Widget Recent Post No.

Δώστε σιρόπι 2 προς 1 και φτιάξτε προμήθειες για τα μελίσσια!



Είναι μια πολύ καλή εναλλακτική για όσους δεν έχουν την δυνατότητα να τροφοδοτήσουν με ζαχαζύμαρο τα μελίσσια τους. Το σιρόπι 2 προς 1 δηλαδή 2 κιλά ζάχαρη και 1 λίτρο νερό είναι κοντά στην σύνθεση του μελιού, έχει λίγη υγρασία και αποθηκεύεται γρήγορα στις κηρήθρες.
Όταν ο καιρός είναι βροχερός και οι θερμοκρασίες όχι υψηλές οι μέλισσες δυσκολεύονται πάρα πολύ να στεγνώσουν το μέλι τους. Δηλαδή αν βάλουμε σιρόπι με δύο μέρη νερό και ένα μέρος ζάχαρη είναι σαν να βομβαρδίζουμε την κυψέλη μας! Η υγρασία που θα βγαίνει απο το σιρόπι θα ευνοήσει την ανάπτυξη ασθενειών όπως η νοζεμίαση η αμερικάνικη σηψηγονία κλπ.


Επίσης να σας πώ οτι η υπερβολική τροφοδότηση των μελισσιών με ζάχαρη σε συνδιασμό με την έλλειψη νέκταρ μπορεί να προκαλέσει επίσης προβλήματα. Μέλισσες που τρέφονται μόνο με ζάχαρη είναι αδύναμες, ζούν λιγότερο και το κυριότερο είναι επιρρεπής σε ασθένειες. Πολλοί μελισσοκόμοι προκειμένου να εξασφαλίσουν πιο δυνατές μέλισσες προσθέτουν στο σιρόπι μέλι το οποίο περιέχει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ειδικά για τον γόνο.

Προνύμφες 7 ημερών και γύρη


Οι μελισσοκόμοι το φθινόπωρο μετακινούν τις κυψέλες τους σε μέρη με ρείκι - κουμαριά, προκειμένου να γεννήσουν οι βασίλισσες και οι μέλισσες που θα προκύψουν να ζήσουν το μέγιστο δυνατό. Γνωρίζουμε οτι οι "χειμωνιάτικες" μέλισσες μπορούν να ζήσουν περίπου 4 μήνες ενώ οι ανοιξιάτικες μέλισσες σχεδόν 40 ημέρες. Αυτό συμβαίνει επειδή το χειμώνα δεν εργάζονται ενώ αντιθέτως την άνοιξη δεν κάνουν άλλη δουλειά από την συλλογή μελιού και την ανατροφή γόνου.

Στόχος μας πρίν το ξεχειμώνιασμα είναι να υπάρχουν αρκετές προμήθειες στα μελίσσια. Δίνοντας σιρόπι με 2 μέρη ζάχαρη και 1 λίτρο νερό πετυχαίνουμε την μεγαλύτερη αποθήκευση στις κηρήθρες. Οι μέλισσες θα το έχουν στην άκρη τους και μόλις το χρειαστούν θα το φάνε. Ουσιαστικά φτιάχνουμε μια τροφαποθήκη για τις μέλισσες.

Ένα ουσιαστικό ερώτημα είναι, όλη αυτή η ζάχαρη υπάρχει περίπτωση να επηρεάσει το μέλι που θα τρυγήσουμε; ΟΧΙ! Εκτός αν σκοπεύουμε να τρυγήσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά υπο φυσιολογικές συνθήκες αν το σιρόπι αποθηκευτεί, την άνοιξη δεν θα έχει μείνει ούτε ίχνος μέσα. Τον φεβρουάριο μάρτιο είναι τόσο μεγάλες οι ανάγκες των μελισσιών που όλα τρώγονται και τίποτα δεν μένει για αργότερα.

Πως μπορούμε να τροφοδοτήσουμε τα μελίσσια με σιρόπι 2 προς 1; Διαβάστε τους τρόπους στις παρακάτω αναρτήσεις...



Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. πόση ποσότητα μπορούμε να δίνουμε σε κάθε τροφοδότηση και κάθε πότε ταίζουμε;
    Αλέξης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!