Widget Recent Post No.

Θυμόλη σε βετέξ: Διπλή θεραπεία για βαρρόα και νοζεμίαση!


ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ.

Η θυμόλη είναι το μόνο αιθέριο έλαιο που σκοτώνει υψηλό ποσοστό ακάρεων και δεν σκοτώνει σημαντικό αριθμό μελισσών. Τα πειράματα έχουν δείξει ότι σκοτώνει το 68-98% των ακάρεων.

Η θερμοκρασία περιβάλλοντος, όταν το χρησιμοποιούμε με εξάτμιση, πρέπει να είναι  μεγαλύτερη απο 12 C και κατά προτίμηση 15-18 C.  Αν κάνει κρύο η καύσωνα δεν επιτρέπεται να γίνει τέτοιου είδους θεραπεία! Διότι με τη ζέστη μπορεί να εξατμιστεί γρήγορα και οι μέλισσες να κόψουν την βασίλισσα λόγω της έντονης μυρωδιάς. Η σωστή εποχή εφαρμογής είναι πολύ σημαντική για τα μέγιστα αποτελέσματα. Η θυμόλη αφήνει υπολείμματα γεύσης στο μέλι και στο κερί, αλλά δεν παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Καλύτερα να εφαρμόζεται μετά τον τρύγο.

Παρακάτω αναφέρω τους δυο τρόπους εφαρμογής που χρησιμοποιώ το φθινόπωρο και την άνοιξη.

ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗ ΘΥΜΟΛΗ (ΣΤΟ VITEX)
Τρεις εφαρμογές ανά 8 μέρες

Υλικά που θα χρειασθούμε:
  • ½ κιλό κρυσταλλική θυμόλη.
  • ½ κιλό οινόπνευμα.
  • 1 μπουκάλι του 1 ή 1 ½ λίτρου
  • 1 βάζο μικρό του μελιού.
  • 2-3 ρολά Vitex.
  • 1 συρραπτικό μηχάνημα.
  • 1 10άρα σύριγγα.

ΑΡΧΙΚΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Θα χρειαστούμε πρώτα το οινόπνευμα και 4 ρολά του βιτέξ, τα οποία κόβουμε σε λωρίδες των 7-8 πόντων περίπου. Τα διπλώνουμε στα τρία και τα δένουμε με το συρραπτικό. Άλλα εργαλεία που που θα χρειαστούμε είναι σύριγγες των 10 ml, γάντια και ένα μικρό βαζάκι του μελιού για να παίρνουμε το διάλυμα.

Τα καινούργια βιτεξ και το διάλυμα της κρυσταλλικής θυμόλης.

Αγοράζουμε ένα μπουκαλάκι 500 ml οινόπνευμα (λευκού χρώματος) και ½ κιλό κρυσταλλική θυμόλη. Τοποθετούμε μέσα σε ένα γυάλινο μπουκάλι του 1 ή και 1½ λίτρου την κρυσταλλική θυμόλη (½ κιλό) και αδειάζουμε κατόπιν μέσα όλο το οινόπνευμα (500 ml). Στο τέλος προσθέτουμε 50 ml καλαμποκέλαιο και το ανακινούμε έως ότου λιώσει η κρυσταλλική θυμόλη. 

Την θυμόλη του ½ κιλού, αφού πρώτα την πατήσουμε στην συσκευασία της για να τριφτούν οι σβόλοι, την βάζουμε με ένα χωνί σε ένα γυάλινο μπουκάλι και κατόπιν ρίχνουμε το μισό λίτρο οινόπνευμα και 20 με 30 περίπου ml σπορέλαιο. Το ανακινούμε και όλα είναι έτοιμα για την πρώτη εφαρμογή. Η δεύτερη μετά από 8 ημέρες.  Η κρυσταλλική θυμόλη πρέπει να τοποθετήθει ερμητικά κλειστή σε σακούλες, λόγω της έντονης μυρωδιάς.

Από αυτό το μίγμα βάζουμε περίπου 350 ml σε ένα μικρό βαζάκι (για πρακτικούς λόγους). Με μια 10άρα σύριγγα παίρνουμε οκτώ (8) ml και τα μοιράζουμε σε δυο κομματάκια απορροφητικού υλικού (δηλ. 4 ml σε κάθε Vitex) διαστάσεων (περίπου 7 Χ 7), τα οποία τοποθετούμε διαγωνίως πάνω στα πλαίσια. Επαναλαμβάνουμε ανά 8 ημέρες, 3 φορές. Το Vitex το αγοράζουμε από το μάρκετ σε συσκευασία ρολού και το κόβουμε μόνοι μας σε λωρίδες των 7-8 πόντων, τις οποίες διπλώνουμε κατόπιν στα τρία και τα συρράπτουμε με το συρραπτικό μηχάνημα. 

Μόλις τελειώσει η επέμβαση (24 ημέρες) μαζεύουμε τα Vitex σε μια σακούλα για να τα χρησιμοποιήσουμε την άλλη χρονιά. Προσοχή μεγάλη στην κρυσταλλική θυμόλη να μην έρθει σε επαφή με το δέρμα - χέρια – πρόσωπο, ιδιαίτερα τα μάτια. Φοράμε οπωσδήποτε γάντια.

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΗΡΟΠΑΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ


Τα 2 βιτέξ διαγώνια επάνω στο κερόπανο, έτοιμα να ποτισθούν με το διάλυμα των 8 ml (4+4).



ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ dialamph.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Αφού και το οινόπνευμα κάνει την ίδια δουλειά Ποιός ο λόγος να χρησιμοποιηθεί και η Θυμολη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!