οι μέλισσες μπορούν να διασπάσουν εύκολα το άμυλο με το ένζυμο αμυλάση (διαστάση) που παράγουν από τους υποφαρυγικούς τους αδένες.

 Σε πειράματα που έγιναν στην Αυστρία και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Apidologie το έτος 2005, σελ. 547-557, οι επιστήμονες συμπέραιναν ότι οι εργάτριες μέλισσες δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το άμυλο γιατί το διασπούν με τα ένζυμα που διαθέτουν. Πρόβλημα έχουν οι κηφήνες οι οποίοι δεν διαθέτουν τους κατάλληλους αδένες για να παράγουν το ένζυμο. Το χειμώνα όμως δεν υπάρχουν κηφήνες και έτσι το ζαχαροζύμαρο με ζάχαρη άχνη εμπορίου είναι ασφαλές για τις μέλισσες.

Όπως καταλαβαίνεται φίλες και φίλοι μπορείτε άφοβα να χρησιμοποιήσετε άχνη ζάχαρη εμπορίου στις τροφές σας , χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Βάλτε στις τροφές σας το δικό σας μελάκι και παρασκευάστε ζυμάρια , που οι μελισσούλες σας θα γλύφουν και τα "δάχτυλα" τους!

Οι ερευνητές στην χώρα μας , και συγκεκριμένα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στηρίζει αυτή την θέση...

Η ζάχαρη άχνη του εμπορίου που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική περιέχει άμυλο ως βοηθητικό ροής το οποίο αναφέρεται ως τοξικό για τις μέλισσες. Στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας δοκιμάστηκε η χρήση τέτοια ζάχαρης με επίπαση απευθείας στις μέλισσες και συγκρίθηκε με την αλεσμένη κρυσταλλική ζάχαρη. Στα πρωταρχικά αυτά πειράματα δεν εντοπίστηκαν στοιχεία τοξικότητας της ζάχαρης εμπορίου.

Είναι πιθανό η συγκέντρωση του αμύλου να είναι τόσο χαμηλή που να μην επηρεάζει αρνητικά τις μέλισσες. Χρειάζεται όμως περαιτέρω διερεύνηση και χρησιμοποίησή της ζάχαρης άχνης εμπορίου και στο ζαχαροζύμαρο προτού τη θεωρήσουμε εντελώς ακίνδυνη. Δοκιμάστε με ένα – δύο μελίσσια και εφόσον δεν εμφανιστούν μεγάλοι αριθμοί νεκρών μελισσών στην είσοδο, χρησιμοποιείστε την και για το υπόλοιπο μελισσοκομείο.

Διαβάστε επίσης : Ζυμωτή τροφή με μέλι: Φτιάξε την μόνος σου!!

Ορεινή Μέλισσα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια