Widget Recent Post No.

Πως βρίσκει τη βασίλισσα ένας παλιός μελισσοκόμος που γέρασε μέσα στα μελίσσια...



Η εμπειρία ενός πολύ παλιού μελισσοκόμου είναι το μυστικό που ξεκλειδώνει την ευκολία στην εύρεση της βασίλισσας. Πολλοί νέοι μελισσοκόμοι αναρωτιούνται αν υπάρχει κάποια γρήγορη τεχνική, η οποία να μας αποκαλύπτει την μάνα της κυψέλης μέσα σε λίγα λεπτά. Αν ρωτήσουμε ένα παλιό μελισσοκόμο πως βρίσκει τη βασίλισσα στο μελίσσι του, δεν πρόκειται ποτέ αποκαλύψει όλα τα μυστικά του. Η μήπως όχι; Εμείς έχουμε καταφέρει να συγκεντρώσουμε πολλούς και διάφορους τρόπους, απο παλιούς μελισσοκόμους, που δύσκολα μπορείτε να μάθετε ψάχνοντας μόνοι σας...


Πολλοί μελισσοκόμοι δυσκολεύονται να βρούν την βασίλισσα σε μεγάλα μελίσσια πχ διόροφα. Ακόμη και οι πιο πεπειραμένοι μελισσοκόμοι, που λόγω εμπειρίας έχουν μεγάλη άνεση στην εύρεση της βασίλισσας, δηλώνουν ανύμποροι να την εντοπίσουν γρήγορα, και προτιμούν να ακολουθούν χειρισμούς στους οποίους δεν περιλαμβάνεται η εύρεση της βασίλισσας. Ένας παλιός μελισσοκόμος που άσπρισαν τα μαλλιά του, μέσα στα μελίσσια, όταν ερωτήθηκε "πως βρίσκεις την βασίλισσα, που έχεις τόσα πολλά μελίσσια". Η απάντηση που έδωσε ξέρετε ποια ήταν; Είπε: "Επιλέγω πάντα χειρισμούς στους οποίους δεν περιλαμβάνεται η εύρεση της βασίλισσας. Αν ένας χειρισμός περιλαμβάνει εύρεση βασίλισσας καθιστάται αδύνατος για εμένα που έχω τόσα πολλά μελίσσια".

Δηλαδή αυτό που θέλει να μας πεί ένας παλιός μελισσοκόμος, είναι ότι ακόμη και με πολύ εμπειρία, η βασίλισσα απαιτεί κάποιο ελάχιστο χρόνο για να την βρεις. Και αν πολλαπλασιάσεις αυτό τον χρόνο επί 1000 οι εργατοώρες απασχόλησης γίνονται δεκάδες! Όταν λοιπόν ο παλιός μελισσοκόμος ερωτήθηκε "Μα αν δεν βρούμε τη βασίλισσα, πως θα καταλάβουμε ότι υπάρχει και ότι η υγεία της είναι καλή". Ο παλιός μελισσοκόμος είπε "Την ποιότητα της βασίλισσας την καταλαβαίνουμε απο τον γόνο. Είναι ο καφρεύτης της. Όσο πιο στρογγυλός και στρωτός ο γόνος, με λίγα κενά σημαίνει καλή βασίλισσα. Φυσικά η αξιολογησή της θα γίνει την Άνοιξη, δηλαδή την περίοδο ανάπτυξης των μελισσιών. Όσο για την ύπαρξη την καταλαβαίνουμε απο τα αυγά ημέρας".

Ξέρω ότι για ένα καινούργιο μελισσοκόμο η εύρεση της βασίλισσας είναι απαραίτητη, εξάλλου δεν έχει πίεση χρόνου όπως ένας επαγγελματίας. Στην ερώτηση "Πως βρίσκουμε γρήγορα τη βασίλισσα", Η απάντηση του παλιού μελισσοκόμου είναι "Η εμπειρία του μελισσοκόμου, να ερμηνεύει την γλώσσα των μελισσών επάνω στο πλαίσιο. Όταν οι μέλισσες έχουν δίπλα τους την βασίλισσα είναι νευρικές, κινούνται σπασμοδικά, το φωνάζουν με τη συμπεριφορά τους". Ένας νέος μελισσοκόμος λοιπόν για να εντοπίσει γρήγορα τη βασίλισσα καθώς βγάζει τα πλαίσια του μελισσιού, μπορεί να αισθανθεί την ύπαρξη της μάνας, όταν οι μέλισσες δείξουν διαφορετική συμπεριφορά.

Για παράδειγμα επιθεωρούμε ένα δεκάρι μελίσσι. Όταν φτάνουμε στο πρώτο πλαίσιο σφραγισμένου γόνου, οι μέλισσες είναι ήρεμες. Στο δεύτερο πλαίσιο γόνου βλέπουμε αυγά ημέρας και οι μέλισσες είναι πιο νευρικές, και τρέχουν λίγο πάνω στο πλαίσιο. Ε λοιπόν εκεί είναι που πρέπει να δούμε προσεκτικά για τη βασίλισσα!

Ένα κολπάκι απο παλιό μελισσοκόμο που εγγυάται γρήγορη εύρεσης βασίλισσας είναι τη στιγμή της επιθεώρησης να κοιτάμε το πλαίσιο πολύ οριζόντια, και όχι κάθετα με τα μάτια. Η βασίλισσα λόγω ότι έχει μεγαλύτερο θώρακα ξεχωρίζει πολύ εύκολα απο τις υπόλοιπες μέλισσες. Πολλοί παλιοί μελισσοκόμοι καθώς ξεκολλούν τα πλαίσια με τη πρόπολη και πάνω να τα σηκώσουν έξω, εκεί καθώς έχουν σε αυτή την οριζόντια θέση το πλαίσιο ξεχωρίζουν την μάνα, πριν κάν το βγάλουν έξω. Πιστέψτε με συνάδελφοι, δοκιμάστε αυτό το κόλπο και θα δείτε άμεσα αποτελέσματα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια