Widget Recent Post No.

Ήρθε η επανάσταση! Πατέντα με μεγάλη μόνωση στο ξεχειμώνιασμα και ανάπτυξη


«Δουλεύω τη πατέντα 10 χρόνια τώρα, έχει 10 φορές περισσότερη μόνωση και τα υλικά κατασκευής είναι πολύ φθηνά. Τα μελίσσια αναπτύσσονται γρήγορα, καταναλώνουν πολύ λιγότερη τροφή και το ξεχειμώνιασμα είναι πολύ επιτυχημένο. Επιπροσθέτως οι μέλισσες ζούν περισσότερο και παράγουν περισσότερο μέλι λόγω της μεγάλης ανάπτυξής πολύ νωρίς την Άνοιξη».

Σήμερα έχω τη μεγάλη χαρά να σας παρουσιάσω μια δοκιμασμένη πατέντα από μεγάλο επαγγελματία μελισσοκόμο, ο οποίος έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε δέχτηκε να μας δώσει σημαντικές πληροφορίες. Πρόκειται για μια ιδιοφυή πατέντα που κάνει τα μελίσσια να αναπτύσσονται γρήγορα, να καταναλώνουν λίγη τροφή, και να παράγουν περισσότερο μέλι μετά από ένα επιτυχημένο ξεχειμώνιασμα. Πρώτιστος παράγοντας για να μας δώσει όλες τις πληροφορίες ήταν να αποκτήσει μεγάλη πείρα και να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία. Έτσι μετά από 10 χρόνια δοκιμής θα μας αποκαλύψει τις εμπειρίες του και όσα καταμέτρησε στα μελίσσια.

Η πατέντα είναι πολύ έξυπνη και ο μελισσοκόμος που την εμπνεύστηκε είναι επαγγελματίας και βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα όπου εκεί οι συνθήκες είναι αρκετά αντίξοες σε σχέση με τις υπόλοιπη Ελλάδα. Χρειαζόταν μια πατέντα η οποία θα είναι οικονομική, να χρησιμοποιείτε καλοκαίρι και χειμώνα και ταυτόχρονα να είναι χρηστική για όλες τις ανάγκες του σμήνους.


Ας μπούμε λοιπόν στο ζουμί της υπόθεσης. Η πατέντα αποτελείτε από 4 μέρη. Ένα νάιλον στη πάνω πλευρά, ένα νάιλον στη κάτω πλευρά, και εσωτερικά φοάμ, σύν μια στρώση απο δικό μας αλουμινόχαρτο. Το φοαμ το αγοράζουμε απο τα πρακτικέρ (οικοδομικά υλικά. διαλέγουμε τη διάμετρο των 3 χιλιοστών) και είναι πολύ οικονομικό. Μπορούμε να το αγοράσουμε και έτοιμο με ενσωματωμένο αλουμινόχαρτο αλλά θα μας έρθει πιο ακριβή η πατέντα. Το ναίλον που πρέπει να αγοράσουμε ονομάζεται νάιλον ενσίρωσης και δίνεται σε μαγαζία με οικοδομικά υλικά. Κόβουμε τα υλικά σε διαστάσεις 50x60 και σαν σάντουιτσ τυλίγουμε το φοάμ και το αλουμινόχαρτο με τα δύο ναίλον από τις δύο πλευρές. Έπειτα συρράπτουμε με ένα κοινό συρραπτικό και το μονωτικό μας "σουπερ-κηρόπανο" είναι έτοιμο.

ΕΙΚΟΝΑ: Βλέπουμε τα δύο νάιλον, μαύρο επάνω άσπρο κάτω και στη μέση "σάντουιτσ" το φοάμ με το αλουμινόχαρτο. Φωτογραφία Δεκεμβρίου


Το νάιλον ενσίρωσης είναι άσπρο απο τη μια πλευρά και μαύρο απο την άλλη. Όταν συρράψουμε τα νάιλον για τη πατέντα μας, τα βάζουμε με την ίδια φορά έτσι ώστε να έχουμε άσπρο χρώμα πάνω και μαύρο κάτω. Που θα μας χρησιμέυσει αυτό; Το μαύρο χρώμα απορροφά θερμότητα, άρα το χειμώνα θα βάζουμε τη μαύρη πλευρά να τη χτυπά ο ήλιος, ενώ το καλοκαίρι την άσπρη που αντανακλά τη θερμότητα για να μην ζεσταίνεται το σμήνος.

Το φοάμ με το αλουμινόχαρτο είναι ένα υλικό με εξαιρετική μόνωση και εκπληκτικές ανακλαστικές ιδιότητες. Που θα χρησιμεύσει; Το χειμώνα ότι θερμότητα εκπέμπει στο σμήνος θέλουμε να λειτουργεί σα καθρέφτης, και ότι θερμότητα εκπέμπουν οι μέλισσες να γυρνά πάλι πίσω. Αντιθέτως το χειμώνα ότι θερμότητα εκπέμπει ο ήλιος θέλουμε να αντανακλάται έξω, δηλαδή να μην απορροφάται μέσα στη κυψέλη και ζεσταίνει τις μέλισσες

Πρόκειται για ένα σουπερ-κηρόπανο! Σύμφωνα με τον έμπειρο μελισσοκόμο που το ανακάλυψε, το χειμώνα στις σταθερές κυψέλες το βάζουμε πλαγιαστά να μένει δύο τρία δάχτυλα κενό στη μία πλευρά για να φεύγει η υγρασία. Σε κυψέλες με αεριζόμενο πάτο δε χρειάζεται. Την άνοιξη που ο καιρός ανοίγει (μάιο) και οι μέλισσες χρειάζονται πολύ θερμότητα το κλείνουμε σε όλη την επιφάνεια και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εφόσον η παραμικρή απώλεια θερμοκρασίας είναι πολύ κρίσιμη.

ΕΙΚΟΝΑ: Το χειμώνα αφήνουμε τρία δάχτυλα κενό να φεύγει η υγρασία. Για να το πετύχουμε βάζουμε πλαγιαστά το φοαμ, δηλαδή τη μικρή διάσταση στη μεγάλη πλευρά. Αυτό το κάνουμε το χειμώνα σε μελίσσια με σταθερό πάτο.

Συμπεράσματα μετά απο 10 χρόνια χρήσης:
Το σούπερ-κηρόπανο ή φοάμ έχει απίστευτη επιρροή σε όλες τις λειτουργίες του σμήνους. Τα μελίσσια κάτω απο το "φοάμ" είναι ανοιγμένα και έχουν πολύ χαλαρή τη σφαίρα. Που σημαίνει οτι νιώθουν το σπίτι τους ζεστό και μονωμένο. Μετά απο πολλά χρόνια και προσωπικές μετρήσεις τα πλεονεκτήματα του φοάμ είναι:
  • Τα μελίσσια αναπτύσσονται 4 φορές ταχύτερα
  • Η κατανάλωση τροφής μειώνεται έως και 5-10 κιλά. Εξάλλου μη ξεχνάμε πόσο επιζήμια για το μελισσοκόμο είναι η κατανάλωση τροφής από μεγάλα μελίσσια κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
  • Η μέλισσα ζεί τρείς φορές περισσότερο. Δε κουράζεται το χειμώνα να ασχολείτε με τη παραγωγή θερμικής ενέργειας διότι το σπίτι παραμένει ζεστό.
  • Λιγότερες ασθένειες. Οι μέλισσες που καταναλώνουν λιγότερη τροφή προσβάλλονται πιο δύσκολα από τη νοζεμίαση η οποία αναπτύσσεται μέσα στο στομάχι και το έντερο.
Όσον αφορά τη θερμοκρασία υπάρχουν κάποιες πολύ σημαντικές μετρήσεις. Τρείς διαφορετικές περιπτώσεις, ένα μελίσσι χωρίς κηρόπανο, ένα μελίσσι με κηρόπανο και ένα μελίσσι με φοάμ. Η εξωτερική θερμοκρασία ήταν -2 βαθμούς. Το θερμόμετρο μέσα κατέγραψε τα εξής:
  • Χωρίς κηρόπανο: Θερμοκρασία ίδια με το περιβάλλον. Παρατηρήσεις: στο μελίσσι που δεν έχει τίποτα η θερμοκρασία ήταν σχεδόν όσο η εξωτερική θερμοκρασία γύρω στο μηδέν με σφιχτή σφαίρα
  • Με κηρόπανο: Θερμοκρασία. 7-8 βαθμούς
  • Με φοαμ: με το φοαμ 18 βαθμούς χωρις μελισσοσφαιρα, χαλαρη και ανοιχτο το μελίσσι
Η πατέντα αυτή πραγματικά είναι φοβερή. Και επαναστατική θα έλεγα για τη μελισσοκομία. Μάλιστα σε μια επίσκεψη που έγινε από το μεγάλο καθηγητή μελισσοκομίας Ανδρέα Θρασυβούλου στο μελισσοκομείο του επαγγελματία μελισσοκόμου, όταν είδε τη πατέντα με το φοάμ και έμεινε έκπληκτος. Όπως πληροφορήθηκα ίσως υπάρξουν σύντομα νέες έρευνες απο το πανεπιστήμιο. Κάτι που θα ήταν πολύ χρήσιμο για όλους μας. Μέχρι τότε κάντε μόνοι τους πειραματισμούς και διαπιστώστε μόνοι σας τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζονται στη παραπάνω πατέντα. 









Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

  1. Γεια σαs Βασιληs απο φαρσαλα....ασπαζωμε τιs πατεντεs και τουs χειρισμουs του γνωστου μελισσοκομου αλλα διαφωνω στο οτι το μαυρο τραβαει πιο πολυ θερμοκρασια χωριs να το βλεπει ο ηλιοs..και σαs προκαλω οταν φτιαξεται τιs μονωσειs βαλτε δυο απεναντι απο ενα σωμα καλοριφερ την μια απο την μαυρη πλευρα και την αλη πο την ασπρη και με καποιον τροπο μετρηστε την θερμοκρασια ..ειμαι συγουροs οτι θα εχουν και οι δυο το ιδιο..τροποs μετρισηs θερμομετρο πιστολι με ακτινα..το διαθετουν ηλεκτρολογια και συνεργεια αυτοκινητων..φιλικα Βασιληs..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρησιμοποίησα την μέθοδο αυτή πέρσι τον χειμώνα όμως την ανοιξη και το καλοκαιρι ειχα σε πολλα μελισια αμερικανικη σηψιγονια , που δεν ειχα προηγουμενα χρονια .Χωρις να ειμαι βεβαιος οτι οφειλεται σε αυτον τον χειρισμό, αλλα δεν εκανα αλλη αλλαγη στους χειρισμους . Παρακαλω για την αποψη σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Βασίλης έχει δίκιο.. το μέρος του ναυλον που είναι κάτω από το καπάκι και άρα δεν το βλέπει ο ήλιος είτε μαύρο είτε άσπρο είναι δεν έχει καμιά σημασία. Μόνο στο μέρος περιμετρικά του καπακιού που προεξέχει το ναυλον θα υπάρξει διαφορά λόγω ηλιακής ακτινοβολίας αλλα αυτή ούτως ή άλλως είναι εξωτερικά της κυψέλης οπότε μικρό το όφελος? Μεγάλο το όφελος? Ίσως και να βοηθά σημαντικά ποιος ξέρει? Πάντως αντί κάποιος να βάλει όποιοδήποτε ναυλον, ας βάλει αυτο που λέει η παντέντα, δεν χάλασε ο κόσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. bill η θερμοτητα ειναι ακτινοβολια,το μαυρο ρουφαει τη ακτινοβολια...ακομη και στο σκοταδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελεος πια με το "φοαμ".
    Προερχεται απο την αγγλικη λεξη foam το οποιο στα ελληνικα μεταφαζεται ως αφρος η για την ακριβεια αφρωδες υλικο,αν βεβαια δεν σας αρεσει ετσι μπορειται να τα το πειτε με απταιστα αγγλικα φομ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα σ'όλους σας !! Είμαι πολύ νέος και πολύ μικρός μελισσοκόμος και από ότοι διαβάζω χάρη σ'εσάς όλους όλοι σας βαρατε ο καθένας σας το δικό του μοναδικό βιολί.θα ήθελα κάποιο σοβαρές συζητήσεις να διαβάζω και να έχω μια καλύτερη άποψη από όλους σας. Ευχαριστώ πολύ ΚΟΥΛΟΎΡΗΣ ΣΠΎΡΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!