Widget Recent Post No.

Πρόβλημα ανάπτυξης στα μελίσσια. Θεραπεία για βαρρόα γίνετε τώρα; Χειρισμοί της εβδομάδας


Σήμερα έκανα επιθεώρηση στα μελίσσια μου, και ανησύχησα ιδιαίτερα με αυτά που είδα. Πολλά μελίσσια δεν είχαν την απαραίτητη ανάπτυξη της εποχής και τον γόνο που περίμενα. Η βαρρόα σε μερικά μελίσσια που δεν έγινε φθινοπωρινή καταπολέμηση, προχώρησε τόσο πολύ, που φαινόταν τα ακάρεα να περπατάνε πάνω στις μέλισσες. Η γενικότερη εικόνα των μελισσιών, με κάνει να ξεκινήσω εντατικούς χειρισμούς, προκειμένου να σωθούν όσο περισσότερα μελίσσια γίνετε το χειμώνα. Σήμερα θέλω να σας δείξω αναλυτικά τι έκανα στα μελίσσια μου και να βοηθήσω όσους περισσότερους νέους μελισσοκόμους μπορώ.

Ας το πιάσουμε απο την αρχή... Λοιπόν και να τα πάρουμε ένα ένα με τη σειρά!

1. Μελίσσια με έλλειψη γόνου - Μελίσσια με μικρό πλυθησμό
Μελίσσια με πλυθησμό και έλλειψη γόνου, είναι πολύ δύσκολο να τα αναστήσουμε. Όταν για κάποιο λόγο έχει πρόβλημα η βασίλισσα και δεν γεννάει, δε μπορούμε να κάνουμε και πολλά. Βέβαια υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην έχει τροφή το μελίσσι. Αν δεν έχει τροφή ταίζουμε επειγόντως...  Στη περίπτωση αυτή το μελίσσι έχει μια σταλιά γόνο, και αρκετό πλυθησμό που δεν δικαιολογεί αυτή την ανάπτυξη. Υπάρχει και η άλλη περίπτωση όμως! Ένα μελίσσι να προσπαθεί να μεγαλώσει με όλη του τη δύναμη! Ο πεπειραμένος μελισσοκόμος επιθεωρώντας ένα ένα τα μελίσσια, βλέπει ποιο θέλει να αναπτυχθεί αλλά δεν του φτάνει ο πλυθησμός, και ποιό έχει κακή βασίλισσα. Ένα μελίσσι που "Χαροπαλεύει" να αναπτυχθεί και δεν φτάνει ο πλυθησμός του, έχει αυτή την εικόνα....



Όταν δούμε μελίσσι με αρκετά εκταταμένο γόνο σε σχέση με το μέγεθος του, πρέπει να το ενισχύσουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Η καλύτερη μέθοδος είναι δίνοντας ένα σφραγισμένο γόνο, σε στάδιο εκκόλαψης! Δηλαδή ο γόνος να είναι όσο γίνετε πιο ώριμος! Να έχει έτοιμες μέλισσες που σκάνε. Με αυτό το τρόπο δεν υπάρχει η πιθανότητα της ψύξης. Δηλαδή να κρυώσει ο γόνος. Η μέθοδος αυτή ενδείκνυται όταν ο καιρός είναι μαλακός ακόμα, και δεν έχουν αρχήσει βοριάδες και έντονα κρύα. Με τον γόνο το μελίσσι θα πάρει πολύ μεγάλη δύναμ, και μέσα σε 1-2 εβδομάδες η ανάπτυξη θα είναι κάθετη! Φροντίζουμε να βάλουμε και μια δίκιλη τροφή για να πάρει τα πάνω του το μελίσσι. Ο γόνος στο πλαίσιο γύρω γύρω πρέπει να έχει μπόλικα μέλια αυτή την εποχή.

2. Η εξάπλωση της βαρρόα...
Ο Οκτώμβριος χαρακτιρίζεται απο μια έκρηξη της βαρρόα. Δεν υπάρχει εποχή που ο πλυθησμός της βαρρόα να είναι τόσο μεγάλος. Ξέρετε γιατί; Θα σας πω ένα παράδειγμα. Έχουμε ένα μελίσσι την Άνοιξη που έχει επιζήσει μετά απο τη θεραπεία μας 1 και μοναδική βαρρόα. Αυτή η βαρρόα θα αρχήσει να τετραπλασιάζεται κάθε 21 ημέρες. Τη πρώτη φορά η 1 θα γίνει 4, μετά οι 4 θα γίνουν 16, οι 16 θα γίνουν 64.... Μέχρι που θα γίνουν χιλιάδες! Τον οκρώμβριο λοιπόν φτάνει στο κορύφωμα της η κατάσταση και οι βαρρόες είναι χιλιάδες.

Το κόλπο αυτή την εποχή δεν είναι να θεραπεύσουμε τα μελίσσια, αλλά να τα ξελαφρώσουμε για να αναπτυχθούν. Δηλαδή να εφαρμόσουμε μια πρόχειρη θεραπεία, έστω και με ύπαρξη γόνου, προκειμένου να πέσει ένα μέρος των βαρρόα, και τα μελίσσια να αναπτυχθούν με όλη τους τη δύναμη. Εγώ αυτή τη φορά εφάρμοσα θεραπεία με το HIVECLEAN, ρίχνοντας 15ml ανα δεκάρι μελίσσι. Είναι σκεύασμα με διάφορα οξέα, και αιθέρια έλαια βιολογικό, και απο την εμπειρία κάνει αρκετή δουλειά. Είναι ότι πρέπει για να ξελαφρώσουν τα μελίσσια και να πάρουν μπρός πριν τον ερχομό του χειμώνα...

Μπορείτε να το προμηθευτείτε εδώ



3. Πρόληψη κατά της νοζεμίασης
Φέτος έκανα μια αρκετά αποτελεσματική μέθοδο για πρόληψη κατά της νοζεμίασης. Αγόρασα έτοιμο ζυμάρι με nozevit απο την Αρκαδική Μελισσοκομία, και όπως ήδη βλέπω τα μελίσσια πήραν γρήγορα το δρόμο της ανάπτυξης. Η τροφή της Αρκαδικής μελισσοκομίας περιέχει 2.5ml nozevit ανα κιλό, δηλαδή όση δόση χρειάεται κάθε μελίσσι. Δίνουμε δύο κιλά σε κάθε μελίσσι 1 κάθε 8 μέρες περίπου και γίνετε άριστη δουλειά. Για να προμηθευτείτε το ζυμάρι αυτό...

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. τελικα το HIVECLEAN, είναι για θεραπεια ή για ξαλάφρωμα ή για διαγνωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στη περίπτωση που έχουμε τους κλασσικούς και όχι τους διάτρητους πάτους τότε τι γίνεται? Δουλεύει? Ψωφάνε τα ακάρεα που πεφτουν κάτω ή ανεβαίνουν ξανά στις μέλισσες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φιλε 2.41
    Στην περιπτωση αυτη βαζουμε χαρτονι με βαζελινη
    και λιγο λαδι,μετα το πεταμε.
    Μανθος-Αθηνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. θέλει περίπου 120 -180 ευρό πούλα τα 200 μελίσσια, είναι λίγο ακριβό !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!