Widget Recent Post No.

Νέες αποκαλύψεις για τις πλαστικές κυψέλες της ANEL: Τι δείχνουν μετά από 3.5 χρόνια συνεχούς χρήσης!



Μετά από 3.5 χρόνια χρήσης των πλαστικών κυψελών της ANEL μπορώ με σιγουριά να σας πω ότι είναι με διαφορά οι καλύτερες! Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες είναι σαν καινούργιες, σαν να τις αγόρασα χθές! Τα μελίσσια όλες τις χρονιές  ξεχειμώνιασαν με ποσοστό επιτυχίας 100%  και αναπτύχθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς. Έγιναν 10άρια μελίσσια πολύ νωρίς την Άνοιξη και αυτό γιατί οι κυψέλες αυτές προσφέρουν άριστη θερμομόνωση. Το χειμώνα οι βασίλισσες ξεκινάνε νωρίτερα την γέννα και η ανάπτυξη είναι πολύ πιο γρήγορη.


Εγώ παιδιά είδα τα μελίσσια μου σε αυτές τις κυψέλες να γίνονται τριόροφα στο άψε σβήσε. Οι κυψέλες σε όλο αυτό το διάστημα δεν έβαλαν νερό δεν πετσικάρησαν και δεν συγκράτησαν υγρασία. Επίσης μη σας πω ότι οι ξύλινες περισσότερη υγρασία είχαν. Μην κοιτάτε που το ξύλο την ρουφά σα σφουγγάρι!

Απο τις πλαστικές κυψέλες πέρα από όλα τα υπόλοιπα παρατήρησα μια αυξημένη παραγωγή γύρης. Λόγω εκτροφής γόνου σε μεγάλη έκταση! Τα μελίσσια φέρναν πολύ γύρη και σκέφτηκα να το εκμεταλλευτώ. Δοκίμασα την πατενταρισμένη γυρεοπαγίδα που έχουν και οι συλλέκτες γέμιζαν κάθε μέρα!




Επίσης τι πιο βολικό να παίρνεις μια κυψέλη και να την χρησιμοποιείς κατευθείαν; Ούτε βάψιμο ούτε λινέλαιο ούτε καμία επεξεργασία. Η εγκατάσταση των μελισσιών είναι άμεση! Και όταν αρχίσει να γεννάει η βασίλισσα ποιος την πιάνει!

Δείτε στο μελισσοκομείο μου στο έλατο, οι κυψέλες που είναι τριόροφες είναι όλες πλαστικές!



Πλαστικη κυψέλη ANEL: Οι δυνατότητες της!





Πριν λίγους μήνες έλαβα στα χεριά μου τις πρώτες πλαστικές μου κυψέλες και οφείλω να ομολογήσω ότι πριν τις αποκτήσω ήμουν αρκετά διστακτικός έως αρνητικός.  Μέτα από παρότρυνση φίλων και συναδέλφων μου όμως αποφάσισα και εγώ να δοκιμάσω τις πλαστικές κυψέλες της ANEL ,  και για αυτές θα σας μιλήσω σήμερα.

Είπα στο παρελθόν πολλά πράγματα καλά και κακά , και νομίζω πως ήμουν πολύ άδικος εφόσον δεν τις είχα δοκιμάσει. Έτσι έκανα την μεγάλη κίνηση και σήμερα έχω την τύχη να κρατώ στα χέρια μου αυτές τις κυψέλες τις οποίες και θα σας αναλύσω.

Αναρωτιόμουν εδώ και καιρό το πως γίνεται να έχουν κερδίσει τόσους φανατικούς θαυμαστές με μερικούς να έχουν ''χτίσει'' ακόμη και ολόκληρα μελισσοκομία με αυτές τις κυψέλες δίχως δεύτερη σκέψη. Μόλις τις πήρα στα χεριά μου όμως κατάλαβα όλους αυτούς τους ανθρώπους!!!

Χωρίς καμιά υπερβολή οι κυψέλες της ANEL δεν παίζονται , και με έχουν ενθουσιάσει πραγματικά πάρα πολύ , τόσο όσο κανένα άλλο μελισσοκομικό προϊόν που έχω αγοράσει.  Δίνουν επιλογές και χειρισμούς που καμιά άλλη κυψέλη δεν θα μπορούσε να μας δώσει , και πιστεύω για τον μελισσοκόμο είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμες.

Ένα εύστοχο ερώτημα που ίσως σε κάποιους ήδη να δημιουργήθηκε είναι το  ''αν οι μέλισσες θα διάλεγαν ποτέ ένα συνθετικό υλικό για κατοικία τους''.   Η επιλογή για τις μέλισσες όμως δεν έχει καμιά σχέση με τον τρόπο που εμείς την σκεφτόμαστε. Οι μέλισσες δεν επιλεγούν την κατοικία τους βάση του υλικού κατασκευής αλλά πολύ διαφορετικών παραμέτρων.

Έχουμε δει πολλές φορές μελίσσια να χτίζουν μέσα σε παλιά ψυγεία , εγκαταλελειμμένα σπίτια , καμινάδες , τηλεοράσεις , αμάξια  , και κάποιος θα αναρωτιέται γιατί οι μέλισσες επέλεξαν τόσο ακατάλληλα υλικά για να ζήσουν μέσα?

Όμως οι μέλισσες δεν επιλεγούν την κατοικία τους με γνώμονα το υλικό κατασκευής , σε αντίθεση στηρίζονται μόνο στις κηρήθρες που οι ίδιες θα χτίσουν. Η κατοικία τους τα μόνα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να τους προσφέρει είναι προστασία από : άνεμους , βροχές , υψηλές-χαμηλές θερμοκρασίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Όλα τα υπόλοιπα είναι στην σφαίρα της δικής μας φαντασίας και αυτό-ικανοποίησης. Τον τρόπο σκέψης των μελισσών πολυ λίγοι άνθρωποι ίσως κάποτε μπορέσουν να τον αποκωδικοποιήσουν διότι είναι πολύ διαφορετικός από τον δικό μας.

 Ας επανέλθουμε στο θέμα μας όμως!!!

Οι πλαστικές κυψέλες της ANEL προσφέρουν άριστη μόνωση στα μελισσάκια μας , όσο κανένα άλλο υλικό της φύσης δεν θα μπορούσε να έχει ανα μονάδα όγκου-πάχους. Επενδυμένη με πολυουρεθάνη στο κέντρο της εξοπλίζει την κυψέλη με την καλύτερη δυνατή μόνωση που θα μπορούσε να παρέχει.

Οι μέλισσες μέσα σε αυτήν την κυψέλη δεν θα χρειαστεί να σπαταλούν άσκοπη ενεργεία , κάνοντας μουστάκια στην σανιδά πτήσης ,  εφόσον η θερμοκρασία θα είναι με διαφορά πολύ πιο σταθερή.

Για όσους δεν γνωρίζουν , τα δικά μας σπίτια στην εξωτερική πλευρά τους φέρουν μόνωση αρκετών εκατοστών αντίστοιχη με αυτήν των πλαστικών κυψελών της ANEL!!

Εφόσον μας δίνετε η δυνατότητα να προσφέρουμε ενα καλύτερο περιβάλλον για τις μέλισσες μας ,  δεν θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε η έστω να το δοκιμάσουμε?

Η πλαστική κυψέλη εκτός από την απίστευτη μόνωση που προσφέρει λόγω υλικού κατασκευής , διαθέτει και άλλο ένα  σημαντικό προτέρημα. Δεν σαπίζει ποτέ. Κανένας μικροοργανισμός , κανένας μύκητας , κανένα μικρόβιο δεν την αναγνωρίζει , και δεν αποσυντίθεται ποτέ!!!

Το επικρατέστερο όμως πλεονέκτημα που πιστεύω είναι και το σημαντικότερο για τον μελισσοκόμο είναι ότι η πλαστική δεν χρειάζεται καμιά απολύτως επεξεργασία-συντήρηση. Τις κυψέλες αυτες τις αγοράζουμε και είναι έτοιμες για χρήση σε αντίθεση με τις ξύλινες που χρειάζονται κόπο πολλών ημερών , λινέλαια , βαφές , στοκαρίσματα , αστάρια  και διαδικασίες που απλά φαίνονται Βουνό για τους περισσότερους.

Η πλαστική κυψέλη λοιπόν φέρνει στο φως κάποια σειρά δυνατοτήτων και ''τεχνασμάτων'' που μέχρι τώρα ήταν άγνωστες. Δυνατότητες που στο παρελθόν ήταν απλώς στην φαντασία μας. Ήρθε η μέρα που ο μελισσοκόμος θα μπορέσει  να απαλλαχθεί από την δαπανηρή , χρονοβόρα και κουραστική συντήρηση και προετοιμασία του ξύλου!!!

Πάμε να δούμε λοιπόν τις δυνατότητες που μας δίνει η Νέα πλαστική κυψέλη ANEL!!!!!!!

Αρχικά οι κυψέλες αυτές διατίθενται σε 5 βασικά χρώματα με κύριο παράγοντα μελέτης την όραση των μελισσών μας.

Σχεδιασμένα για την εύκολη διακριτικότητα τους από μακριά , αλλά και για αποφυγή οποιαδήποτε είδους παραπλάνηση των συλλεκτριών μελισσών. Πέντε βασικά χρώματα λοιπόν ....

                                  1. Άσπρο



                                    2.Κίτρινο



                                     3. Γκρι



                                  4. Μπλε




                                5. Πράσινο



Εννοείτε πως εμείς μπορούμε να δημιουργήσουμε και συνδυασμούς χρωμάτων μεταξύ αυτών των ορόφων ,  σχηματίζοντας διχρωμίες ....

Ένα άλλο κομμάτι που πρέπει να αναλύσουμε είναι η στεγανότητα αυτών των κυψελών από υγρασία και νερό. Οι έξυπνες πατέντες που διαθέτουν λοιπόν τις κάνουν αδιαπέρατες από νερό όσο δυνατή και αν είναι η βροχή εξωτερικά. Πάμε να δούμε πως γίνεται αυτό.

Το καπάκι είναι ειδικά σχεδιασμένο έτσι ώστε το βρόχινο νερό να πέφτει περιμετρικά γύρω από την κυψέλη (να στάζει κάτω) χωρίς να περνά από ολόκληρο το σώμα της κυψέλης. Απίστευτο?? Τα δικα μας σπίτια λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο. Το νερό στις ταράτσες το συλλέγουν κάποιοι αγωγοί συλλέκτες (υδρορροές) , και το διοχετεύουν στο αποχετευτικό , χωρίς να ενοχλεί την ίδια την κατοικία.

Οι κυψέλες αυτές λοιπόν δεν αφήνουν το νερό να τρέχει γύρω γύρω αλλά το διοχετεύουν στις άκρες από οπού και στάζει κατευθείαν στο χώμα. Σαν σκεπή ένα πράγμα...




Επίσης οι θήρες αερισμού ανοιγοκλείνουν όποτε θέλουμε εμείς , οπότε αν τα καιρικά φαινόμενα είναι ακραία μπορούμε να κινηθούμε ανάλογα...





Επιπροσθέτως το κάθε πάτωμα στο κάτω μέρος του είναι "τυφλό" , δηλαδή ο κάθε όροφος έχει επάνω και κάτω μέρος σε αντίθεση με άλλες  κυψέλες της αγοράς.  Αυτό προφυλάσσει την κατασκευή από νερά σε πολύ μεγάλο βαθμό. Για να καταλάβετε τι σας λέω δείτε την παρακάτω εικόνα. Βλέπουμε ότι το κάτω μέρος του πατώματος έχει μια τραχεία επίπεδη επιφάνειά η οποία και στεγανοποιεί το σώμα της κυψέλης μας ... Τα πατώματα κουμπώνουν τέλεια μεταξύ τους!!!




Άλλο ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι ο σωστός αερισμός της κυψέλης. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η διέλευση φρέσκου αέρα καταπολεμά πολλές ασθένειες ενώ ταυτόχρονα βοηθά και να παραμείνει η υγρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα. νΗ Πλαστική κυψέλη ANEL λοιπόν , μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε θήρες αερισμού , και στα πλάγια της γονοφωλιάς , η των ορόφων κατ' όπως επιθυμούμε εμείς.

Σκεφτείτε , αερισμός από την διάτρητη βάση , αερισμός από το καπάκι , αερισμός και από τα πλάγια του σώματος , τι καλύτερο για τις μελισσούλες μας??? (Σε αυτο έτσι και αλλιώς συμβάλει και η μόνωση). Το καλύτερο είναι ότι όλες τις θήρες τις ανοιγοκλείνουμε εμείς όπως θέλουμε και όποτε θέλουμε.




Αναφέραμε την προστασία από κρύο-ζέστη , υγρασία , τώρα μένει και μία πατέντα για προστασία από έντομα!!!

Η Εταιρία ANEL έχει δημιουργήσει κάποια ιβριδικά ποδαράκια τα οποία βιδώνονται πολύ ευκολα στην διάτρητη βάση μας....




Γεμίζοντας λοιπον αυτά τα ποδαράκια με νερό η κυψέλης μας γίνεται φρούριο χωρις είσοδο για απρόσμενους επισκέπτες οπως μυρμήγκια κλπ. Επίσης είναι ένα τρόπος πρόληψης για το σκαθάρι των μελισσών που ήδη χτύπησε την κοντινή μας Ιταλία.

Οπότε οποίος επίγειος εχθρός αποφασίσει να επισκεφτεί την κυψέλη μας , θα πρέπει να ξέρει και καλό κολύμπι!!!




Να αναφέρω ότι αυτά τα ποδαράκια είναι σχεδιασμένα με τετοιο τρόπο έτσι ωστε να μπορούν να τοποθετηθούν και οι γυρεοπαγίδες ταυτόχρονα...




Ο Διάτρητος πάτος της ANEL είναι ένα προϊόν που κυκλοφορεί 10 χρόνια στην ελληνική αγορά. Άριστης κατασκευής , εξαιρετική ανθεκτικότητα - αντοχή ,  που μόνο καλά λόγια έχουν να πουν οι μελισσοκόμοι που τους χρησιμοποιούν.

Επιπλέον λειτουργεί και ως αντιβαρρόα....

Οσον αφορά την διστακτικότητα μερικών για την αντοχή των κυψελών , αυτος ο πάτος είναι ένα περίτρανο παράδειγμα για την ποιότητα και την αντοχή των πλαστικών της εταιρίας ANEL.




Τώρα αν θέλουμε να χωρίσουμε την κυψέλη μας σε δύο κομμάτια , υπάρχει ένα ειδικό ευπροσάρμοστο εργαλείο σχεδιασμένο για αυτήν ακριβώς την δουλειά...







Χωρίζει την κυψέλη σε δύο ίσα κομμάτια , και προσαρμόζεται σε όλες τις διαστάσεις κυψελών χαρη στην τεχνική του σχεδίαση....





Επίσης υπάρχει και ένα μικρό ρυθμιζόμενο παραθυράκι το οποίο είναι κατάλληλο οταν επιθυμούμε κάποια συνέννοση... Εφόσον οι μυρωδιές των μελισσών περνάνε και στα δύο μέρη.





 Σίτα συλλογής πρόπολης...





Διάφραγμα βασίλισσας...





Τροφοδότης οροφής ΑΝΕL ...




Και αν επιθυμούμε μπορουμε να προσθέσουμε και τάπα τροφοδοσίας στο καπάκι για άμεση τροφοδότηση....






Επίσης αποφάσησα να δοκιμάσω και τα νέα πλαστικά πλαίσια της ANEL , τα οποία είναι απαλλαγμένα από προβλήματα του παρελθόντος οπως σκέβρωμα , πετσικαρισμα κλπ. Οι μέλισσες τα χτίζουν , η βασίλισσα τα γεννά και βολεύουν πάρα πολύ..





Άλλο ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα που μας δίνουν αυτές οι κυψέλες και έρχεται να αλλάξει ριζικά την παραγωγή και την συλλογή της γύρης είναι οι υψηλής τεχνολογίας- ευερετικότητας γυρεοπαγίδες που διαθέτει. Είναι μια κατοχυρωμένη πατέντα από την ANEL και δεν παρατηρείτε σε καμιά άλλη εταιρία που κατασκευάζει αντίστοιχα προιόντα.

Η πατέντα αυτή έρχεται για να αλλάξει ριζικά την παράγωγη και την συλλογή της γύρης στην Ελλάδα , μεταβιβάζοντας την πολλά επίπεδα μπροστά!!!!

Οι γυρεοπαγίδες που μας παρέχει αυτή η κυψέλη είναι τόσο απλές στην τοποθέτηση τους που πραγματικά εντυπωσιάστηκα.  Μικρές , εύκολες στην τοποθέτηση , και το κυριότερο? Οι μέλισσες δεν θα χρειαστεί να ''συνηθίσουν'' την νέα είσοδο , όπως συμβαίνει με τις γυρεοπαγίδες στις ξύλινες κυψέλες. Ειδική υποδοχή και για τους κηφήνες είναι ένα ακόμη επιπλέον θετικό χαρακτηριστικό αυτής της παγίδας.

Δειτε πόσο απλή είναι η διαδικασία τοποθέτησης τους με φωτογραφίες.

Ειδικά σχεδιασμένο πορτάκι για την αποφυγή , απρόσμενων επισκεπτών όπως σκούρκοι-σερσέκια αχερόντιες νυχτοπεταλούδες κλπ......




Και εδώ το νέο πορτάκι για τον γυρεοσυλλέκτη.....




Εδώ έτοιμες οι δυο γυρεοπαγίδες στην κυψέλη κατευθείαν για χρήση. Οπως παρατηρούμε έπειτα από την τοποθέτηση τους μπορούμε κατευθείαν να έχουμε παράγωγη!!!!
 


Τα μελισσάκια αναπτύσσονται με πολύ πιο γοργούς ρυθμούς μιας και το περιβάλλον της κυψέλης τις βοηθά να διατηρούν πιο σταθερές θερμοκρασίες , με ότι συνέπεια χει αυτό στην διατήρηση του γόνου.

Πριν λίγες εβδομάδες επιθεωρήσαμε κάποια από τα μελισσάκια μας , και είδαμε διώροφα με βασίλισσες που γεννούσαν πάνω αλλά και κάτω ταυτόχρονα!! Γόνους που συγκριτικά με τις ξύλινες , είχαν πολύ περισσότερη έκταση...

Δείτε μερικές εικόνες ...









Έχω εντυπωσιαστεί πραγματικά από την καταπληκτική και άριστη κατασκευή αυτών  των κυψελών και  έχω μείνει χωρίς λογία. Νομίζω ότι οι παραπάνω δυνατότητες που σας προανέφερα αρκούν για να συντελέσουν την δημιουργία μιας Άριστης κατασκευαστικά κυψέλης!!!!!!!!!!!

Για να δείτε το προιόν πατήστε το σύνδεσμο...
www.anel.gr
Εmail επικοινωνίας : info@anel.gr
 Tηλ  210 2483 870 

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Ορεινή μέλισσα εσύ θα έμενες σε πλαστικό σπίτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. έχω 50 πλαστικές ανελ 3 χρόνια είναι πολύ καλές και πολλά τα προτερήματα(κανένα έξοδο συντήρησης κάψιμο βάψιμο κτλπ εύκολος καθαρισμός και πολύ καλή μόνωση για ζέστη κρύο ελαφριές στο κουβάλημα οι ευκολίες πολλές,αλλά θέλουν και μερικές βελτιώσεις απο την εταιρεία να μπαίνει πολυουρεθάνη και στης γωνίες οι αεριζόμενη πάτοι να έχουν μικρότερη διάμετρο τρύπας(φεύγουν οι νεαρές μέλισσες-όχι πάντα-και να βελτιώσουν καλύτερα τα πορτάκια,όσο για την ετερεία είχα θέμα με 10 ορόφους και μου τους αντικατέστησαν αμέσως.
    και όσο αφορά αυτούς που λένε η μέλισσα θα είναι καλύτερα στο φυσικό περιβάλλων η εσύ θα έμενες σε πλαστικό σπίτι χμχμχμχ ρε παιδιά και ο άνθρωπος στης σπηλιές έμενε και τώρα σε γυάλινους ουρανοξύστες άσε που έχω και φωτό απο μελίσσια που είχαν πιάσει σε διαφορικό παρατημένης καρότσας αγρότη το ένα και σε πισινό λάστιχο τρακτέρ το δεύτερο ειδικά στο διαφορικό ήταν 2 χρόνια και το πήρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βαρβολινες είχαν μέσα στο μέλι? Βιολογικό ����

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!