Widget Recent Post No.

Γιατι κρυστάλλωνει το μέλι;



Η κρυστάλλωση του μελιού είναι ένα φυσικό φαινόμενο οπού το μέλι από την υγρή ρευστή μορφή του αρχίζει να δημιουργεί κρυστάλλους σαν να παγώνει , και να παίρνει μια  ''παχύρρευστη'' μορφή.

Είναι μια εντελώς φυσιολογική διαδικασία που όλα τα ανθόμελα ακολουθούν και δεν έχει ου δε μια σχέση με την νόθευση , που μερικοί λανθασμένα νομίζουν.


Η κρυστάλλωση έχει παρεξηγηθεί απο το ευρύ κοινό , με αποτέλεσμα πολλοί να νομίζουν οτι αν το μελι κρυσταλλώσει πάει να πει οτι είναι ''σκάρτο'' το προϊόν. Οφείλω να παραδεχτώ πως ισχύει ακριβώς το αντίθετο και η κρυστάλλωση , είναι ο κύκλος που όλα τα μελιά πρέπει να ακολουθήσουν.

 Μονο ενα μέλι δεν μπορεί να κρυσταλλώσει και είναι το μέλι Ελάτου. Ολα τα υπόλοιπα μέλια και κυρίως τα ανθομελα με υψηλή περιεκτικότητα γλυκόζης είναι φυσικό και επόμενο να κρυσταλλώσουν , άλλα αργά και άλλα πιο γρήγορα. 




Φυσικά η κρυστάλλωση έχει άμεση σχέση  με την θερμοκρασία περιβάλλοντος  , και από τι άνθη προερχεται το μέλι μας. Το αγνό ανεπεξέργαστο μέλι κρυσταλλώνει , και κρατάει αναλλοίωτα τα αρώματα του.

Γιατι όμως κρυσταλλώνει?   Ας το αναλύσουμε...

Το μέλι είναι ενα προϊόν με εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Περιέχει πάνω από 70% σάκχαρα και λιγότερο απο 20% νερό. Είναι ενα αρκετά συμπυκνωμένο διάλυμα. Αυτό σημαίνει οτι το νερό έχει πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα απο ότι στη φύση θα μπορούσε να συγκρατήσει.  Άρα η υπεραφθονία των σακχάρων κάνει το μίγμα ασταθές.

Συνθεση.....






Τα δυο κύρια σάκχαρα που περιέχει το μέλι είναι η γλυκόζη και η φρουκτόζη που ποικίλει η περιεκτικότητα τους ανάλογα με το είδος του μελιού. Συνήθως η γλυκόζη κυμαίνεται σε 25- 40 % και η φρουκτόζη σε 30- 44 %. 

Η ισορροπία αυτών των δυο σακχάρων είναι ο παράγοντας που θα καθορίσει το αν θα κρυσταλλώσει η οχι. Η αιτία της κρυστάλλωσης είναι η γλυκόζη λόγω της μικρής διαλυτότητας της στο νερό. Η φρουκτόζη εχει πολύ μεγαλύτερη διαλυτότητα στο νερό απο την γλυκόζη και παρουσιάζει ρευστότητα. 

Όταν η γλυκοζη κρυσταλλώσει , χωρίζεται απο το νερό και παίρνει τη μορφή μικρών κρυστάλλων. Καθώς η κρυστάλλωση προχωράει , περισσότερη γλυκόζη κρυσταλλώνει μέχρι να εξαπλωθεί σε ολο το μιγμα. Το αποτέλεσμα ειναι να έχουμε στο Βαζο μας ενα παχύρρευστο κρυσταλλωμένο μέλι , το οποίο είναι και απολύτως φυσιολογικο!

Το κρυσταλλωμένο μέλι διατηρεί αναλλοίωτες όλες τις θρεπτικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες , ενώ σε αντίθεση το επεξεργασμένο μέλι που είναι τεχνητά επεξεργασμένο  ( με θέρμανση , χαρμάνια κλπ)  χάνει την βιολογική του αξία (πολύτιμα ένζυμα).

Οπότε φίλες και φίλοι να ανησυχείτε οταν το μέλι (ανθόμελο) σας ΔΕΝ κρυσταλλώνει και οχι όταν κρυσταλλώνει!

Ορεινή Μέλισσα


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια