Widget Recent Post No.

Πρόβλημα με σφήκες το Φθινόπωρο


Οι σφήκες επιτίθονται στα μελίσσια και είναι πάρα πολλές. Μπαίνουν και κλέβουν το μέλι. Ενοχλούν τις μέλισσες στην είσοδο. Κόβουν ακόμα και ζωντανές τις μέλισσες και τις παίρνουν για τη φωλιά. Τι συμβαίνει λοιπόν συνάδελφοι; Πως γίνετε ξαφνικά σε όλα τα μελισσοκομεία οι σφήκες να πολλαπλασιάζονται και να γίνονται τόσο μεγάλο πρόβλημα; Ακούστε λοιπόν... Η σφήκα δεν ξεχειμωνιάζει όπως οι μέλισσες. Η φωλιά της σφήκας διαλύεται το χειμώνα.

Οι σφήκες λοιπόν αυτή τη περίοδο μένουν χωρίς βασίλισσα, η φωλιά τους διαλύεται, η τροφή μειώνεται, και έτσι έρχονται να κλέψουν ότι προλάβουν απο τα μελίσσια μας. Για να σας κάνω να καταλάβετε τι συμβαίνει, θα σας θυμήσω τον μύθο με το μέρμηγκα και με το τζίτζικα. Ο τζίτζικας τραγούδαγε όλο το Καλοκαίρι, ενώ τα μυρμίγκια δούλευαν. Έτσι συμβαίνει και με τις μέλισσες. Οι μέλισσες δεν σταματούν ποτέ τη δουλειά, όμως το χειμώνα έχουν εξασφαλίσει προμήθειες, τις οποίες προσπαθούν να κλέψουν όλα τα τεμπέλικα έντομα.

Οπότε τώρα το φθινόπωρο βλέπουμε όλες τις "άστεγες", "αδέσποτες" σφήκες να δίνουν μάχες για να κλέψουν μια σταγόνα μέλι. Και πιστέψτε με πεινάνε πολύ! Προχθές καθώς επιθεωρούσα τα μελίσσια, είδα ένα ωραίο πλαίσιο με μέλι και το άφησα στην άκρη για να το πάρω μαζί μου. Δεν πέρασαν 10 λεπτά, και το πλαίσιο είχε σύννεφο απο σφήκες. Ήταν τόσες πολλές, που όταν τις είδα όλες μαζί κατάλαβα τι τράβαγαν τα μελισσάκια μου. Μόλις παρατήρησα τις εισόδους, έβλεπα νευρικές σφήκες να προσπαθούν να βρούν μια χαραμάδα, για να χωθούν στη κυψέλη. Φυσικά οι φρουροί μέλισσες δεν χάριζαν κάστανο, αμέσως όρμαγαν στις σφήκες. Και αν κατάφερνε να μπεί καμια σφήκα, σίγουρα δεν θα έβγαινε ζωντανή με τόσο στρατό να περιμένει μέσα.

Η λύση στο πρόβλημα, αυτή την εποχή είναι πολύ εύκολη! Επειδή οι σφήκες είναι πολύ πεινασμένες, και τα μελίσσια καλά προστετευμένα, μπορούμε να τις παγιδεύσουμε εύκολα. Πριν σας πω το κόλπο θέλω να τονίσω, ότι πρέπει όλα τα μελίσσια να έχουν τα πορτάκια τους και να είναι σφιγμένα, δηλαδή όχι περιττά πατώματα και κηρήθρες, που να επιτρέπει στις σφήκες να κλέβουν. Επειδή οι σφήκες πεινάνε, μια παγίδα να τους βάλουμε τις τσακώσαμε όλες. Ακούστε να δείτε λοιπόν.

Παίρνουμε ένα πλαστικό μπουκάλι νερού 1.5 λίτρο, και ρίχνουμε μέσα πορτοκαλάδα, η κοκα-κολα με λίγο ξύδι μέσα. Μετά κόβουμε 2-3 κομματάκια απο λάστιχο ποτίσματος και τα τοποθετούμε όπως βλέπουμε στη φωτογραφία παρακάτω. Όλες οι σφήκες θα μπούν μέσα, και θα ξελαφρώσουν τα μελισσάκια μας...

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Το έκανα, αλλά παγιδεύτηκαν μέσα και μέλισσες. Μάλιστα οι μέλισσες ήταν περισσότερες από τις σφήκες. Θα το επιχειρήσω πάλι, βάζοντας μέσα στο μπουκάλι, ψάρι, κρέας, ή κάτι ανάλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!