Widget Recent Post No.

Η αντικατάσταση της βασίλισσας το φθινόπωρο!



Σήμερα πήγα να βάλω κερόπανα στα μελίσσια και έκανα και μια γρήγορη επιθεώρηση λόγω καιρού γιατί τα κορίτσια ήταν λίγο εκνευρισμένα αφού δεν πολυδούλευαν . Παρατήρησα σε ένα μελίσσι μου γόνο ημέρας,  σφραγισμένο γόνο, όμως δεν είδα την βασίλισσα. Και κάπου μέσα στο κέντρο του γόνου σήκωσα και είδα μέσα ένα μεγάλο βασιλικό κελί σφραγισμένο. Τι νομίζετε ότι συμβαίνει και τι πρέπει να κάνω . Το πιθανότερο είναι να θέλουν να κάνουν αντικατάσταση και να συνυπάρξουν οι βασίλισσες μέχρι την γονιμοποίηση της καινούργιας μάνας πράγμα το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτή την εποχή. Εσείς τι πιστεύεται και τι πρέπει να κάνω πέρα από υπομονή;





Απάντηση...
Πρόκειται για αντικατάσταση βασίλισσας. Εφόσον δεν είδες περίεργη συμπεριφορά - να βουίζει το μελίσσι και να είναι αναστατωμένο, σίγουρα υπάρχει και η παλιά βασίλισσα, όμως λόγω προβλήματος στη γέννα, οι μέλισσες αποφάσισαν να την αντικαταστήσουν. Συνήθως μια άκυρη βασίλισσα που δεν κάνει γόνο μπορεί να βρίσκεται σε οποιαδήποτε σημείο της κυψέλης και ο μελισσοκόμος δεν να μη μπορεί την εντοπίσει εύκολα.

Το βασιλικό κελί αντικατάστασης δημιουργείτε απο τις μέλισσες, όταν διαισθάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά με την υπάρχουσα βασίλισσα. Όταν δεν εκπέμπονται σωστά οι φερομόνες της, όταν δεν υπάρχει αρκετός γόνος για την εποχή κλπ. Όταν οι μέλισσες νιώσουν το πρόβλημα, αμέσως δημιουργούν βασιλικό κελί μέσα στο κέντρο του γόνου, και αρχίζουν να το γεμήσουν βασιλικό πολτό. Οι βασίλισσες που προέρχονται απο αντικατάσταση άλλωστε είναι πολύ καλές. Αν η ήδη υπάρχων βασίλισσα δεν έχει πρόβλημα και αντιληφθεί το βασιλικό κελί στο κέντρο του γόνου, το χαλάει, και σκοτώνει τη βασίλισσα. Αν όμως δεχτεί το πρόβλημα της και είναι αδύναμη, θα αφήσει τις μέλισσες να κάνουν σωστά τη δουλειά της. Η αντικατάσταση μιας μάνας μπορεί να πάρει αρκετές μέρες, οι μέλισσες να φτιάχνουν το κελί και η βασίλισσα να το χαλά. Οι μέλισσες πολλές φορές τεστάρουν και τη βασίλισσα, κάνοντας κελί αντικατάστασης. Γι αυτό το βάζουν στο κέντρο του γόνου για να μην υπάρχει πιθανότητα να τις διαφύγει απο τα μάτια. Στη σμηνουργία τα κάνουν περιμετρικά για να μη τα προλαβαίνει η βασίλισσα, και να την αναγκάζουν να σμηνουργήσει στο τέλος, εφόσον αν σκάσουν καινούργιες βασίλισσες μπορεί να θανατωθεί.

Στην αντικατάσταση έχουμε δεί πολλές φορές να συνυπάρχουν η νέα βασίλισσα με την παλιά. Και το πιο παράξενο απο όλα είναι να γεννάνε και οι δύο ταυτόχρονα στο μελίσσι! Γόνος απο δύο βασίλισσες μαζί. Οι μέλισσες έχουν εφεύρει αυτό το κόλπο, έτσι ώστε αν γίνει κάποιο λάθος κατά τη γαμήλια πτήση και χαθεί η μια βασίλισσα, οι μέλισσες να έχουν αυγά έτσι ώστε να αναθρέψουν πάλι καινούργια βασίλισσα, και να μην μείνει ποτέ ορφανό το μελίσσι. Ξέρετε άλλωστε τι γίνετε στη περίπτωση που χαθεί η βασίλισσα στη γαμήλια πτήση. Το μελίσσι γίνετε αρρενοτόκο, και στη συνέχεια χάνετε εφόσον παράγει μόνο κηφήνες.

Όταν δούμε κελί αντικατάστασης στο μελίσσι σφραγισμένο, αμέσως κλείνουμε τη κυψέλη και ανοίγουμε πάλι έπειτα απο ένα μήνα. Δεν παρενοχλούμε για κανένα άσκοπο λόγο το μελίσσι, διότι μπορεί άθελα μας να σκοτώσουμε τη βασίλισσα. Σημαδεύουμε με κάποιο τρόπο το συγκεκριμένο μελίσσι - οι παλιοί μελισσοκόμοι βάζουν μια πέτρα στο καπάκι - και πλέον ξέρουμε ότι την επόμενη φορά αυτό το μελίσσι δεν πρέπει να το ανοίξουμε, διότι έχει νέα μάνα για γονιμοποίηση. Μόλις περάσει ένας μήνας, αν όλα έχουν πάει καλά, η νέα μάνα θα γεννά και θα έχει χυλωμένο η και σφραγισμένο γόνο. Αν είχε πολλές βροχές ίσως καθυστερήσει και λίγο η γέννα.

Ένα πρόβλημα που ίσως δημιουργηθεί στη γονιμοποίηση είναι οι Κηφήνες. Το φθινόπωρο υπάρχουν μερικές περιοχές που έχουν έλλειψη απο κηφήνες. Ωστόσο αν υπάρχουν αρκετά μελίσσια στη περιοχή, τις περισσότερες φορές οι βασίλισσες γονιμοποιούνται με τεράστια επιτυχία. Όσον αφορά τις φθινοπωρινές βασίλισσες στο ρείκι, θα έχετε ακούσει πόσο καλές είναι.

Δείτε και μια ακόμα φωτογραφία απο βασιλικό κελί αντικατάστασης...




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια