Widget Recent Post No.

Πως αντιμετωπίζουμε τις σφήκες στα μελίσσια: Σήμερα αποκαλύπτουμε μυστικά!



Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι μετά τον Ιούλιο - Αύγουστο είναι οι σφήκες! Όπως μαρτυρούν πολλοί μελισσοκόμοι αλλά και εμείς οι ίδιοι απο την εμπειρία μας, υπάρχουν περιοχές που πλήττονται οι κυψέλες κατά χιλιάδες απο τις σφήκες και οι μελισσοκόμοι δεν μπορούν να τις αντιμετωπίσουν με τίποτα. Μια λύση που ακούμε πολλές φορές είναι να βάλουμε παγίδες νωρίς την Άνοιξη για να σκοτώσουμε τις βασίλισσες; Τι ισχύει γενικά, και τι μπορούμε να κάνουμε για να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά;


Καταρχήν θέλω να μάθουμε λίγα πράγματα για τις σφήκες! Οι σφήκες είναι τελείως διαφορετικές απο τα άλλα έντομα. Δεν έχετε αναρωτηθεί πως εξαφανίζονται το χειμώνα, και το Καλοκαίρι μέχρι το Φθινόπωρο γίνοντα εκατομμύρια; Πως γίνετε και αυξάνονται έτσι ξαφνικά; Ακούστε λοιπόν... Οι σφήκοφωλιές γεννούν δικές τους βασίλισσες το Φθινόπωρο. Αυτές φεύγουν και ξεχειμωνιάζουν μέσα στο χώμα μόνες τους. Η υπόλοιπη σφηκοφωλιά μένει χωρίς βασίλισσα και μέσα στο χειμώνα χάνεται! Οι ξεχειμωνιασμένες βασίλισσες νωρίς την Άνοιξη βγαίνουν για να κάνουν απο την αρχή τη σφηκοφωλιά, και χρειάζονται τουλάχιστον 4 μήνες για να κάνουν ένα καλό πλυθησμό μέσα στη φωλιά τους. Αυτός είναι ο λόγος που οι σφήκες είναι μιλιούνια τον Ιούλιο - Αύγουστο - Σεπτέμβριο και τις άλλες εποχές δεν υπάρχουν!

Ένας έξυπνος μελισσοκόμος που θέλει να "αφανήσει" τις σφήκες απο την περιοχή του, μπορεί να τοποθετήσει παγίδες πολύ νωρίς την Άνοιξη δηλαδή τον Μάρτιο Απρίλιο, και να πιάσει τις βασίλισσες αλλά και τον πρώτο εργατικό πλυθησμό. Οι πρώιμες σφήκες είναι ο πυλώνας της φωλιάς και αν χαθούν η σφηκοφωλιά χάνει όλη τη δυναμή της. Δηλαδή με παγίδες μπορούμε πανεύκολα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα! Αρκεί να το κάνουμε πρίν να είναι αργά!

Για να καταλάβουμε ότι μια χρονιά θα έχει πολλές σφήκες αρκεί να παρατηρήσουμε τα μελίσσια. Αν δούμε στον έλατο να έρχεται πολύ μέλι και τα μελίσσια να δουλεύουν τότε είναι σίγουρο ότι και οι σφήκες θα αναπτυχθούν δραματικά. Αυτός είναι και ο λόγος που σε φτωχές χρονιές, που δεν παίρνουμε μέλι, δεν υπάρχουν και σφήκες. Όλη η φύση είναι μια αλυσίδα άλλωστε, και το μέλι που δίνουν τα φυτά επηρεάζει άμεσα όλα τα έντομα που υπάρχουν εκεί έξω!

Καλά όλα αυτά, θα μου πείτε, τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις σφήκες άμεσα υπάρχει; Ναι υπάρχει, αλλά δεν έχει άμεσο αποτέλεσμα. Αυτό που μπορεί να κάνει κάποιος για να φτιάξει παγίδες είναι να πάρει μπουκάλες 4.5 λίτρων, αυτές για το κρασί, να ρίξει μέσα 1.5 δάχτυλο πορτοκαλάδα, με λίγο νερό, ζάχαρη και λίγο 20 ml ξύδι, και να κάνει δύο τρύπες όπου θα περάσει ένα λάστιχο απο αυτό που ποτίζουμε το κήπο. Δείτε μερικές λύσεις...





Τις παγίδες τις κρεμάμε κοντά στα μελίσσια, και να είστε σίγουροι πως θα έχουν αποτέλεσμα. Απλώς θα πρέπει να υπάρχουν συνεχόμενα δίπλα στα μελίσσια, έτσι ώστε οι σφήκες που έρχονται για να φάνε στα μελίσσια να μπαίνουν στις παγίδες. Ξέχασα να αναφέρω, οι παγίδες μπαίνουν σε σκιερό μέρος και δεν πιάνουν μόνο σφήκες αλλά όλους τους ανεπιθύμητους επισκέπτες όπως πχ ο κηροσκόρος. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να πιάσουν οι μέλισσες, οι μέλισσες δεν πάνε ποτέ σε βρωμιές και τέτοιου είδους παγίδες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια