Widget Recent Post No.

Πως μεταφέρουμε τα μελίσσσια μας



Γίνεται το βράδυ όταν σουρουπώσει και οι μέλισσες δεν κινούνται έξω. Με πολύ προσοχή καπνίζουμε την είσοδο για να ηρεμήσουν και να υποχωρήσουν όλες μέσα στην κυψέλη. Στη συνέχεια αφου περιμένουμε λίγα λεπτά και μπούν όλες μέσα τοποθετούμε τα πορτάκια όσο πιο ήρεμα γίνεται για να μην αναστατωθούν.


Ποτέ μα ποτέ δεν κλείνουμε τα πορτάκια όταν δεν έχουμε σκοπό να μεταφέρουμε κατευθείαν τα μελίσσια. Οι μέλισσες στρεσάρονται πολύ γρήγορα όταν νιώσουν οτι είναι εγκλωβισμένες και μπορεί να πεθάνουν. H ιδανικές ώρες για μεταφορά είναι το σούρουπο μόλις πέσει ο ήλιος ή νωρίς πριν το χάραμα!

Στην διαδρομή για τη νέα τοποθεσία προσπαθούμε να φτάσουμε γρήγορα και να μην ταλαιπορήσουμε τα μελίσσια με τυχών στάσεις στο δρόμο. Εξαιρετικά επικίνδυνη θα ήταν η περίπτωση αναμονής μελισσιών μέσα στον ήλιο. Έχουν χαθεί μελίσσια με αυτό τον τρόπο.

Πριν ξεκινήσουμε τη μεταφορά έχουμε ήδη επιλέξει και "κατοχυρώσει" τη θέση του μελισσοκομείου μας. Ένας άγραφος νόμος ανάμεσα στους μελισσοκόμους είναι η τοποθέτηση ενός μελισσιού - δείκτη στην θέση του οποίου δηλώνουμε ότι θα φέρουμε και τα υπόλοιπα μελίσσια μας.

Τα τελευταία χρόνια οι  μελισσοκόμοι καταχράστηκαν αυτό τον νόμο με αποτέλεσμα να γεμήσει ο τόπος άδειες παρατημένες κυψέλες. Δηλαδή αντί για ζωντανά μελίσσια οι μελισσοκόμοι αφήνουν άδειες κυψέλες η πατώματα.

Έτσι αυτός ο άγραφος νόμος άλλαξε και πλέον οι περισσότεροι μελισσοκόμοι αφήνουν μια άδεια κυψέλη, με ένα κλαρί (χλωρό) επάνω στη κυψέλη πατημένο με μια πέτρα για να μην το πάρει ο αέρας που δηλώνει οτι ο μελισσοκόμος πέρασε πρόσφατα απο εκεί. Επίσης η κυψέλη είτε είναι αδεια είτε γεμάτη πρέπει να γράφει το τηλ του μελισσοκόμου έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει αμα συμβεί κάτι.

Όταν φτάσουμε τα μελίσσια στον προορισμό τους τα τοποθετούμε προσεκτικά χωρίς κραδασμούς με μια ελαφρια κλίση προς τα εμπρός για να μην μπορεί να σταθεί το νερό στον πάτο των κυψελών. Αφαιρούμε τα πορτάκια με ελαφρύ κάπνισμα γιατι τα μελίσσια είναι αγριεμένα. Δεν τα ξανα βάζουμε και αφήνουμε τις κυψέλες έτσι. Την επόμενη φορά που θα πάμε εκ νέου για επιθεώρηση μπορούμε με ασφάλεια να τα ξανα τοποθετήσουμε.




Όλοι σχεδόν οι μελισσοκόμοι στην Ελλάδα ασκούν νομαδική μελισσοκομία δηλαδή μεταφέρουν τις κυψέλες τους ανάλογα με την ανθοφορία που δίνει μέλι. Είναι μια τεχνική που αυξάνει σημαντικά την απόδοση των μελισσιώ. Μπορείτε να διαβάσετε επίσης: Επιλογή θέσης μελισσοκομείου: Για παραγωγικά υγιή μελίσσια!

Δείτε ένα βίντεο με μεταφορά μελισσιών!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια