Widget Recent Post No.

Γιατί μαζεύονται στα παραθυράκια οι μέλισσες; Τι συμβαίνει; Όλες οι απαντήσεις



Ο  μελισσοκόμος Γεώργιος Γ. ρωτάει...
Γιατί μαζεύονται στα παραθυράκια οι μέλισσες? (οι πρωτάρηδες έχουν πολλές απορίες).


Aggelos Τροφοδοτησες με σιροπι μονο αυτην?

Γεώργιος Γ. ολες εχουν σιροπι

Makis  Πρωτα σου προτεινω να βαψεις τα καπακια ασπρα και να βαλεις νταουν απο πανω ( μπλε μονωτικο υλικο σαν το φελιζολ) γιατι με την ζεστη ''αναβει το καπακι οπως ειναι και συνεπως αυξανει την δουλεια που κανουν οι μελισσες στο να διατηρησουν τη θερμοκρασια μεσα στην κυψελη (αυτο ειναι μικρο μελισσι και δεν θα τα καταφερει αν δεν το κανεις και θα βρεις τα πλαισια λιωμενα!). Προφανως εβαλες προσφατα το μελισσι σε αυτη την κυψελη και χτιζουν με προπολη τα παραθυρα κλεινοντας τα για να μην μπαινει η ζεστη (οπως κανουμε και εμεις με το αιρκοντισιον.το μελισσι διαθετει και απο αυτο :))

Makis Aggelos ρωτησες εαν τροφοδοτησε με συροπι μονο αυτο γιατι σκεφτηκες την περιπτωση αποπειρας λεηλασιας ετσι? :)
Aggelos Ναι

Grigoris ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΑΤΑΚΙΑ ΟΥΤΕ ΣΚΥΛΑΚΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ. ΦΕΛΙΖΟΛ ΝΤΑΟΥΝ ΜΠΟΥΦΑΝ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΕΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΒΑΛΟΝ

Makis Καλα...εγω δεν εχω δει καπακι τουλαχιστον αβαφτο σε καμια κυψελη. Γεωργιος Γελαδαρης κανε οτι σου λεει η λογικη. ....εαν τις βοηθησεις με την μονοση δεν θα απασχοληθουν τοσες πολλες συλλεκτριες στην συλλογη νερου για την διατηρηση της θερμοκρασιας και θα αναπτυχθει γρηγοροτερα το μελισσι σου.

Makis Απο οτι εχω καταλαβει Γιωργο εισαι νεος με λιγα μελισσια και το κανεις για χομπυ. Δεν Ζεις απο αυτο οπωτε λιγα μελισσια λιγα εξοδα και μπορεις να τους παρεχεις και τα ''περιττα'' (κατα μερικους επαγγελματιες που θα χρειαζοταν ενα σεβαστο ποσο για 200-300 και βαλε μελισσια)

Dionisis εγώ πιστευω πώς στην τοποθεσία που βρίσκονται τα Μελίσσια σου έχει κόψει η μελιτοφόρια που πιθανόν να είχε πριν λίγες μέρες και τώρα τα δυνατότερα προσπαθούν να κλέψουν με τον πιο εύκολο τρόπο ότι μπορούν άλλα δεν πάνε από την πόρτα γιατί εκεί πεφτει ξύλο !!

Makis Dionisis  εχεις δει ποτε σου λεηλασια live??? Αν ναι δεν θα το ελεγες αυτο με 10 μελισσες στα παραθυρα. Η λεηλασια ειναι πραγματικος πολεμος! ( και αν βρεθεις εκει περνουν και σενα τα σκαγια) :)

Dionisis δεν μίλησα για λεηλασία άλλα είπε πως τα δυνατότερα μελίσσια βολιδοσκοπουν για πιθανά θύματα....

Γεώργιος Γ. Ειμαι φετινός με 10 παραφυάδες.Προσπάθω να εξασφαλίσω τις καλύτερες συνθήκες για τα μελίσσια.Τα έχω επάνω σε ελαστικά και γαιούφασμα για να μην έχει χορτα και έχω και δυό ποτιστρες-πατεντα με πηγαδίσιο νερό.Το μεσημέρι έχουν σκιά.Γνωρίζω πολύ καλά(λογω επαγγέλματος) τι σημαινει η μόνωση γενικά και ιδιαίτερα για την κυψέλη .Μιά πολύ καλά μονωμενη κυψελη θέλει πολύ λίγη ενέργεια για να αντιμετωπίσει τις θερμοκρασιακές μεταβολές.Θα δοκιμάσω να φτιάξω κυψέλες απο εξηλασμένη πολυστερίνη 5 πόντων (cm), μιας και δεν προκειται να τα μεταφερω .Σας ευχαριστώ για τις απόψεις σας.Στη φωτογραφια η ποτίστρα.



Makis οι μελισσες εδω και εκατομυρρια χρονια ζουν σε κουφαλες δεντρων (επι το πλειστον) αρα το ξυλο σαν υλικο κυψελης ειναι το φυσικο τους υλικο. Τωρα αν δεν θες υπαρχουν και οι πλαστικες με μηδενικο κοστος συντηρησης και αυξημενη μονωση.Οσο για τις πολυστερινες ...καλες ειναι οι πατεντες αλλα δοκιμασε το σε μια δυο για αρχη και βλεπεις

Dionisis συνάδελφε όσο για την μόνωση και την θερμοκρασία στο εσωτερικό της κυψέλη δεν υπαρχει τπτ καλύτερο από το ξύλο το καλύτερο που μπορείς να τα προφερεις ειναι πολύ μεγάλους αεραγωγούς άλλα και πάλι στο επίπεδο μέχρι και 20 αρια αυτά που έχουν ειναι αρκετά...κανε ένα πειραμα πάρε ένα κομματι ξύλου και από την μια πλευρά κατάκαιγε το με φλόγιστρο και από την άλλη μεριά του ξύλου λέμε τώρα πάχους 2cm δεν θα νιωθεις καμιά άνοδο τις θερμοκρασίας... μόνο η σκιά ειναι υπεραρκετή και όσο για την πλαστική κυψέλη που λες θα σου πρωτινά να μην το κανείς διότι θα τα χάσεις η εκτός αν έχεις ολόκληρο τον πάτο για αεραγωγό διότι το ξύλο έχει τι ιδιότητα να αναπνέει κάτι που με πολύ σχολαστικό βαψιμο την χάνι το καλύτερο ειναι ξύλινες κυψέλες με λινέλαιο και τέλος τώρα από εκεί και πέρα κανε τα πειραματα σου και πες μας τα αποτελέσματα εγώ σου είπα τι έχω μάθει από τα δικά μου στραβοπατήματα...

Γεώργιος Γ. Φίλε μου Διονυση στη μελισσοκομια δεν εχω καθόλου εμπειρία, αλλα για τη μόνωση και τα υλικά γνωρίζω αρκετά λόγω επαγγέλματος.Το ξύλο ειναι πολύ καλή λύση, γιατί συνδιάζει μηχανικές αντοχές και ικανοποιητικό συντελεστή θερμοπερατότητας (λ).Ο συντελεστής αυτός (λ) ειναι χαρακτηριστικός για κάθε υλικό και δηλωνει την θερμότητα που περναει απο τη μια μεριά στην άλλη, σε ένα τετραγωνικο μετρο υλικου, με διαφορά θερμοκρασίας 1 βαθμό .Για να καταλάβεις τη διαφορά, σου αναφέρω δυο τρία υλικά: Μπετό 2,00, ξύλο κωνοφορων 0,140, φελλός 0,042, εξηλασμένη πολυστερίνη (το μπλέ μονωτικο της οικοδομης) 0,032 έως 0,042 αναλογα με την πυκνότητα.Δηλαδη εχει καλύτερη απόδοση στη μόνωση απο το ξύλο 4 φορές.Επομένως αν θεωρήσουμε την κυψέλη ένα σπίτι απο διογκωμενη πολυστερινη με το ίδιο πάχος στο τοιχωμα 2,1 πόντους, έχει 4 φορές περισσότερη οικονομία σε καύσιμα το χειμωνα και ρεύμα το καλοκαίρι για ψυξη.Εν προκειμένω αναμένεται οι μέλισσες θα καταναλώσουν 4 φορές λιγωτερες τροφες για την διατήρηση της πρέπουσας θερμοκρασίας της γονοφωλιας το χειμωνα και το καλοκαιρι.Εγω σκοπευω να κάνω κυψελες απο 5 πόντους εξηλασμένη πολυστερίνη για να βελτιωσω την αντοχή της.Σημειώνω ότι δεν θα τα μετακινώ.Ευχαριστώ για την ανταλλαγη απόψεων.Οταν την κατασκευασω θα ανεβασω φωτογραφίες και εμπειρίες.

Makis Ειχα φτιαξει και γω , οχι μονιμες κυψελες αλλα παγιδες για αφεσμους απο εξηλασμενη πολυστερινη και σε οσες πηγαν αφεσμοι ολα καλα.τα μετεφερα σε ξυλινες κυψελες και ενταξει.Αλλα σε οσες παγιδες δεν πηγαν αφεσμοι (και τις ειχα εξω στη φυση απο τελη μαρτιου μεχρι τελη μαιου και δεδομενου οτι βαζουμε και μαυρα πλαισια μεσα στην παγιδα, μπηκε κηροσκορος και εκτος οτι διαλυσε τα πλαισια οπως ηταν φυσικο, εφαγε και την πολυστερινη.γεμισε η παγιδα τρυπες και μεσα σε αυτες κουκουλια προνυμφων και βγηκαν αχρηστες. στο ξυλο δεν μπορει να το κανει αυτο ο κηροσκορος γιατι ειναι πολυ σκληροτερο.

Γεώργιος  Makis Αυτό ακριβως ειναι το μειονέκτημα της πολυστερίνης , εχει μειωμενη μηχανική αντοχή .Μου ειπαν κάποιοι ότι το χαλανε απο μεσα και οι μελισσες.Εσύ το ειχες βαμμενο απο μεσα?.Θα δοκιμάσω να το βαψω απο μέσα με λουστρο θαλάσσσης για να μην μπορουν να το καταστρέψουν αλλά και να μπορεί να πλυθει και να απολυμανθει χωρις πρόβλημα.Εννοείται οτι εξωτερικά θα βαφτεί μεκάποιο φθηνό πλαστικό χρωμα ,γιατί το καίει η ηλιακή ακτινοβολία και τρίβεται.Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

Makis οχι, μονο απ εξω το ειχα βαψει αλλα νομιζω οτι δεν κανει να το βαψεις απο μεσα γιατι ολα τα χρωματα περιεχουν χημικες ουσιες και βαρεα μεταλλα που επιρεαζουν τις μελισσες.Ακομα και αυτα που ειναι ειδικα για κυψελες ειναι μονο για απεξω.

Aggelos Μαγκες ενα θα σας πω ..μην ακουτε κανεναν! Χαλαστε μερικα μελισσια μεχρι να μαθετε μονη σας..απτα λαθοι σας ..αλλιως δεν θα καταλαβουμε ποτε τον κοσμο της μελισσας..καθε μελισσοκομος λεει αλλα ..ο καλητερος δασκαλος ειναι ο ευατος σου..

Vogiatzakis μαλλον πεινανε, και μυριζουν ζαχαρη (ή μελι)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια