Widget Recent Post No.

Eρωτήσεις για τη θεραπεία της βαρρόα



ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΒΑΡΡΟΑ
1η Ερώτηση
Τον χειμώνα (Δεκέμβριο) έβαλα ταινίες με τικ-τακ , τι μπορώ να βάλω τώρα τον Ιούλιο;
2η Ερώτηση
Οι ανοιξιάτικοι αφεσμοί χρίζουν θεραπείας τώρα;

1η Ερώτηση
Τώρα τον Ιούλιο μπορείς να βάλεις ταινίες, αλλά σε καμία περίπτωση τακ τίκ η οτιδήποτε εμπεριέχει σαν δραστική ουσία το amitraz, που είναι η δραστική ουσία του τακ τικ που έκανες το χειμώνα. Οι ερευνητές μελισσοκομίας προειδοποιούν τους μελισσοκόμους να μην εφαρμόζουν ποτέ ίδιες θεραπείες μέσα στον ίδιο χρόνο, διότι τα βαρρόα αναπτύσσουν ανθεκτικότερα στελέχη, αποκτούν ανοσία στις θεραπείες που εφαρμόζουμε, με αποτέλεσμα η όποια θεραπεία κάνουμε μετά να είναι ανούσια. Με απλά λόγια λοιπόν, εφαρμόζουμε πάντα διαδοχικές θεραπείες με διαφορέτικα σκευάσματα, και με μεγάλη προσοχή να έχουν πάντα διαφορετική δραστική ουσία. Για αυτή την εποχή μια καλή επιλογή για εσένα είναι οι ταινίες με βάση τη φλουμεθρίνη, αρκετά αποτελεσματική δραστική ουσία. Κυκλοφορούν στο εμπόριο και μπορείς να αγοράσεις απο όλα τα καταστήματα πλέον.

2η ερώτηση
Καλό είναι όταν εφαρμόσεις τη θεραπεία στα μελίσσια να το κάνεις σε όλα και όχι σε μερικά επιλεκτικά. Μην ξεχνάς πως μεταδίδεται η βαρρόα απο μελίσσι σε μελίσσι. Πολύ εύκολα. Η αλήθεια είναι όμως πως οι αφεσμοί έχουν λιγότερη βαρρόα, και ο λόγος είναι επειδή τη στιγμή της σμηνουργίας ο γόνος έχει αποθηκευμένη τη περισσότερη βαρρόα. Ουσιαστικά το μελίσσι που μένει πίσω έχει και τη περισσότερη βαρρόα πάντα. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι ο αφεσμός είναι καθαρός απο βαρρόα. Αν ένα μελίσσι με βαριά προσβολή σμηνουργήσει, τότε εννοείτε πως και ο αφεσμός θα μεταφέρει τη βαρρόα στο νέο του σπίτι, άρα χρειάζεται θεραπεία το μελίσσι.

Συμπέρασμα: Πάντα όταν κάνουμε θεραπεία στα μελίσσια, κάνουμε σε όλα, και όχι σε αυτά που νομίζουμε πως το χρειάζονται. Κάνοντας επιλεκτικά θεραπεία μπορεί να κάνουμε περισσότερο κακό παρά καλό. Όταν γίνετε η θεραπεία γίνετε σε όλα τα μελίσσια μηδενός εξερουμένου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια