Widget Recent Post No.

Βιολογικές θεραπείες για τη βαρρόα: Η εμπειρία ενός μελισσοκόμου. Έχασα τα μελίσσια μου...



Διαβάζουμε συνεχώς για βιολογικές θεραπείες βαρρόα, με άχνη ζάχαρη, με θυμόλη, με ακονιζιά, με φύλλα ευκαλύπτου (κάπνισμα),  και πολλές άλλες παρόμοιες μεθόδους. Επειδή έχουν γίνει αρκετές τέτοιες αναρτήσεις και στην Ορεινή Μέλισσα θα ήθελα σήμερα να μπούμε λίγο πιο βαθειά και να σας πω μερικές αλήθειες. Υπάρχουν πολλές θεραπείες, τις οποίες μεν μοιραζόμαστε εδώ, αλλά αυτό που προσφέρουν στα μελίσσια είναι ένα καλό ξελάφρωμα και όχι κανονική θεραπεία. Για παράδειγμα το οξαλικό οξύ το χειμώνα κάνει θεραπεία περίπου 60-70% και όχι 90-100% όπως νομίζουν μερικοί. Και αυτό μου το έχουν πεί εκτός απο τους μελισσοκόμους, οι ερευνητές αλλά και η δική μου η εμπειρία.


Σήμερα μιλώντας με μεγάλο επαγγελματία μελισσοκόμο, μου είπε ότι υπάρχει μια μεγάλη διαφορά στα βιολογικά φάρμακα και τα χημικά. Τα οργανικά οξέα, οξ. οξύ, θυμόλη μυρμικικό οξύ, δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα σε όλα τα μελίσσια. Δηλαδή αν κάνουμε μια θεραπεία σε 50 μελίσσια, άλλο μπορεί να θεραπευτεί πλήρως, άλλο να μην γίνει δουλειά, άλλο να χάσει τη βασίλισσα, άλλο να ψωφήσουν μέλισσες. Αυτό συμβαίνει για τον λόγο ότι το μικροκλίμα της κάθε κυψέλης είναι διαφορετικό. Άρα έχουμε διαφορετική δράση, σε κάθε μέλισσι, και δεν πρέπει να καταναπαυόμαστε ποτέ αφήνοντας τα μελίσσια στην τύχη τους. Αν πάλι βάλουμε ταινίες, ξέρουμε ότι θα έχουμε μια (x) αποτελεσματικότητα σε όλα τα μελίσσια, και αυτό εξαρτάται πόσο ανθεκτικά θα είναι τα βαρρόα στο φάρμακο.

Γράφει ένας αναγνώστης μελισσοκόμος για τις θεραπείες με βιολογικά φάρμακα...
Άλλο είναι να αγαπούμε τις μέλισσες και άλλο να τους δίνουμε για την βροχοπνευμονία μόνο τσάι του βουνού. Αυτό ακριβώς είναι η άχνη και η θυμόλη ενάντια στη βαρρόα. Και τις μέλισσες σου παιδεύεις με μια βασανιστική ζωή και με ένα οδυνηρό θάνατο και των γειτόνων. Είμαστε αιθεροβάμονες όσοι πιστεύουμε ότι χωρίς φάρμακο θα επιζήσουν και θα γίνουν παραγωγικά, έχασα πολλά μελίσσια στην αρχή, και όσα ζούσαν αν και τριόροφα δεν έδιναν μέλι. Τώρα δεν χάνω κανένα και πήρα μέλι και απο 15άρη, ορθολογική χρήση του περισσότερο αποτελεσματικού και συντομότερα διασπόμενου συνθετικού χημικού , διάβασε σχετική μελέτη νεοζηλανδικού κρατικού φορέα για τις προτεινόμενες λύσεις αντιμετώπισης του βαρρόα....με μηδέν κατάλοιπα στο μέλι και στο κερί.

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. σε ποιο site ε'ιναι αυτή η έρευνα και ποιο είναι αυτό το φάρμακο;
    μυστικό είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρε αναγνώστη μελισσοκόμε, πες μας και μας το φάρμακο. Γράφεις, γράφεις και φάρμακο δε λες. Δώσε τουλάχιστον μια πληροφορία, πως θα βρούμε (στα Ελληνικά αυτή τη μελέτη), περιμένουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επειδή εσύ και μερικοί άλλοι δεν τα κατάφεραν δεν σημαίνει ότι το οξαλικό, η άχνη, η θυμόλη, το φορμικό κλπ. δε δουλεύουν. Υπάρχουν μελισσοκόμοι που ασχολούνται με την βιολογική μελισσοκομία και χρόνια τώρα καταφέρνουν να ελέγχουν την βαρρόα και να έχουν παραγωγικά μελίσσια. Κάτι δεν έκανες καλά. Μην απογοητεύεις όσους νέους θέλουν να ασχοληθούν με τη βιολογική μελισσοκομία. Χρειάζεται πολύ δουλειά και επιμονή. Πολύ βασικό το ξεγόνιασμα των μελισσών τόσο το χειμώνα όσο και τον Αύγουστο, ακόμα και το τεχνητό ξεγόνιασμα. Και υπάρχουν μέρη που μπορεί να συμβεί αυτό από έλλειψη τροφών και κατάλληλης θερμοκρασίας, αλλά και κατάλληλων χειρισμών. Τότε η βαρρόα μπορεί να νικηθεί με τα βιολογικά σκευάσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βιολογικη... Η ΑΠΑΤΗ του αιωνα.
    Η εταιρεια πιστοποιησης τους ενδιαφερει περισσοτερους πελατες.Ας κανουν εκτακτο ελεγχο τον πρωτο δεκαπενθημερο του Αυγουστου και να δουν ποσοι μελισσοκομοι ειναι σε βιολογικες περιοχες,και να παρουν δειγμα απο διαφορα και οχι αυτα που υποδεικνυουν οι μελισσοκομοι, και πολλες φορες και εκτακτα.
    Αλλοι εχουν παρει την πιστοποιηση και την παρουσιαζουν και ας εχουν βγει απο την βιολογικη.
    Εαν πατε σε μια βιολογικη αγορα και φωναξετε ελεγχος θα δειτε ποσοι θα μεινουν.
    Για τα Βιολογικα σκευασματα εναντιον βαρροα ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ.
    Αφου χανουν τα περισσοτερα μελισσοσμηνη μετα πιθανον κλεβουν....
    Δοκιμες με διαφορα.Η αποτελεσματικοτητα απο 30-70%.
    Αλλα ο γειτονας μελισσοκομος δεν φταιει σε τιποτα για την δικη σου ξεροκεφαλια.Απο αναγκη καταληγουμε παλι στα χημικα..
    (Λυκος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η όποια μελέτη αναφέρεται σε δραστικές ουσίες και όχι σε σκευάσματα.
    Η αμιτράζη (amitraz) είναι δραστική ουσία και το σκεύασμα είναι το TakTik.
    Το TakTik είναι φάρμακο που προορίζεται για το έλεγχο αρθρόποδων που παρασιτούν σε θηλαστικά και περιέχει 12,5% της δραστικής ουσίας amitraz. Το υπόλοιπο 87,5% που περιέχει το σκεύασμα τι είναι; Πως επηρεάζει την κυψέλη και τα προϊόντα της; Η μέλισσα είναι αρθρόποδο και όχι θηλαστικό.
    Εγώ δεν είμαι εναντίον των χειμικών σκευασμάτων στην μελισσοκομία.
    Αντίθετα τα θεωρώ απολύτως αναγκαία.
    Γιατί δεν βάζετε apiguard ή varostop ή οποιοδήποτε άλλο σκεύασμα που κυκλοφορεί στην αγορά και είναι φτιαγμένο για μελισσοκομική χρήση και που περιέχει ως δραστική ουσία την αμιτράζη;
    Τώρα όσον αφορά τα "βιολογικά" μέσα στην μελισσοκομία αφήστε το καλύτερα.
    Είναι ... βαριά η καλογερική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!