Widget Recent Post No.

Φτιάχνοντας ποιοτικές βασίλισσες το Καλοκαίρι! Γίνετε; Η λένε ψέματα οι παλιοί μελισσοκόμοι;



Γίνετε να φτιάξουμε ποιοτικές βασίλισσες το Καλοκαίρι; Υπάρχει κάποιος εύκολος χειρισμός για να το καταφέρουμε; Μιλώντας με παλιούς μελισσοκόμους μου έχουν πει ότι το Καλοκαίρι δεν γίνονται καλές οι βασίλισσες. Αληθεύει αυτό; Δηλαδή αν κόψω τα μελίσσια μου τώρα το Καλοκαίρι, του χρόνου αυτά τα μελίσσια δεν θα είναι καλά. Επίσης μια τελευταία ερώτηση. Μου είπαν ότι την Άνοιξη βγαίνουν οι καλύτερες βασίλισσες. Οι φθινοπωρινές δεν είναι και αυτές καλές; Τι ισχύει τελικά με όλα αυτά; Ρίξτε λίγο φως με τις γνώσεις σας...

Απάντηση...
Αν ρωτήσεις έναν επαγγελματία βασιλοτρόφο που πουλάει βασίλισσες "πότε είναι καλύτερες", δεν μπορεί να μη παραδεχτεί ότι η άνοιξη είναι η Ιδανική περίοδος για να παραχθούν οι ποιοτικότερες βασίλισσες. Μην ξεχνάμε την βασική αρχή. Ότι τα μελίσσια παράγουν τις καλύτερες βασίλισσες την περίοδο της σμηνουργίας, δηλαδή τότε που τα ίδια επιλέγουν να αναπαραχθούν. Για να παραχθούν καλές βασίλισσες, οι μέλισσες πρέπει να δουλεύουν και να βρίσκουν πολύ τροφή απο πολλά διαφορετικά λουλούδια. Όταν έρχεται γύρη απο πολλά διαφορετικά άνθη τόσο πιο πλήρες τροφή είναι, και όταν τρέφονται με τέτοια οι μέλισσες αποδίδουν πολύ ποιοτικό βασιλικό πολτό.

Είναι απολύτως λογικό, ότι αν οι μέλισσες τραφούν με πλούσια ανοιξιάτικη πολύχρωμη γύρη, και αυθονο νέκταρ, θα αποδώσουν πολύ θρεπτικό βασιλικό πολτό, σε σχέση με τις μέλισσες που ταίζονται μόνο με σιρόπι, η βρίσκονται σε μια φτωχή καλοκαιρινή ανθοφορία ή μελιτοφορία. Δεν έχετε παραξενευτεί γιατί ποτέ δεν έχετε ακούσει για βασίλισσες σε πεύκο - έλατο - βελανιδιά; Τα μελίσσια που συλλέγουν απο μελιτώματα δεν είναι τόσο αποδοτικά σε βασιλικό πολτό όπως σε μια ανθοφορία που έχει μεγάλη επάρκεια τόσο σε νέκταρ όσο και σε γύρη.

Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι που παράγουν βασιλικό πολτό βλέπουν ότι ενώ την Άνοιξη υπάρχει μέγιστη απόδοση, και τα βασιλικά κελιά γεμίζουν όλα με πολτό, το Καλοκαίρι αρχίζει να πέφτει η παραγωγή. Δηλαδή τα κελιά δεν γεμίζουν σωστά με πολτό. Ένα σύμπτωμα είναι τα ακρινά κελιά να μένουν με ελάχιστο πολτό, κάτι που σημαίνει ότι η παραγωγή βασιλικού πολτού απο τους αδένες δεν επαρκεί για να ταΐσει όλα τα εκτρεφόμενα κελιά. Αυτό συμβαίνει με την πολτό. Με τη παραγωγή βασιλισσών γίνεται αλλιώς και όποιος βάζει μπολιασμένα κελιά, φροντίζει να είναι τόσα που οι μέλισσες να μπορούν να τα ταίσουν. Αλλα ο πολτός δεν είναι ποιοτικός όπως ο ανοιξιάτικος!

Εκτός απο τη διατροφή μεγάλο ρόλο στις βασίλισσες παίζουν οι θερμοκρασίες, δηλαδή ούτε χαμηλές ούτε υψηλές και επίσης η επάρκεια σε κηφήνες. Οι ιδανικές συνθήκες γι αυτά όπως και να το κάνουμε είναι στη Καρδιά της Άνοιξης, δηλαδή Απρίλιο - Μάιο και σε ορισμένες περιοχές μέχρι και Ιούνιο.

Μερικοί έμπειροι επίσης μελισσοκόμοι υποστηρίζουν ότι οι καλύτερες βασίλισσες είναι οι Φθινοπωρινές του ρεικιού, άλλοι λένε για το θυμάρι άλλοι για την καστανιά κλπ. Όσον αφορά αυτούς τους μελισσοκόμους, κανείς δεν μπορεί να τους διαψεύσει, γιατί πράγματι οι βασίλισσες αυτές είναι πολύ καλές. Έχω δεί μάνες που έγιναν το φθινόπωρο στη σουσούρα - ρείκι, και έπαθα τα πλάκα μου απο την απόδοση. Μάλιστα είναι και μια φήμη για τις βασίλισσες αυτές ότι ζούν περισσότερο, και ότι δεν παίζει ρόλο μόνο η ανθοφορία, αλλά και το νεαρό της ηλικίας εφόσον θα φτάσουν την πρώτη άνοιξη νεότερες σε σχέση με τις υπόλοιπες!

Αν λοιπόν το Καλοκαίρι δεν έχουμε ανθοφορία, και αποπειραθούμε να κάνουμε βασίλισσες δίνοντας σιρόπι και γυρεόπιτα, δεν θα έχουμε καλό αποτέλεσμα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ο μελισσοκόμος να αντικαταστήσει μια ανθοφορία. Κανένα σιρόπι και καμία έτοιμη τροφή δεν μπορεί να αντικαταστήσει το μέλι και τη γύρη των λουλουδιών. Οπότε όποιος πάρει την απόφαση να δημιουργήσει τέλειες βασίλισσες πρέπει πρώτα να φροντίσει να έχει μια καλή ανθοφορία, και το μυστικό ξέρετε ποιό είναι; Όσες ανθοφορίες είναι ταυτόχρονα τόσο καλύτερες θα γίνουν και οι μάνες!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια