Widget Recent Post No.

Σημαντικοί χειρισμοί πάνω στις κυψέλες Dadant!


«Δουλεύω τις Dadant 3 χρόνια και είμαι κάτι παραπάνω από ευχαριστημένος. Βγάζω ίδιες και παραπάνω ποσότητες σε μέλι ακόμα και σε κακές χρονιές».

Καταρχάς θα ήθελα να σας συγχαρώ για το υπέροχο blog και τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές που δίνεται σε όλους εμάς.


Ονομάζομαι Μάρκος και είμαι από Κρήτη. Είμαι νέος μελισσοκόμος αλλά πολύ ανήσυχος και με συνεχή αναζήτηση και γνώση πάνω στην μέλισσα.

Κατά καιρούς σας στέλνω φωτογραφίες από μελίσσια σε κυψέλες Dadant αλλά νομίζω ήρθε η ώρα να πω κάποιες εμπειρίες μου πάνω σε αυτήν την κυψέλη, να ακούσω γνώμες άλλων συναδέλφων και φυσικά διαφωνίες ως προς την χρήση της.

Ασχολούμαι 4 χρόνια με την μελισσοκομία.Τον πρώτο χρόνο ξεκίνησα με την κλασσική κυψέλη όμως δεν μου πήρε πολύ χρόνο να καταλάβω ότι πολλά πράγματα στην μελισσοκομία είναι μύθος.

Δουλεύω τις Dadant 3 χρόνια και είμαι κάτι παραπάνω από ευχαριστημένος.Με τα μισά μελίσσια σε σχέση με άλλους παραγωγούς βγάζω ίδιες και παραπάνω ποσότητες σε μέλι ακόμα και σε κακές χρονιές.

Χρησιμοποιώ κυψέλες dadant 10 πλαισίων και όχι 12.Νομίζω είναι ιδανική για την Ελλάδα και τις φυλές που έχουμε.Η βασίλισσα γεννάει κυκλικά πάνω στο πλαίσιο χωρίς να χρειάζεται να πηδάει από το ένα στο άλλο.Ένα πλαίσιο dadant μπρος πίσω είναι όσο μπορεί να γεννήσει μια καλή βασίλισσα την μια μέρα.Δεκάδες έρευνες αποδεικνύουν άλλωστε ότι υπάρχει καλύτερη γέννα σε βαθύ πλαίσιο.Την άνοιξη υπάρχει τρομερή ανάπτυξη και λιγότερο τάση για σμηνουργία λόγω του ότι υπάρχει αρκετός χώρος στην κυψέλη.

Όσο αναφορά τον μελισσοκόμο η δουλεία του είναι πιο εύκολη.Καταρχάς δεν σηκώνουμε ορόφους.Ο γονοθάλαμος είναι ένας.Μια dadant με 10 πλαίσια είναι όσο μια καλή διόρωφη langstroth.Ποια είναι όμως η βασική διαφορά?Στην dadant το μελίσσι είναι σφιχτό και δεν πέφτει σε πληθυσμό.Αυτός είναι κατά την γνώμη μου ο νούμερο ένα κανόνας στην μελισσοκομία.Υπερπληθυσμός και συνωστισμός μας δίνουν μέλι.

Στις ανθοφορίες δουλεύουμε μισά πατώματα τα οποία γεμίζουν πολύ γρήγορα.Προσωπικά χρησιμοποιώ μισά των 9 πλαισίων και όχι 10.Αυτό γίνεται για 2 λόγους.Το κενό μεταξύ τους είναι μεγαλύτερο και δεν θα ανέβει η μάνα να τα γεννήσει.Δεύτερον δημιουργούν μεγαλύτερες πίτες που σημαίνει παραπάνω μέλι και πιο εύκολο απολέπισμα. Το μισοπάτωμα όταν γεμίσει είναι 20 κιλά μέλι καθαρό.Χωρίς γόνους και γύρες.Μόλις γεμίσει βάζεις και άλλο κενό.Αφού το γεμίσουν και αυτό κάνεις ανταλλαγή για να το σφραγίσουν γιατί τα πιάνουν από πάνω προς τα κάτω.

Μια dadant σε μια καλή ανθοφορία δίνει 40-60 κιλά μέλι.Πόσους ορόφους χρειάζεται μια συμβατική για σου δώσει τόσο?Εκτός αυτού δεν τρυγάμε ποτέ γονοφωλιά.Έτσι η μάννα συνεχίζει την γέννα όλο τον χρόνο χωρίς να κόβεται.

Έρχομαι τέλος στον χειμώνα.Σε αυτές τις κυψέλες τα μελίσσια ξεχειμωνιάζουν 10 πλαίσια dadant πληθυσμό.Αν τους αφήσουμε 20 κιλά τροφές τον Σεπτέμβρη δεν χρειάζεται ούτε ζυμάρια ούτε τίποτε.Τώρα θα μου πείτε 20 κιλά?Τα πλαίσια είναι μεγάλα και τα στεφάνια των πλαισίων βάζουν πολύ μέλι.Αφήνοντας λίγο μέλι από τρύγους και μια μικρή τροφοδότηση δεν τα ενοχλούμε το χειμώνα.

Αν θέλετε κάντε δημοσίευση αυτό το άρθρο γιατί είναι καλό να τα βλέπουμε όλα και θα ήταν ενδιαφέρουσα μια συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα.

Με εκτίμηση, Μάρκος

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Μαρκο,ειναι ακριβως οπως τα γραφεις.
    Εχω και εγω DADANT στην Αθηνα κλιμα ξηροθερμικο
    σχεδον οπως οι Κυκλαδες,παραλληλα εχω και
    Langstroth και η διαφορα ειναι εμφανης.
    Κριμα που αντιμετωπιζοντε << καπως >> ενω σε
    Ευρωπη,Αμερικη,Ρωσια κλπ ειναι στην πρωτη γραμμη
    Δεν ξερω αν γνωριζης τον Nic Arva ;
    Αν οχι μπες στην σελιδα του και θα δεις τι
    σημαινει DADANT ο Νικος ειναι οτι καλυτερο αυτη
    την στιγμη στην Ελλαδα. στις DADANT

    εχω μετατρεψη τις παλιες μου καθως και τα πλαισια σε DADANT με ελαχιστα χρηματα.
    Απο 10αρα Langroth σε 10αρα DADANT
    Και με την ευκαιρια,αν καποιος συναδελφος
    ειναι απο την Αθηνα και θελει να ανταλαξουμε
    αποψεις και γνωσεις γυρω απο τις ΝΤΑΤΑΝΤ ας
    γραψει εδω. Ο.Μ

    Με εκτιμηση Μανθος-Αθηνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1. βγαζεις απο καθε ανθοφορια 40 με 60 κιλα?...πολυ ψεμα φιλε.
    2. η μαννα γενναει ενα πλαισιο και απο τις δυο πλευρες σε μια μερα?....χαχαχαχαχα!! μετρα πρωτα ποσα κελια εχει ενα πλαισιο μπρος-πισω.....
    3. το μισο πατωμα ειναι εικοσι κιλα μελι καθαρο???.....στειλε καμια φωτο!! δηλαδη καθε μισαδακι πλαισιο 2,2 κιλα μελι????.......χαχαχαχαχαχα
    4. μια dadant με 10 πλαισια κανει δυο langstroth????????????? τι μαθημνατικα ειναι αυτα ρε φιλε? ενα πλαισιο dadant ειναι κατα 1,2 φορες μεγαλυτερο απο το langstroth.οποτε μια 10αρα dadant ειναι 12 πλαισια langstroth και οχι 20 πλαισια!!!!!!
    5. για την μελισσα ειναι το ιδιο σε τι κουτι την βαζεις. ουτε φερνει το κουτι τα μελια.


    Χρηστος, Αργος

    28 χρονια μελισσοκομια με dadant

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολυ ζορι τραβας ρε χρησταρα!!μη κρινεις απο τη παρτη σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κανενα ζορι.
    δεν μπορω να ακουω παραμυθια.
    παραθετω στοιχεια ποσο μεγαλα ειναι τα πλαισια και ποσα αυγα μπορει μια μανα να γεννησει και οχι την δικη μου κριση. αυτα που γραφει το παλικαρι δεν ειναι αληθεια και δεν μου αρεσουν τα ψεματα.
    επισης μια φωτο η ενα βιντεο με τα 60 κιλα μελι ανα τρυγο στην κυψελη θα βοηθουσε και εμας τους ασχετους.

    χρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!