Widget Recent Post No.

Καταπολέμηση νοζεμίασης: Να βάλω σιρόπι με θυμόλη ή έτοιμο ζαχαροζύμαρο; Ποιο έχει αποτέλεσμα;




Καλησπέρα σε όλη την παρέα..
Καταρχήν να ευχαριστήσω τον ιστότοπο της ορεινής μέλισσας για τα άρθρα που ανεβάζει και τις γνώσεις που δίνει σε εμάς τους νέους και άπειρους μελισσοκόμους. Είναι πραγματικά πολύ χρήσιμα.

Η απορία μου είναι η εξής.
 Με αφορμή ένα άρθρο σας που αναφέρει πόσο σημαντική είναι η χρήση της θυμόλης στο σιρόπι για την καταπολέμιση της νοζεμίασης μου γεννήθηκε η εξής απορία.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν ζυμάρια με θυμόλη. Αν αντι για σιρόπι με θυμόλη δώσω στα μελισσάκια μου ζυμωτή με θυμόλη θα έχω τα ίδια αποτελέσματα; Η αναλογία της θυμόλης είναι η σωστή σε αυτα τα ζυμάρια; Ο λόγος που σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω ζυμάρια αντί σιροπιού είναι ότι αυτή την εποχή υπάρχει αυξημένη υγρασία και αρκετές βροχές και ίσως το ζυμάρι είναι καλύτερη επιλογή.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Απάντηση...
Καλησπέρα φίλε μου. Όπως έχω γράψει πολλές φορές το σιρόπι με θυμόλη είναι απο τα πιο αποδοτικά για τη νοζεμίαση στα μελίσσια μας. Παλαιότερα που είχα μιλήσει με ένα μεγάλο ερευνητή μελισσοκομίας, που είχε εκμυστηρευτεί, ότι από όλα τα πειράματα που είχε κάνει, δοκιμάζοντας ακριβά σκευάσματα που κυκλοφορούν στα μαγαζιά, η θυμόλη είχε την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα απένταντι στη νέα νοζεμίαση. Όπως έχουμε πεί, τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί στα μελίσσια μας η nosema ceranae που ήρθε απο την Ασία, και αυτή είναι θανατηφόρα και δεν δείχνει συμπτώματα όπως η παλιά νοζεμίαση (nosema apis).

Σύμφωνα με το πειράματα που έγιναν και στην Ελλάδα στο ΑΠΘ, στόχος όταν βάλουμε τη θυμόλη είναι να αποθηκευτεί η τροφή και να μη καταναλωθεί από τον γόνο. Θέλουμε να υπάρχει στη κυψέλη, και αν την φάνε οι συλλέκτριες, να περάσει απο το έντερο τους, και να καθαριστούν απο τα σπόρια. Η θυμόλη έχει αυτή την ιδιότητα, να καθαρίζει τις μέλισσες απο την νοζεμίαση. Και μάλιστα πολύ πιο αποτελεσματικά ακομα και απο ακριβοπληρωμένα σκευάσματα που μας πλασσάρουν στο εμπόριο.

Επειδή πολλοί μελισσοκόμοι δεν έχουν την ευκαιρία να ταΐσουν με σιρόπι θυμόλης, αγοράζουν έτοιμη μελισσοτροφή με προσθήκη θυμόλης, η οποία δίνεται έτοιμη συσκευασμένη απο τις περισσότερες εταιρίες. Την ερώτηση αν το "ζυμάρι" έχρι την ίδια αποτελεσματικότητα με το "σιρόπι" θέσαμε και σε ερευνητή μελισσοκομίας, και μας είπε ΟΧΙ δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα. Το ζυμάρι έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα. Και μάλιστα η μυρωδιά στο σμήνος, επειδή το ζυμάρι μένει σταθερά επάνω στο μελίσσι για μέρες, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Η θυμόλη μην ξεχνάμε έχει πολύ έντονη μυρωδιά.

Σύμφωνα με τις εμπειρίες των μελισσοκόμων, χρησιμοποιώντας θυμόλη στο σιρόπι, τείνουν να πιστεύουν ότι έχει μια μικρή επιρροή στο σμήνος. Όπως λένε "Η βασίλισσα δεν γεννά όπως όταν δίνουμε σκέτο σιρόπι. Αυτό μας κάνει να καταλάβουμε ότι η θεραπεία με θυμόλη δεν είναι τόσο ευεργετική στην ανάπτυξη του σμήνος, αλλά κάνει απίστευτα καλή δουλειά στη καταπολέμηση της νοζεμίασης. 

Το συμπέρασμα είναι ότι 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια