Widget Recent Post No.

Ο κίνδυνος με τις αχερόντιες. Πως τοποθετούμε τα πορτάκια, ποιά σημάδια μας δείχνουν τα μελίσσια



Σήμερα επισκέφτηκα τα μελισσάκια μου και έκανα επιθεώρηση. Σε ένα διώροφο μελίσσι, καθώς έβγαζα τις κηρήθρες, βρήκα σφηνωμένο σε πλαίσιο στον δεύτερο όροφο αυτό το πράμα που βλέπετε, αποστεωμένο, και νεκρό. τι είναι ;;; δεν το έχω ξαναδεί!




Γράφει η έμπειρη μελισσοκόμος Αγγελική...
Το λένε αχερόντια ή νεκροκεφαλή. Είναι νυχτοπεταλούδα και μπαίνει για να φάει μέλι. Οι μέλισσες την σκοτώνουν αλλά επειδή είναι πολύ μεγάλη δεν μπορούν να την βγάλουν έξω. Οπότε την προπολιάζουν.  Έτσι λοιπόν όσο χειμωνιάζει μικραίνουμε την είσοδο της κυψέλης (για να μην μπαίνουν οι πεταλούδες στα μελίσσια)...Όπου υπάρχει θέμα με σφήγγες και αχερόντια , καλό να μπαίνουν οι πόρτες νωρίτερα απο τον Αύγουστο.

Λίγες συμβουλές ακόμα...
Οι πεταλούδες χτυπάνε τα μικρά μελίσσια και τις παραφυάδες. Μπορούν να γίνουν πολύ ενοχλητικές και να διώξουν ολόκληρο σμήνος απο την κυψέλη. Το πρόβλημα παρουσιάζεται στους μελισσοκόμους απο τον Αύγουστο μέχρι και τον Οκτώμβριο. Μόλις αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία (κρύο) οι πεταλούδες αυτές εξαφανίζονται, πεθαίνουν έξω στη φύση. Πάντως για καλό και για κακό οι μελισσοκόμοι πρέπει να έχουν τις πόρτες στα μελίσσια για να προστατεύονται απο αυτές τις πεταλούδες. Στα βουνά και μέσα στις πόλεις δεν υπάρχουν αχερόντιες πεταλούδες, οπότε τα μελίσσια που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές δεν έχουν πρόβλημα απο αυτές. Ωστόσο στα πεδινά και τα ημιορεινά, μπορεί να είναι δεκάδες και να μας χαλάσουν τα μελίσσια μας.

Το πρόβλημα με τις αχερόντιες λύνεται πολύ εύκολα! Βάζουμε στις κυψέλες πορτάκια. Τόσο τα πλαστικά της ANEL όσο και τα απλά ξύλινα στις κλασσικές κυψέλες κάνουν απίστευτα καλή δουλειά. Δεν περνάνε οι πεταλούδες μέσα. Επίσης τα μεταλλικά πορτάκια είναι πολύ αποτελεσματικά, και αυτά. Εγώ πάντως προσπαθώ να μικραίνω τις εισόδους όσο πιο πολύ γίνεται. Για παράδειγμα μια πλαστική κυψέλη με 2 εισόδους, εγώ αφήνω την μια ανοιχτή. Κλπ κλπ. Δείτε φωτογραφίες με τις εισόδους πως έβαλα τα πορτάκια...




Δείτε τι κάνουν οι μέλισσες όταν έχουν αχερόντιες. Προσπαθούν να κλείσουν τις πόρτες, τα παράθυρα, τις σίτες όπου μπαίνει αέρας. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να κλείσουν την δίοδο στις πεταλούδες να περάσουν μέσα...





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια