Widget Recent Post No.

Ετικέτα Mελιού για Eξαγωγή: Τι πρέπει να αναγράφεται!



Η ετικέτα ενός μελιού αποτελεί την ταυτότητα του προϊόντος και διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες όπως αυτές επιβάλλονται από τον Ευρωπαϊκό κανονισμό 1169/2011. Τα απαραίτητα που πρέπει να αναγράφονται είναι:



1) Ονομασία του προϊόντος: Μεγάλη προσοχή σε αυτό το σημείο. Αποτελεί το όνομα που θα κατοχυρώσετε και για το λόγο αυτό απευθυνθείτε στους εδικούς, μην το αφήσετε στην τύχη του, γιατί είναι αυτό με το οποίο το προϊόν σας θα γίνει γνωστό.

2) Αλλεργιογόνα: Το μέλι περιέχει γύρη η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργίες. Ειδικά το μέλι καστανιάς και το ανοιξιάτικο πεύκο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα  αλλεργίας. Για το λόγο αυτό καλό είναι να αναγράφεται η ένδειξη: περιέχει αλλεργιογόνο γύρη καστανιάς. Γνωρίζω ότι αυτό μπορεί να μειώσει την αξία του προϊόντος, αλλά η αλλεργία από γυρεόκοκκο καστανιάς μπορεί να οδηγήσει στο νοσοκομείο.

3) Καθαρή ποσότητα του τροφίμου: Αναγράφεται το βάρος που περιέχεται σε μια συσκευασία.
4) Ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας: Το μέλι ανήκει στα προϊόντα που αντέχουν μεταξύ τριών και 18 μηνών επομένως πρέπει να αναγραφεί ο μήνας και το έτος.

5) Τυχόν ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης: Να αναγράφεται, φυλάσσεται σε σκιερό και δροσερό μέρος. Μην το θερμάνετε ακόμα και αν κρυσταλλώσει.

6) Στοιχεία παραγωγού διακινητή και συσκευαστή: Παράγεται από τον παραγωγό (ονοματεπώνυμο παραγωγού), συσκευάζεται από την εταιρεία (όνομα εταιρείας) που συντηρεί σύστημα ISO 22000.

7) Χώρα προέλευσης: Ελληνικό προϊόν. Αναγράφεται μόνο όταν παράγεται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και δεν έχει προσμείξεις με μέλια άλλων χωρών.

8) Διατροφική δήλωση: Το μέλι είναι φυσικό προϊόν και δεν απαιτεί διαθρεπτική επισήμανση. Παρόλα αυτά θέλει προσοχή με το τι εννοούμε φυσικό προϊόν. Φυσικό προϊόν είναι αυτό που η μέλισσα κάνει τη δουλειά της και όχι αυτό που ο άνθρωπος παρεμβαίνει. Αν το στείλετε για εξαγωγή στις ΗΠΑ η διαθρεπτική επισήμανση είναι απαραίτητη γιατί απαιτείται επιπλέον η αναγραφή των προστιθέμενων σακχάρων, της βιταμίνης D, του ασβεστίου, σιδήρου και καλίου.

9) Αριθμός παρτίδας: Αποτελεί την ταυτότητα του προϊόντος. Οτιδήποτε συμβεί, οποιαδήποτε αστοχία υπάρξει, ο αριθμός παρτίδας είναι αυτός που θα προσδώσει την ιχνηλασιμότητα.

10) Είδος μελιού: Αναγράφεται αν είναι μέλι κηρήθρας ή ζαχαροπλαστικής ή όποιας άλλης κατηγορίας, καθώς και το είδος μελιού (ανθέων, θυμάρι, πεύκου κ.ο.κ.).

Επιμέλεια: Ioannis Pasias (Χημικός, PhD)
https://webinarium.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια