Widget Recent Post No.

Αποκαλύψεις για το μέλι. Τι ισχύει με τις νοθείες; Πόσο εύκολα φτάνει στο βαζάκι; Και τι κρύβεται απο πίσω...



Αποκαλύψεις για το μέλι. Τι ισχύει με τις νοθείες; Πόσο εύκολα φτάνει στο βαζάκι; Και τι κρύβεται απο πίσω... Γράφουμε αυτή την ανάρτηση, για να ανοίξουμε τα μάτια του κόσμου, και να μαθευτεί επιτέλους η αλήθεια!

Όπως λέει ένας μεγάλος ερευνητής της Ελλάδας "Το καλύτερο μέλι είναι αυτό που παράγει η μέλισσα". Και σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες στην Ελλάδα, το Ελληνικό μέλι έχει θεραπευτικές ιδιότητες, όσο κανένα άλλο στο κόσμο. Στην Ελλάδα έχουμε μια τεράστια ποικιλία απο εκτάσεις λουλουδιών, και σε συνδυασμό με τον εύκρατο μας κλίμα, συντελούν στο να παραχθεί ένας πραγματικός θησαυρός. Ένα μέλι που δεν μπορεί να παραχθεί πουθενά αλλού σε ολόκληρο το κόσμο. Και δεν είναι καθόλου υπερβολές, διότι υπάρχουν έγκυρες έρευνες απο το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης!

Δυστυχώς στις μέρες μας, οι Έλληνες καταναλωτές πολλές φορές δεν εκτιμούν αυτό το εκπληκτικό προϊόν, που έχουν στο ντουλάπι τους, και συνήθως ακούγονται διάφορα σχόλια του τύπου: "Καλά εσείς οι μελισσοκόμοι όλο το χρόνο κάθεστε, και βάζετε τις μέλισσες να δουλεύουν για εσάς". Η το άλλο "Γιατί στις άλλες χώρες δεν έχουν λουλούδια, μόνο στην Ελλάδα έχει;" ή "Εσείς οι μελισσοκόμοι ταίζετε τα μελίσσια και νοθεύετε το μέλι". Αυτά είναι μερικά απο τα συνηθέστερα παράπονα που ακούγονται και πρέπει να δοθεί επιτέλους η αλήθεια.
Ας αρχίσουμε απο το πρώτο λοιπόν... Πόσο δύσκολο είναι να γίνει ο τρύγος του μελιού, και πόσο εύκολα φτάνει αυτό το πανέμορφο λαμπερό μέλι στο τραπέζι μας; Η αλήθεια είναι πως φτάνει πολύ πιο δύσκολα απο όσο νομίζει κάποιος. Η φύση πλέον έχει στερέψει, και κάθε βια που τις ασκείται, η μέλισσα πληρώνει πρώτη το τίμημα. Αν ο αγρότης ραντίσει σε ανθοφορία, η μέλισσα θα πεθάνει. Αν ο βιομήχανος μολύνει τη φύση, η μέλισσα θα πεθάνει. Αν ο άνθρωπος κόψει ένα δάσος, η μέλισσα θα πεθάνει. Οποιαδήποτε πληγή δημιουργούμε στη φύση... Η μέλισσα το πληρώνει πολύ ακριβά! Αν ο μελισσοκόμος δε κυνηγήσει ανθοφορίες, δεν κάψει πετρέλαιο δε πρόκειται να πάρει μέλι. Αν δεν κάνει εντατικούς χειρισμούς, να ασχολείτε με τα μελίσσια του τακτικά μέλι δεν πρόκειται να έρθει.

Πρίν το μέλι φτάσει στο βαζάκι... Κρύβεται ένας τεράστιος όγκος εργασίας του μελισσοκόμου, με πολλά έξοδα. Όλες οι κυψέλες, τα πλαίσια που έχουν μέσα, οι κηρήθρες, οι τροφές για το χειμώνα, το πετρέλαιο, θέλουν χρήματα! Δύσκολα καταλαβαίνει κάποιος αν δε το ζήσει. Η μελισσοκομία είναι ένα επάγγελμα με πολλά έξοδα. Ωστόσο αν γίνει καλή δουλειά, υπάρχει ανταμοιβή, όπως σε όλες τις δουλειές.
Μια χιουμοριστική φωτογραφία μελισσοκόμου, όπου δείχνει μια κυψέλη να βγάζει το μέλι σα "βρύση" με ένα καλαμάκι. Έτσι νομίζουν αρκετοί πως βγαίνει το μέλι. Όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα, και το μέλι στις εποχές μας όλο και λιγοστεύει

Σχετικά με τις νοθείες στο μέλι, οι Έλληνες Μελισσοκόμοι στη μεγαλύτερη τους πλειοψηφία κάνουν εξαιρετική δουλειά, και αυτό αποδεικνύεται και απο τους ελέγχους που γίνονται. Πρόσφατα κάτοχος αναλύσεων μελιού, βγάζει δεδομένα στο φώς, και αποκαλύπτει ότι σπάνια πλέον βρίσκεται κάτι στο μέλι. Αυτό που θα πρέπει να ανησυχεί κάποιους είναι τα ξένα μέλια... Τα μέλια που παράγονται σε χώρες με νομοθεσίες πιο ελαστικές απο τη δική μας. Αν αναλογιστούμε ότι στην Ελλάδα τα κατάλοιπα στο μέλι είναι μη επιτρεπτά ενώ σε άλλα προϊόντα όπως πχ στο γάλα, κάποια αντιβιοτικά επιτρέπονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Όσον αφορά το μέλι, και την αποφυγή νοθευμένου προιόντος....
Η συμβουλή η δική μας μέσα απο την Ορεινή Μέλισσα, είναι να αποφεύγετε κάθε αγορά απο πλανώδιο πωλητή, και το κυριότερο... Μην αγοράζετε ποτέ πάμφθηνα μέλια. Να ξέρετε ότι για να πουλά κάποιο σούπερ μάρκετ ή κάποιος πλανώδιος πωλητής τόσο φθηνό μέλι, κάτι άλλο συμβαίνει... Μη βάζετε ποτέ στο στόμα σας, κάτι που δεν γνωρίζετε τη προέλευση του. Επιλέξτε μέλι απο το πιο κοντινό σας μελισσοκόμο! Και θα ανταμειφθείτε με την υγεία σας! Και τι είναι πιο σημαντικό απο την υγεία;

Κοινοποιήστε την ανάρτηση, να φτάσει παντού!

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Καλησπερα συναδελφοι καποια μαρκετ πουλανε μελι ελληνικο που συσκευαζεται στην Χ περιοχη της ελλαδος και η τιμη του στο ραφι ειναι 4.80 € οταν οι εμποροι αγοραζουν σε αυτην την τιμη με το Φ.Π.Α απο τους παραγωγους.Και λεω ποσο αγορασε το μαρκετ αποτην εταιρεια ποσο αγορασε η εταιρεια απο τον παραγωγο και ολλοι εχουν βγαλει κερδος?.Κανενας απο εμας η συλογους η καποιος κρατικος φορεας δεν εχει κανει τιποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!