Widget Recent Post No.

Συμπτώματα σε μελίσσια με πολύ βαρρόα...



Τα συμπτώματα στα μελίσσια είναι ξεκάθαρα! Όταν υπάρχει προσβολή απο βαρρόα ο μελισσοκόμος μπορεί να το καταλάβει και είναι πολύ εύκολο, ακόμη και απο την είσοδο της κυψέλης δίχως να την ανοίξει. Ένας παρατηρητικός μελισσοκόμος στην επιθεώρηση βλέπει τις μέλισσες που παλεύουν να απαλλαχθούν απο τη βαρρόα και να αυτοκαθαριστούν. Οι επιστήμονες λένε ότι αν αφήναμε τα μελίσσια δίχως καμία επέμβαση κατά της βαρρόα, θα χανόταν πάρα πολλά μελίσσια, όμως μετά απο κάποιες δεκαετίες οι μέλισσες θα ανέπτυσσαν μόνες τους αμυντικούς μηχανισμούς!

Είναι φανερό πάντως ότι ακόμη και με τόσες επεμβάσεις οι μέλισσες προσπαθούν να σκοτώσουν αυτό το τόσο καταστροφικό ακάρι. Στο παρακάτω βιντεάκι βλέπουμε κάτι σχεδόν απίστευτο. Μια μέλισσα κάθεται, και παραδίδεται στις άλλες συλλέκτριες για να την απαλλάξουν απο το "τσιμπούρι βαρρόα" και φυσικά όποια καταφέρει και το τσακώσει μπορεί και να το πετάξει έξω. Το ότι τα μελίσσια αρχίζουν να αναπτύσσουν τέτοιες τεχνικές σημαίνει πάρα πολλά για εμάς!

Γράφει ο μελισσοκόμος Λεωνίδας Τσιαμήτρος...
Μια άποψη που κερδίζει συνεχώς έδαφος μεταξύ των μελισσοκόμων τα τελευταία χρόνια είναι ότι καλύτερα να αφήνεις την μέλισσα να βρει την δική της ισορροπία με το άκαρι βαρρόα , χωρίς τη χρήση διάφορων χημικών ουσιών. Κάνοντας λοιπόν επιλογή των βασιλισσών οι μέλισσες θα καταφέρουν να αυτοκαθαρίζονται από τη βαρρόα και ίσως κάποια στιγμή να υπάρξει ισορροπία μεταξύ μέλισσας και βαρρόα στην κυψέλη. Δείτε στο βίντεο πως κάποιες μέλισσες προσπαθούν να απαλλαγούν από τη βαρρόα και παράλληλα κάποιες άλλες βοηθούν στην προσπάθεια αυτή.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια