Widget Recent Post No.

4 συμβουλές. Πως πρέπει να δείχνει το καλό μελίσσι αυτή τη περίοδο



Ο οκτώμβριος είναι μια πολύ ιδιαίτερη εποχή για τα μελίσσια. Οι εργασίες και οι επιθεωρήσεις αρχίζουν σιγά σιγά να λιγοστεύουν, όμως τα μελίσσια δεν έχουν τελειώσει ακόμα την πορεία τους για το χειμώνα. Η ανάπτυξη του Οκτωμβρίου ίσως είναι ότι σημαντικότερο για το ξεχειμώνιασμα. Οι μέλισσες που γεννιούνται τον Οκτώμβριο, είναι πιο καλοθρεμμένες, έχουν περισσότερο λιπόσωμα, ζούν περισσότερο, και στην ουσία είναι ο "πλυθησμός" που θα κρατήσει ζωντανό το μελίσσι το χειμώνα. Υπολογίζεται απο πρόσφατες έρευνες αλλά και εμπειρίες ότι οι μέλισσες του Οκτωμβρίου ζούν ακόμα και 4 μήνες για τα Ελληνικά δεδομένα. Ενώ στο εξωτερικό ζούν και 6 μήνες. Φυσικά στην Ελλάδα ζούν λιγότερο, λόγω των ήπιου χειμώνα. Σήμερα θα σας δώσουμε κάποιες πολύ σημαντικές συμβουλές, για το πως πρέπει να δείχνει ένα καλό μελίσσι τις μέρες αυτές. Πάμε να δούμε;


1. Ανάπτυξη - Εκτεταμένη γέννα στο μελίσσι
Αδιαμφισβήτητα το ποιό σημαντικό πράγμα είναι να έχουν μπόλικους γόνους τα μελίσσια. Ένα 10άρι μελίσσι θεωρείτε φυσιολογικό να έχει 4 πλαίσια καλού γόνου, ενώ τα μικρότερα μελίσσια 2 γόνους περίπου. Μελίσσια που έχουν ελάχιστο γόνο, τέτοια περίοδο, λιγότερο απο ένα πλαίσιο είναι καταδικασμένα. Ο γόνος είναι το νέο αίμα στη κυψέλη. Χωρίς γόνο δεν υπάρχει μελίσσι το χειμώνα. Έτσι όσα φαίνεται ότι δεν πάνε σωστά στην ανάπτυξη τους, τα βοηθάμε απο δυνατότερα μελίσσια ή εναλλακτικά τα συνεννώνουμε.

Αυτός είναι ένας σφαιρικός - τέλειος γόνος. Αν ένα μελίσσι έχει 3 τέτοιους είναι αρκετοί για να εξασφαλιστούν δυνατά μελίσσια για το χειμώνα με σίγουρη επιτυχία

Επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο είναι να έχουμε και ανοιχτό γόνο στις κυψέλες μας. Μελίσσια με "αυγωμένες" κηρήθρες, και "Χειλωμένο γόνο" είναι στοιχεία που δείχνουν υγεία στο μελίσσι και ότι έχει καλή πρόοδο. Τέτοια μελίσσια θα ξεχειμωνιάσουν αρκετά καλά το χειμώνα.
*Αυγωμένη κηρήθρα = Κηρήθρα που έχει μόλις γεννήσει η βασίλισσα
*Χειλωμένο γόνο = Κηρήθρα με ασφράγιστο γόνο, που οι προνύμφες φαίνονται άσπρες σα μαργαριτάρια όπως τη κοιτάμε

Έδώ βλέπουμε μια γεννημένη κηρήθρα με αυγό. Τα αυγά δυστυχώς δε φαίνονται

2. Γύρες και μέλια
Δε νοείτε νηστικό μελίσσι τέτοια εποχή. Τα μελίσσια πρέπει να έχουν πλεόνασμα τροφής. Το μέλι που δίνει η φύση δεν επαρκεί. Τα μελίσσια χρειάζονται ενίσχυση, έστω και μικρή. Μια εικόνα καλού μελισσιού, είναι όταν στα πλαίσια έχουν πολύχρωμη γύρη και τα στεφάνια πάνω απο τον γόνο μέλια. Για να ρίξει γόνους το μελίσσι και να προοδέψει, πρέπει να έχει και τις κατέλληλες προμήθειες.

Εδώ βλέπουμε ενα πλαίσιο με μελάκι και γύρη. 1-2 τέτοια πλαίσια χρειάζονται μέσα στη κυψέλη για να εξασφαλιστεί μέγιστη ανάπτυξη στο μελίσσι μας

3. Μελίσσια χωρίς αρρώστιες
Δεν πρέπει τα μελίσσια μας να ταλαιπωρούνται απο καμία ασθένεια. 3 κίνδυνοι ελλοχεύουν. Ο πρώτος είναι βαρρόα, και η εικόνα που βλέπουμε είναι τρύπιος γόνος, μέλισσες με μασημένα φτερά, και κακή ανάπτυξη του μελισσιού. Το δεύτερο είναι ασκοσφαίρωση. Στη περίπτωση αυτή δε μπορούμε να κάνουμε και πολλά, παρα μόνο να ταίσουμε καλά το μελίσσι, και να το ενισχύσουμε με πλυθησμό. Το τρίτο είναι η νοζεμίαση. Το φθινόπωρο πραγματοποιούμε προληπτική θεραπεία κατά της νοζεμίασης. Και στις τρείς περιπτώσεις αν δε κάνουμε σωστούς χειρισμούς θα χάσουμε μελίσσια το χειμώνα.



4. Καλό πέταγμα μελισσιού
Ένα μυστικό είναι κοιτώντας απο έξω τα μελίσσια είναι αν πετάνε καλά. Μελίσσια που έχουν τους πιο πολλούς γόνους και αναπτύσσονται, δείχνουν την υγεία τους και με το πέταγμα στην είσοδο. Την πιο ηλιόλουστη ώρα της ημέρας γύρω στις 3 το μεσημέρι, μπορούμε να καταλάβουμε τα καλά απο τα κακά μελίσσια. Όταν για παράδειγμα μια κυψέλη δεν έχει καθόλου κίνηση έξω, κάτι περίεργο μπορεί να συμβαίνει μέσα. Βλέποντας μια γενική εικόνα, περπατώντας ανάμεσα απο τα μελίσσια, σχηματίζουμε μια ολοκληρωμένη γνώμη πως πάνε τα μελισσάκια μας.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!