Widget Recent Post No.

Πρώτη καλοκαιρινή θεραπεία για βαρρόα! Η καταλληλότερη περίοδος για υψηλά αποτελέσματα!



Η βαρρόα ένας απο τους πιο ύπουλος εχθρούς του Καλοκαιριού. Υπάρχουν πολλοί μελισσοκόμοι που λόγω απειρίας δεν κάνουν την θεραπεία στο σωστό χρόνο και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ κακά αργότερα. Ο κανόνας για το πότε είναι η καλύτερη περίοδος για θεραπεία των μελισσιών είναι όταν τα μελίσσια έχουν τον λιγότερο γόνο. Συνήθως αυτή η περίοδος κυμαίνεται απο τέλη Ιουλίου, τον Αύγουστο, αλλά και μέσα στο Σεπτέμβριο. Φυσικά η καλύτερη περίοδος σύμφωνα πάντα με τη πλειοψηφία των μελισσοκόμων είναι στα μέσα Αυγούστου. Ωστόσο αν υπάρχουν μελίσσια με πολύ βαριά προσβολή πρέπει να γίνει αρκετά νωρίτερα.

Η βαρρόα φίλες και φίλοι λειτουργεί αντίστροφως ανάλογα του πλυθησμού των μελισσιών. Δηλαδή το Καλοκαίρι που οι μέλισσες αρχίζουν να λιγοστεύουν, και να μειώνεται ο γόνος, η βαρρόα που απελευθερώνεται ειναι τεράστια σε πλυθησμό. Οι μέλισσες ταλαιπορούνται έντονα, και μερικά απο τα συμπτώματα είναι επιθετικότητα με τσιμπήματα στην επιθεώρηση, γόνος νεκρός, ασράγιστα κελιά γόνου, μέλισσες με μασημένα φτερά, μείωση του πλυθησμού των μελισσιών. Για να σιγουρευτείτε ότι υπάρχει βαρρόα στα μελίσσια πρέπει να ανοίξετε μερικά κελιά γόνου και να δείτε τι συμβαίνει και αν υπάρχει βαρρόα μέσα. Η βαρρόα κρύβεται πάντα στον πάτο του κελιού για τις ενήλικες μέλισσες γόνου.

Η προληπτική θεραπεία βαρρόα του Καλοκαιριού είναι απολύτως απαραίτητη και δεν πρέπει να την αποφεύγουμε για να μη κάνουμε extra έσοδα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό που σας λέω. Για να μπούν τα μελίσσια στο φθινόπωρο να ανανεώσουν πλυθησμούς και να αναπτυχθούν σωστά πρέπει να μην έχουν βαρρόα, ή έστω αυτή να είναι πεσμένη σε πολύ μικρά επίπεδα. Δεν παίζει ρόλο ποιά περίοδο θα κάνετε τη θεραπεία βαρρόα. Μόνη προυπόθεση τα μελίσσια να μην έχουν γόνο. Γιατί αμα υπάρχει γόνος η βαρρόα είναι κρυμμένη μέσα άρα ότι και να γίνει η θεραπεία δεν θα έχει αποτέλεσμα.

Τώρα τη καλοκαιρινή περίοδο απο δραστικές ουσίες επιλέγουμε τις πιο αποτελεσματικές. Και ξέρετε ποιές ειναι οι πιο αποτελεσματικές; Αυτές που δεν έχουμε εφαρμόσει τις δύο προηγούμενες φορές. Πχ αμα το χειμώνα που μας πέρασε βάλαμε ταινίες με Χ δραστική ουσία, τώρα το καλοκαίρι θα βάλουμε μια ταινία με Υ δραστική ουσία. Ποτέ ίδιες θεραπείες συνεχόμενα κάθε χρόνο γιατί η βαρρόα γίνεται πιο ανθεκτική. Δεν επιλέγουμε ποτέ τωρα το Καλοκαίρι τις βιολογικές θεραπείες με οξαλικό οξύ, θυμόλη, μυρμικικό οξύ, και όλα τα παρόμοια σκευάσματα διότι δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, και μπορεί να υπάρξουν και απώλειες στους πλυθησμούς.

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Γεια χαρα θα ηθελα να ρωτησω εαν εχει σημασια στη θεραπεια το μεγεθος του μελισσιου δηλαδη εαν ειναι μεγαλυτερο ενα μελισσι τοτε χρησιμοποιουμε μεγαλυτερη ποσοτητα της δραστικης ουσιας η οχι επισης θα ηθελα να ρωτησω εαν μπορουμε κατα τη διαρκεια της θεραπειας να ταιζουμε ενα μελισσι,ευχαριστω προκαταβολικα Βαγγελης ο νεος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. α) τον χειμώνα (Δεκεμβριο) έβαλα ταινίες με τικ-τακ , τι μπορώ να βάλω τώρα
    τον Ιούλιο;
    β) οι αφεσμοί χρείζουν θεραπείας τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!