Widget Recent Post No.

5 μέτρα για καλό ξεχειμώνιασμα των μελισσιών μας



Απο τον Σεπτέμβριο κιόλας, τα μελίσσια αρχίζουν σιγά σιγά να προετοιμάζονται για το ξεχειμώνιασμα. Καθώς πλησιάζει ο Χειμώνας, οι μέλισσες αρχίζουν να μεινώνουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, την κατανάλωση τροφής, το πέταγμα έξω από τη κυψέλη και να μπαίνουν σε μια διαδικασία "ύπνου". Το οποίο είναι απολύτως αναγκαίο για να βγει ο χειμώνας χωρίς απώλειες. Οι μέλισσες προσπαθούν με αυτό το τρόπο να αντιμετωπίσουν τις ακραίες καιρικές συνθήκες που έρχονται.

Στόχος του μελισσοκόμου είναι να περάσει ο χειμώνας με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, δηλαδή αν είναι δυνατό να χαθούν πολύ λίγα μελίσσια. Δεν υπάρχει μελισσοκόμος που να μην χάνει μελίσσια το Χειμώνα, όμως όλοι ψάχνουν συνεχώς τρόπους για το πως θα εκμηδενήσουν αυτές τις απώλειες. Συνήθως ένα 5 - 10% σε απώλειες το χειμώνα θεωρείτε φυσιολογικό για ένα επαγγελματία μελισσοκόμο. Επίσης δεν είναι μόνο οι απώλειες, αλλά και σε τι κατάσταση θα βγούν τα μελίσσια απο το Χειμώνα. Ένας μελισσοκόμος που περιποιήθηκε τα μελισσάκια του, για το κρύο, είναι σίγουρο ότι θα τα δεί πιο δυνατά και δυναμωμένα να ρίξουν τους πρώιμους ανοιξιάτικους γόνους.

Ας δούμε λοιπόν 5 βασικούς χειρισμούς που εφαρμόζουν οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι, και έχουν πολύ λίγες απώλειες στα μελίσσια. Είναι μερικά μυστικά που δύσκολα θα μάθουμε απο κάποιον...

1. Τοποθεσία μελισσοκομείου
Υπάρχει μεγάλη διαφορά απο μέρος με μέρος. Η τοποθεσία του μελισσοκομείου μας, πρέπει να είναι ηλιόλουστη, νοτιοανατολική, και η είσοδος των μελισσιών μας να χτυπιέται απο τις πρωινές ηλιαχτίδες της ανατολής. Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, πόσο νωρίς ζεσταίνονται απο τον ήλιο τα μελισσάκια μας. Πρέπει επίσης να εμποδίζονται οι βορεινοί άνεμοι, Είτε απο δέντρα, είτε απο κάποιο λόφο. Σε καμία περίπτωση δεν τοποθετούμε μελίσσια σε ύψωμα που έχει ρεύματα αέρα ή σε ορεινά μέρη. Αν όμως για κάποιο λόγο δεν έχουμε άλλη επιλογή θα χρειαστούν ειδικά μέτρα, δηλαδή φελιζόλ στα πλάγια του μελισσιού κλείσιμο των θήρων, και καλό σφίξιμο εσωτερικά. Ποτέ δε τοποθετούμε μελίσσια σε μέρη με υγρασία, ρεματιές.

Οι κυψέλες πρέπει να είναι τοποθετημένες σε βάσεις (παλέτες, λάστιχα αυτοκινήτου, μεταλλικές βάσεις κλπ) και να είναι ελαφρώ γυρησμένες προς τα εμπρός, για να μη συγκρατούν νερά στις βροχές. Πρέπει ο δρόμος για τα μελίσσια να είναι ίσος χωρίς νεροφαγιές και δύσκολα σημεία, διότι με τη πρώτη βροχή θα κολλήσει το αμάξι. Το μέρος πρέπει να είναι απομακρυσμένο απο δρόμους και σπίτια, και γενικά κόσμο, διότι όσοι περισσότεροι το βλέπουν τόσο αυξάνεται η πιθανότητα κλοπής.

2. Αποθέματα τροφών
Τα μελίσσια χρειάζονται αποθέματα τροφών για το χειμώνα. Η καλύτερη επιλογή είναι τα φθινοπωρινά μέλια να μείνουν στα μελίσσια για να τα φάνε το χειμώνα. Ιδανικά μέλια για ξεχειμώνιασμα είναι η κουμαριά και η σουσούρα. Επίσης εκτός αυτού το μελίσσι το χειμώνα πρέπει να έχει πρόσβαση σε χειμωνιάτικες ανθοφορίες πχ κουμαριά μουσμουλιά κλπ και να έρχεται γύρη νέκταρ, έτσι ώστε να συντηρούνται καλά. Μην ξεχνάμε πόσο μα πόσο σημαντική είναι η πρώιμη ανάπτυξη στα μελίσσια μας. Και η γύρη είναι το βασικότερο για να συμβεί αυτό. Σε περιπτώσεις που η χρονιά είναι κακή, η τρυγήσουμε όλο το μέλι, πρέπει το μελίσσι να ταιστεί. Ο ένας τρόπος είναι με ζυμάρι, και ο δεύτερος με πυκνό σιρόπι 2 προς 1 για το φθινόπωρο.

3. Σφίξιμο μελισσιών
Απο το φθινόπωρο σφίγγουμε τα μελίσσια, και αφήνουμε τελάρα όσα και ο πλυθησμός. Τα περιττά άκτιστα πλαίσια, τα παρατημένα μέλια τα αφαιρούμε όλα, και μικραίνουμε το μελίσσι όσο μπορούμε απο άποψη κηρηθρών. Για παράδειγμα ένα μελίσσι έχει 10 τελάρα μέσα που όμως οι μέλισσες πατάνε μόνο στα 5. Εμείς αφαιρούμε τα 5 άδεια και με αυτό το τρόπο αυξάνουμε την επιτυχία στο ξεχειμώνιασμα.

4. Μόνωση κυψέλης για το κρύο
Σε περιοχές με πολύ κρύο, κλείνουμε τις θήρες της κυψέλης τουλάχιστον τις δύο, συνήθως αφήνουμε κλειστές αυτές που είναι κοντά στο σμήνος. Μια μπροστά και μια πίσω. Πολλές φορές κλείνουν μόνες τους τις θήρες το χειμώνα, γιατί φυσσά αέρας. Οπότε είναι ένα καλό μέτρο για να μην κρυώνουν τα μελίσσια. Επιπλέον κολλάμε τα πλαίσια στη μια πλευρά της κυψέλης, τοποθετούμε απο την άλλη πλευρά φελιζόλ, και επάνω βάζουμε το κηρόπανο. Έτσι είμαστε σίγουροι ότι οι απώλειες θερμότητας είναι πολύ μικρές. Αμα τα μελίσσια γίνουν έτσι, η επιτυχία στο ξεχειμώνιασμα αυξάνεται κατακόρυφα.

5. Θεραπεία βαρρόα και πρόληψη για ασθένειες
Η θεραπεία βαρρόα γίνεται μια φορά το φθινόπωρο, πριν το ξεχειμώνιασμα, και μια στη μέση του χειμώνα τον Δεκέμρβιο - Ιανουάριο. Πρέπει οπωσδήποτε να διατηρούμε καθαρά τα μελίσσια μας και να γίνονται έγκαιρα οι θεραπείες. Δίνουμε θυμόλη με σιρόπι, η ζαχαροζύμαρο με θυμόλη, για πρόληψη κατά της νοζεμίασης φθινόπωρο αλλά και νωρίς την Άνοιξη. Το φθινόπωρο και το χειμώνα κρατάμε σφιχτά και καλοταισμένα τα μελίσσια για την ασκοσφαίρωση, και να μην παθαίνει ψύξη ο γόνος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια