Widget Recent Post No.

Ένα συχνό πρόβλημα στο γόνο του μελισσιού



Συγκεντρώσαμε αναλυτικές φωτογραφίες με προβληματικό γόνο, έτσι ώστε να καταλάβετε και εσείς το πρόβλημα αυτό. Πολλές φορές ο γόνος του μελισσιού γίνεται διάσπαρτος, μη σφαιρικός, σε μια μορφή που θυμίζει άρρωστο μελίσσι. Πολλοί νέοι μελισσοκόμοι δε γνωρίζουν περι τίνος πρόκειται, ανησυχούν ότι κάποια ασθένεια μεταδίδεται στα μελίσσια, όμως πολλές φορές αν γνωρίζεις λίγα πράγματα παραπάνω δε χρειάζεται να ανησυχείς για τίποτα... Δείτε αναλυτικά φωτογραφίες απο τον γόνο ενός μελισσιού, και στη συνέχεια θα σας αναλύσω τα πιθανά ενδεχόμενα που συμβαίνει αυτό... δειτε λοιπόν με κάθε λεπτομέρεια....











1ο ενδεχόμενο και ποιό σοβαρό
Η βαρρόα! Η βαρρόα έχει σαν αποτέλεσμα την εικόνα αυτή. Όταν ένα μελίσσι έχει αρκετή βαρρόα αποδυναμώνει το μελίσσι σε τέτοιο βαθμό που βλέπουμε αυτά τα αποτελέσματα. Δηλάδή σκόρπιος γόνος, μέλισσες με φαγωμένα φτερά, νεκρές μέλισσες κλπ. Η βαρρόα πολλές φορές είναι πολύ ύπουλη, και οι περισσότεροι μελισσοκόμοι δεν μπορούν να το συνδέσουν ότι αυτή ευθύνεται για τον τρύπιο γόνο. Μέσω της βαρρόα μεταδίδονται και άλλες ασθένειες και τα πράγματα είναι πιο σοβαρά απο όσο νομίζουμε. Αν δεν θεραπεύσουμε το μελίσσι μέχρι τον Αύγουστο, ίσως το φθινόπωρο να μην αλλάξει καλά το πλυθησμό του, και το χειμώνα να μη μπορέσει να επιβιώσει.

Η εικόνα του τρύπιου γόνου λόγω βαρρόα γίνεται ως εξής...
1. Η βαρρόα μπαίνει μέσα στο κελί του γόνου και σκοτώνει την μέλισσα. Οι μέλισσες αφαιρούν το πτώμα, και στη συνέχεια ο γόνος μένει τρύπιος κενός όπως στην είκονα\
2. Το μελίσσι αδυνατίζει, οι μέλισσες αδυνατίζουν, η βασίλισσα δεν ταίζετε σωστά, άρα τα αυγά που γεννάει είναι πολύ αδύναμα και δεν εκκολάπτονται. Τα αυγά που δεν εκκολάπτονται είναι οι τρύπες μέσα στον γόνο.

2ο ενδεχόμενο που συμβαίνει επίσης συχνά
Η πείνα του μελισσιού. Όταν ένα μελίσσι δεν βρίσκει καθόλου μέλι γύρη και πεινάει, ο ελάχιστος γόνος που μπορεί να κρατάει σε 1-2 πλαίσια δεν έχει την εικόνα ενός υγιούς μελισσιού. Αν η βασίλισσα δεν ταίζεται σωστά, είναι φυσικό να μην γεννάει και τόσο σωστά αυγά, άρα μερικά δεν εκκολάπτονται και η εικόνα η τελική είναι όπως η παραπάνω. Συνήθως σε μια τέτοια περίπτωση μπορούμε να το καταλάβουμε εύκολα. Αν ανοίξουμε τυχαία μερικά κελιά γόνου και δεν βρούμε πουθενά βαρρόα, σημαίνει ότι μπορεί και να συμβαίνει αυτό. Το παράξενο της υπόθεσης είναι ότι η ίδια βασίλισσα σε μια ανοιξιάτικη ανθοφορία μπορεί να παρουσιάζει εξαιρετική εικόνα, και είναι λάθος να την κρίνουμε σε τέτοιες εποχές πείνας.

3ο Κακή βασίλισσα
Στη περίπτωση αυτή, δηλαδή να φταίει αποκλειστικά και μόνο η βασίλισσα, η εικόνα αυτή παρουσιάζεται πιο έντονα, όχι μόνο τώρα αλλά και την Άνοιξη. Ο μελισσοκόμος που έχει εμπειρία, κρίνει τις καλές και τις κακές βασίλισσες την Άνοιξη και όχι τώρα. Ένα μελίσσι λοιπόν που έχει προβληματικό γόνο τώρα, και φταίει η βασίλισσα θα έχει αυτή την εικόνα και την Άνοιξη. Μελίσσια που μένουν στάσιμα σε ανάπτυξη την άνοιξη θέλουν αντικατάσταση της βασίλισσας. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια